6/3/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτηροπαραγωγών, στην Αθηένου

06/03/2012





Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.00 μ.μ.

Είναι με ιδιαίτερη ευχαρίστηση που αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να παραστώ σήμερα εδώ, στην πρώτη ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτηροπαραγωγών στην Αθηένου. Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι απόψε μαζί με ανθρώπους που θεωρούνται οι πρωτοπόροι της σιτηροκαλλιέργειας και που διακατέχονται από πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας και για τον λόγο αυτό δημιούργησαν την πρώτη αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών στα σιτηρά. Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία ίδρυσης της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτηροπαραγωγών. Η Ομάδα αυτή θα αυξήσει την διαπραγματευτική δύναμή σας και θα βοηθήσει στον προγραμματισμό της παραγωγής με στόχο την αύξηση του εισοδήματος του Κύπριου σιτηροκαλλιεργητή.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα σιτηρά καλλιεργούνται κάτω από δύσκολες συνθήκες αφού αξιοποιούν οριακές για άλλες καλλιέργειες εκτάσεις, χωρίς να προσφέρουν μεγάλο εισόδημα στους καλλιεργητές. Η καλλιέργεια των σιτηρών καθώς και το εισόδημα των γεωργών που ασχολούνται με αυτήν επηρεάζεται σημαντικά από τις καιρικές συνθήκες και κυρίως από τις πολύ συχνές για τον τόπο μας ανομβρίες. Ευτυχώς, όμως, οι βροχοπτώσεις κατά τη φετινή χρονιά είναι ευνοϊκές για την καλλιέργειά τους.

Η παγκόσμια ασφάλεια προμήθειας τροφίμων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα σιτηρά. Στην Κύπρο τα σιτηρά κατέχουν την πρώτη θέση ως προς την έκταση που καλλιεργούνται αφού καταλαμβάνουν περισσότερο από το μισό της καλλιεργούμενης συνολικής έκτασης, κατέχοντας μια από τις πιο σημαντικές θέσεις της αγροτικής μας οικονομίας.

Η αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης εφαρμόζεται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και βασίζεται στον εκσυγχρονισμό της κυπριακής γεωργίας. Στόχος της είναι η τόνωση της απασχόλησης και οι ίσες ευκαιρίες στις αγροτικές μας περιοχές, η ανταπόκριση στις αυξανόμενες απαιτήσεις για περισσότερη ποιότητα στα παραγόμενα προϊόντα και η βελτίωση της αγροτικής ευημερίας.

Επίσης, θέτει τις βάσεις για το μέλλον, καλύπτοντας οικονομικές αλλά και περιβαλλοντικές παραμέτρους. Στα πλαίσια αυτά το κράτος μερίμνησε και πέτυχε μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων την παραχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά μακρών μεταβατικών περιόδων, στη διάρκεια των οποίων καλούμαστε να αναπροσαρμόσουμε τις πρακτικές μας ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε μέσα στο νέο περιβάλλον της φιλελευθεροποίησης, της ελεύθερης οικονομίας και των κανόνων της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς των σιτηρών. Για αυτή την περίοδο προσαρμογής εξασφαλίστηκε η δυνατότητα παραχώρησης πρόσθετης οικονομικής βοήθειας με τη μορφή της εκταρικής επιδότησης από εθνικούς πόρους. Επιπλέον, οι σιτηροκαλλιεργητές, για να εκσυγχρονιστούν και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των εισαγομένων προϊόντων, επωφελήθηκαν και μπορούν να συνεχίσουν να αντλούν χρήματα μέσω των διαφόρων σχεδίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όπως είναι τα επενδυτικά και αγροπεριβαλλοντικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που της παρέχονται από την ΕΕ και τη δημοσιονομική κατάσταση, στον αγώνα που διεξάγεται για την επιβίωση της σιτηροκαλλιέργειας στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας προς τα εισαγόμενα σιτηρά. Σας καλώ να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που σας δίνονται μέσω των διαφόρων μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να προχωρήσετε σε διαρθρωτικές αλλαγές και να αυξήσετε την ανταγωνιστικότητά σας.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης.