19/3/12

Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
1
9/03/2012





Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο, του με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Morten Kjaerum. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν και θέματα που έχουν να κάνουν με το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, την ένταξη των μεταναστών στις κοινωνίες υποδοχής και τον αγώνα κατά της εμπορίας προσώπων.

Με το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους υπογράμμισε τον αποφασιστικό ρόλο που το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαδραματίζει στις πολιτικές που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι εμείς ως κράτος και ως λαός γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών. Αυτός είναι ο λόγος, εξήγησε, που σε όλες τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούμε πολύ σημαντικό να βλέπουμε τη διάσταση της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε, αποτελεί ένα σημαντικό υποβοηθητικό εργαλείο που πρέπει να διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στη συνεργασία μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και γι’ αυτόν τον λόγο θα υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ μας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για μια επιτυχημένη Κυπριακή Προεδρία.

Από την πλευρά του ο κ. Morten Kjaerum ανέφερε ότι προσβλέπει σε μια αποδοτική συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην ΕΕ η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Γι’ αυτόν τον λόγο, τόνισε, είναι με ιδιαίτερη ευχαρίστηση που διαπιστώνει ότι οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου δείχνουν προσήλωση στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εξάλλου, κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει τον επικείμενο μερικό ανασχηματισμό της Κυβέρνησης και την μετακίνηση του στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε: «Όταν συμμετέχεις στην πολιτική πρέπει να είσαι έτοιμος να αναλαμβάνεις τα καθήκοντα που σου αναθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θεωρώ πως στο Υπουργείο Εσωτερικών έγινε μια καλή δουλειά και είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει και συνέχεια τόσο σε ό,τι αφορά τα διάφορα θέματα του Υπουργείου, όσο και τα θέματα της Προεδρίας της ΕΕ».

Ο κ. Υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι όπως ήδη γνωρίζει από τη συμμετοχή του στις διάφορες Υπουργικές Επιτροπές, στο Υπουργείο Εμπορίου υπάρχουν αρκετά θέματα, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και ανάπτυξης. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και αυτό που θα ήθελα να διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά είναι ότι μπροστά σε αυτά τα νέα καθήκοντα που μου ανατίθενται και τις προκλήσεις θα ανταποκριθώ με αυτό που μπορεί να πει κάποιος: «δουλειά, δουλειά, δουλειά», πρόσθεσε ο κ. Συλικιώτης.