13/3/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη σε συμπόσιο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με θέμα: «Η Αραβική Άνοιξη: Πολιτικές και στρατηγικές προοπτικές»

13/03/2012






Ευχαριστώ τους διοργανωτές και ιδιαίτερα τον δρα Ανδρέα Θεοφάνους για την πρόσκληση να κηρύξω την έναρξη του σημερινού ενδιαφέροντος συμποσίου.

Ο κόσμος παρακολουθεί τις δραματικές αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά την Αραβική Άνοιξη.

Αυταρχικά καθεστώτα ανατρέπονται και νέες δυνάμεις προβάλλουν στο προσκήνιο των εσωτερικών εξελίξεων, των πολιτικών ανακατατάξεων και των περιφερειακών ισορροπιών.

Οι εξελίξεις στην περιοχή μας ενδιαφέρουν άμεσα καθώς η γεωγραφική εγγύτητα, η σταθερότητα και η ομαλότητα στην περιοχή είναι κοινή υπόθεση όλων μας.

Το μεγάλο ερώτημα στις ανακατατάξεις και τις αλλαγές που συντελούνται στον αραβικό κόσμο είναι τι θα ακολουθήσει την ανατροπή των αυταρχικών καθεστώτων; Άλλα αυταρχικά καθεστώτα; Το μεγάλο ζητούμενο είναι η εγκαθίδρυση δημοκρατικών θεσμών και δημοκρατικών κρατών.

Προς αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει να προσφέρει πολλά για να στηρίξει την προσπάθεια εκδημοκρατισμού, κοινωνικής ανάπτυξης και δημιουργίας σύγχρονης πολιτικής ζωής.

Η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει μέσα από την ΕΕ αλλά και μόνη της, όσο είναι δυνατόν, στη δημιουργία μιας περιοχής δημοκρατικών κρατών στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων και των πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και στη συνεργασία μεταξύ τους.

Η ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) δημιουργεί νέες προοπτικές για τη χώρα μας.

Η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου έχει προσδιορίσει την πολυτάραχη ιστορία του νησιού. Η Κύπρος, ιστορικά, υπήρξε όμηρος της γεωγραφίας. Ωστόσο, τα νέα προστιθέμενα ενεργειακά δεδομένα προσφέρουν προοπτικές ανατροπής των γεωγραφικών συντεταγμένων.

Σήμερα η Κύπρος ασκεί τα αυτονόητα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της με σεβασμό και απόλυτη συμμόρφωση στη διεθνή νομιμότητα – τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η γενική αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων της από τη διεθνή κοινότητα.

Η Τουρκία ελλείψει επιχειρημάτων και νομιμοποίησης, καταφεύγει σε απειλές και προκλήσεις. Δεν θα την ακολουθήσουμε και δεν θα συμβάλουμε στην πρόκληση κλίματος έντασης και οξύτητας στην περιοχή. Η Τουρκία παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη.

Αναμένουμε ότι η διεθνής αναγνώριση των κυπριακών δικαιωμάτων θα λειτουργήσει ανασχετικά, ως δίκτυ προστασίας και δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να προκαλέσει ανωμαλία στην περιοχή. Πέρα, όμως, από τις θεμιτές μας προσδοκίες επιδιώκουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω σχέσεις με σοβαρές δυνάμεις ώστε, στη βάση του διεθνούς δικαίου, να διαμορφωθούν όροι προστασίας, ειρήνης και ασφάλειας για τη χώρα μας και την περιοχή.

Σε αυτή τη συνεργασία έχουν θέση για να συμμετάσχουν όλες οι χώρες τις περιοχής περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, με την προϋπόθεση ότι θα συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και θα συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η εικόνα της περιοχής μεταβάλλεται ως αποτέλεσμα των αλλαγών που συμβαίνουν, νέες συνεργασίες αναδύονται και νέες ισορροπίες δημιουργούνται. Στο πλαίσιο αυτό στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ένα νησί της ελευθερίας και της ειρήνης, της ανάπτυξης και της προόδου, ​​σε παράγοντα σταθερότητας και ομαλότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Είναι καιρός να ξεπεράσουμε το παρελθόν, να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία σε ένα καλύτερο μέλλον για ολόκληρο τον κυπριακό λαό και τους λαούς της περιοχής.

Με αυτές τις σκέψεις κηρύττω την έναρξη του Συμποσίου. Εύχομαι κάθε επιτυχία και εκφράζω τη βεβαιότητα ότι τα συμπεράσματα του θα συμβάλουν σημαντικά στην προώθηση των κοινών μας στόχων.