26/3/12

Δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου για τους ροομετρητές σε πρατήρια καυσίμων

26/03/2012
Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης προέβη σήμερα το απόγευμα στην ακόλουθη δήλωση αναφορικά με τα συστήματα ροομετρητών σε πρατήρια καυσίμων:



«Όπως γνωρίζετε, πραγματοποιήθηκε ενωρίτερα σήμερα μια ενδοϋπηρεσιακή σύσκεψη εδώ στο Υπουργείο για το θέμα που έχει δημιουργηθεί σε ορισμένα πρατήρια καυσίμων.

Η Υπηρεσία Τεχνολογίας - Μέτρα και Σταθμά - του Υπουργείου, με βάση τις εξουσίες που της παρέχονται από την περί Μέτρων και Σταθμών νομοθεσία και σε συνεργασία με την Αστυνομία διενήργησε ελέγχους στα συστήματα ροομετρητών σε πρατήρια καυσίμων. Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι σε τέσσερα πρατήρια υπήρχαν εγκατεστημένοι μηχανισμοί με τη λειτουργία των οποίων γινόταν παρέμβαση στους ροομετρητές καυσίμων σε βάρος των καταναλωτών.

Τα πρατήρια είναι:
Πρατήριο καυσίμων Total Plus Λεωφόρος Αμμοχώστου 57, 1016 Λευκωσία
Πρατήριο καυσίμων LUKOIL Λεωφόρος Τσερίου 228, 2044 Λευκωσία
Πρατήριο καυσίμων LUKOIL Λεωφόρος Αρτέμιδος 67, 6027 Λάρνακα
Πρατήριο καυσίμων Total Plus Λεωφόρος Αφροδίτης 21, Τρεμιθούσα, 8270 Πάφος

Διευκρινιστικά να προσθέσω ότι στο πρατήριο που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αρτέμιδος στη Λάρνακα εντοπίστηκε ο μηχανισμός, ο οποίος βρισκόταν σε λειτουργία, ενώ σε αυτό στη Λεωφόρο Τσερίου εντοπίστηκαν τμήματα του μηχανισμού.

Τα πρατήρια αυτά έχουν ήδη διαγραφεί από τον κατάλογο/οδηγό που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου για τα φθηνότερα πρατήρια καυσίμων.

Θέλω με αυτή την ευκαιρία να καθησυχάσω τους καταναλωτές -γιατί με όσα ακούν δικαιολογημένα έχουν θορυβηθεί- ότι στην πραγματικότητα και σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε, το φαινόμενο αυτό είναι περιορισμένης έκτασης. Παρόλα αυτά, για την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε άμεσα:

· Με την εντατικοποίηση των ελέγχων στα πρατήρια καυσίμων. Έχουμε διασφαλίσει ότι θα διενεργούνται έλεγχοι σε 40 πρατήρια την εβδομάδα.
· Με τη διοργάνωση σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή και την αποστολή στο εξωτερικό λειτουργών για την παρακολούθηση σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ως καταληκτικό σχόλιο, θέλω να επαναλάβω πως για την πάταξη τέτοιων φαινομένων είναι σημαντική η συνεργασία που μπορούμε να έχουμε με τις εταιρίες πετρελαιοειδών και τον Σύνδεσμο Πρατηριούχων, όπως άλλωστε έγινε και σε αυτή την περίπτωση».