12/3/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια των ιδιόκτητων εγκαταστάσεων του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος

12/03/2012





Η τέλεση των εγκαινίων ιδιόκτητων εγκαταστάσεων ενός ιδρύματος όπως το Καραϊσκάκειο είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός στη μάχη ενάντια στα αιματολογικά νοσήματα. Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας για την τέλεση των εγκαινίων των νέων αυτών εγκαταστάσεων.

Ιδρύματα, όπως το Καραϊσκάκειο, που προάγουν την επιστημονικότητα και προσφέρουν ανιδιοτελώς στην κοινωνία, μάς καθιστούν υπερήφανους.

Η ανιδιοτελής προσφορά, ο εθελοντισμός και η εθνική στρατηγική στον τομέα της υγείας αποτελούν τον πυρήνα κάθε υγιούς κοινωνίας. Σήμερα, που η κοινωνία βάλλεται λόγω των συνθηκών της οικονομικής δυσπραγίας που επικρατούν, που οι απαιτήσεις συνεχώς αυξάνουν και που οι ηθικές αξίες περιθωριοποιούνται, η συνεργασία της κοινωνίας με το κράτος καθίσταται απαραίτητη.

Το όραμα μας είναι να διαμορφώσουμε μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία που να προάγει τη δημόσια υγεία και να παρέχει στον απλό πολίτη με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τα απαραίτητα συστατικά μιας αξιοπρεπούς ζωής.

Σήμερα λοιπόν, ανοίγουν επίσημα οι πύλες του νέου οικήματος του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, κοντά στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, σε τεμάχιο κρατικής γης. Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα προσφέρει ελπίδα από το 1996 και αποτελεί την Κυπριακή Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών. Μέχρι σήμερα έχει ήδη καταχωρημένους 105.000 εθελοντές δότες. Αυτό το αρχείο μάς καθιστά υπερήφανους, διότι η μικρή Κύπρος μέσα από σκληρές, επίπονες και συντονισμένες ενέργειες κατάφερε να έχει το μεγαλύτερο αρχείο παγκόσμια σε αναλογία πληθυσμού.

Μια λοιπόν εθελοντική πρωτοβουλία της οικογένειας του Ανδρέα Καραϊσκάκη, που έχασε τη ζωή του στη μάχη με τη λευχαιμία και που οι γονείς του δώρισαν το ποσό που είχαν συλλέξει με έρανο για μια μεταμόσχευση μυελού που δεν έμελλε να γίνει, είναι η αιτία δημιουργίας αυτού του Ιδρύματος.

Σήμερα αυτό το Ίδρυμα αποκτά με τη στήριξη της πολιτείας και άλλων μη Κυβερνητικών Οργανισμών καινούργια βάση, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει το όραμά του: τη δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Αιματολογικών Κακοηθειών.

Κυρίες και Κύριοι,

Η πολιτεία έχει θέσει την ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου ως μια από τις προτεραιότητες της, διότι αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας με κοινωνικοοικονομικές συνέπειες, τόσο για τον ασθενή όσο και για την οικογένεια του.

Ιδιαίτερα οι αιματολογικές κακοήθειες είναι ασθένειες που προσβάλλουν σε μεγάλο ποσοστό νεαρούς ενήλικες και είναι παράλληλα ο πρώτος καρκίνος στα παιδιά. Με τη δημιουργία της Εθνικής Στρατηγικής το 2009 και τον διορισμό της Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης του Καρκίνου, άνοιξε μια νέα σελίδα για μια ολιστική προσέγγιση αυτής της ασθένειας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια δημιουργούνται από το κράτος νέες Υπηρεσίες και δομές και υποστηρίζονται οι υπάρχουσες. Είμαστε υπερήφανοι για το πολύπλευρο έργο που έχει επιτελέσει η παρούσα Κυβέρνηση στους τομείς της υγείας. Θα ήθελα εδώ επιγραμματικά να αναφέρω την πολύ πρόσφατη αναβάθμιση του ογκολογικού κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και τον προγραμματισμό λειτουργίας δυο νέων ακτινοθεραπευτικών κέντρων στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού. Σε αυτές τις προσπάθειές μας το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα αποτελεί τον προμαχώνα του αγώνα.

Η Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών δημιουργήθηκε από την αγάπη και τη στήριξη πολλών συμπατριωτών μας που δίνουν ζωή από τη ζωή τους. Οι εξαιρετικοί επιστήμονες που στελεχώνουν το Κέντρο έχουν αναπτύξει παράλληλες υποδομές, που διασφαλίζουν την άριστη λειτουργία της εργαστηριακής αιματο-ογκολογίας.

Το κοινό μας όραμα είναι να δημιουργήσουμε ένα πλήρες, σύγχρονο βιοϊατρικό κέντρο που θα εστιάσει τις δραστηριότητες του στη μελέτη των αιματολογικών κακοηθειών.

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και οι Αιματολογικές Ογκολογικές Κλινικές μας θα εργάζονται ως μια οντότητα, αφού τώρα διαθέτουν εργαστήρια Αιματολογίας, Ανοσολογίας, Μοριακής Αιματολογίας και Εργαστήρι Γονιδιωματικής Βιοπληροφορικής.

Τα Εργαστήρια αυτά που αποτελούν το Κέντρο Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών και χρηματοδοτούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ακόμη μια πρωτοβουλία του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος. Εξελικτικά, αυτή η οντότητα θα μετατραπεί σε ένα διεθνώς αποδεκτό Επιστημονικό Κέντρο που θα συγκεντρώνει εξαιρετικούς επιστήμονες και θα καταστεί κέντρο αριστείας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η πολιτεία δικαιολογημένα υπερηφανεύεται για αυτό το Ίδρυμα, τους ανθρώπους που το στελεχώνουν και τους ανθρώπους που καταθέτουν κεφάλαιο ζωής και αγάπης για τους συνανθρώπους τους.

Εύχομαι το οίκημα που εγκαινιάζουμε να αποτελέσει ένα καινούργιο μετερίζι από το οποίο θα πολεμήσουμε αποτελεσματικά τον αιματολογικό καρκίνο.