8/3/12

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

08/03/2012





Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας απευθύνομαι με αισθήματα αγάπης, εκτίμησης και θαυμασμού στις γυναίκες της Κύπρου.

Έχουν περάσει 155 χρόνια από την ιστορική εξέγερση των γυναικών εργατριών στα υφαντουργεία της Νέας Υόρκης, εκείνη την 8η του Μάρτη του 1857. Η αγωνιστικότητα και η θυσία τους ενάντια στην καταπίεση, στην εκμετάλλευση, στην προκατάληψη, στο απάνθρωπο ωράριο και στην αδικία ως προς την αμοιβή αποτελεί μέχρι σήμερα φάρο καθοδήγησης στους αγώνες εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο για καλύτερες συνθήκες εργασίας και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων τους.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η συμβολή και η προσφορά της γυναίκας σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσης υπήρξε σημαντική. Όσον αφορά ιδιαίτερα τη δική μας πατρίδα, η Κύπρια γυναίκα έχει καταφέρει πάρα πολλά, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα στο προσκήνιο της καθημερινής ζωής του τόπου και να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, τόσο στην πολιτικο-κοινωνική ζωή όσο και στην οικονομία, στον πολιτισμό και σε κάθε τομέα ανάπτυξης.

Η γυναίκα της Κύπρου διένυσε ήδη αρκετό και δύσκολο δρόμο. Έχει καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες της ζωής της και έχει κατακτήσει με τους αγώνες της αξιοπρεπή και ισότιμη θέση στην κυπριακή κοινωνία. Η κυπριακή πολιτεία έχει ήδη κατοχυρώσει μια σειρά από δικαιώματα για τις γυναίκες και έχει θεσπίσει νόμους που κατοχυρώνουν την ισονομία και την ίση μεταχείριση άντρα και γυναίκας στους χώρους εργασίας.

Παρόλα αυτά, η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και δημόσια ζωή και σε θέσεις λήψεως αποφάσεων εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η γυναίκα της Κύπρου συνεχίζει να αγωνίζεται για την καταπολέμηση της έλλειψης ισότητας στην απασχόληση, για την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τους πολλαπλούς ρόλους των γυναικών, για την κατάρριψη των στερεότυπων αντιλήψεων για τον ρόλο των δύο φύλων, καθώς και ενάντια σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και στην εκπαίδευση μας, θέτοντας ως βασικό στόχο του νέου, δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου την καλλιέργεια πολιτών που «διαμορφώνουν και βιώνουν συνθήκες ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα».

Ταυτόχρονα, η Κύπρια αγωνίζεται ακόμη, μαζί με ολόκληρο τον κυπριακό λαό, ενάντια στην κατοχή και τη διαίρεση της πατρίδας μας. Δίνει το δικό της «παρών» στις προσπάθειες για επανένωση του νησιού μας, για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επικράτηση της ειρήνης στην Κύπρο μας.

Τιμούμε, λοιπόν, σήμερα και στέλνουμε θερμό χαιρετισμό στην κάθε μαθήτρια, φοιτήτρια, γυναίκα εκπαιδευτικό που δίνει τη δική της μάχη στον στίβο της ζωής, της εκπαίδευσης και της μάθησης.

Τιμούμε ακόμη τη μάνα, σύζυγο, εργαζόμενη ή οικοκυρά γυναίκα. Είμαστε σίγουροι ότι οι αγώνες των γυναικών, στους οποίους είμαστε όλοι σταθεροί σύμμαχοι και συμπαραστάτες, θα συνεχιστούν και θα φέρουν ακόμη περισσότερες κατακτήσεις για όλες τις γυναίκες του πλανήτη μας.