19/3/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Σταύρου Μαλά σε συνέντευξη Τύπου για την έκδοση των Εθνικών Οδηγιών Διατροφής και Άσκησης για Εφήβους, στη Λευκωσία

19/03/2012





Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω τη συνέντευξη Τύπου που διοργανώνεται για να ανακοινώσουμε την έκδοση των Εθνικών Οδηγιών Διατροφής και Άσκησης για Εφήβους. Η έκδοση αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά έκδοση Εθνικών Οδηγιών Διατροφής στην Κύπρο και ίσως και η σημαντικότερη, γιατί απευθύνεται σε μια ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού μας, τους εφήβους.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν την πιο σημαντική ομάδα του πληθυσμού ενός κράτους, αφού μέσω τους μπορούμε να επενδύσουμε για να κτίσουμε ένα γερό και υγιές μέλλον για κάθε κοινωνία. Έχοντας παιδιά υγιή με σωστές διατροφικές συνήθειες και καθημερινή άσκηση, παιδιά απαλλαγμένα από στρες και εξαρτησιογόνες ουσίες, είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό μελλοντικών υγιών ενηλίκων καθώς και μια κοινωνία απαλλαγμένη από πολλές ασθένειες που οφείλονται στον λανθασμένο τρόπο ζωής.

Το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η ορθή διατροφή και η άσκηση για τον σύγχρονο άνθρωπο, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της διατροφής, διατηρώντας ένα αποτελεσματικό δίκτυο κλινικών διαιτολόγων στα κρατικά νοσηλευτήρια αλλά και αναπτύσσοντας μια έντονη δράση σε ό,τι αφορά στα εκπαιδευτικά προγράμματα στον τομέα της διατροφής, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κάθε πολίτη ώστε να εμπλουτίσει τις γνώσεις του αλλά και να θέσει έμπρακτα σε εφαρμογή τους απλούς κανόνες διατροφής που τον προστατεύουν από ασθένειες οι οποίες τον απειλούν καθημερινά.

Η έντονη δράση και η συνεργασία μας με Ευρωπαϊκές Επιτροπές καθώς και με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας μάς επιτρέπουν να πρωτοπορούμε σε δραστηριότητες. Θα ήθελα εν συντομία να αναφερθώ στις πλούσιες δραστηριότητες του τομέα διατροφής, με απώτερο στόχο του Υπουργείου Υγείας και των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας να ενημερώσουν, να διδάξουν και να θέσουν σε πρακτική εφαρμογή τις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής και να συμβάλουν στην προώθηση της υγείας του Κύπριου πολίτη.

Πέρα από τα γνωστά πια προγράμματα που έχουν θεσμοθετηθεί και εφαρμόζονται ανελλιπώς σε όλα τα σχολεία όπως το μεσογειακό γεύμα και το υγιεινό πρόγευμα, έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην προώθηση προγραμμάτων όπως αυτά καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Μέσα από την ενεργό συμμετοχή της αντιπροσωπείας μας στην Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για τη διατροφή και την άσκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενεργοποιηθήκαμε σε ερευνητικά προγράμματα, στηρίξαμε τη δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία και δημιουργήσαμε πρόγραμμα προαγωγής της άσκησης και της διατροφής. Επιπρόσθετα έχουμε ενεργό δράση στον τομέα για τη μείωση αλατιού στη διατροφή μας αλλά και για τον έλεγχο των διαφημίσεων των τροφίμων στα παιδιά, καθώς και στη συνεχή επιτήρηση της παιδικής παχυσαρκίας σε όλα τα παιδιά της Κύπρου ηλικίας 7-10 χρόνων μέσω προγραμμάτων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Θα ήθελα να επικεντρωθώ στον σκοπό της σημερινής συνέντευξης και να τονίσω ότι η έκδοση Εθνικών Οδηγιών Διατροφής και Άσκησης για την κάθε χώρα χωριστά είναι ιδιαίτερα σημαντική για να αγγίξει τους τομείς που ενδιαφέρουν το κάθε κράτος. Αξίζει να τονίσουμε ότι η Κύπρος είναι ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εκδώσει ξεχωριστές οδηγίες διατροφής για ομάδες πληθυσμού, όπως απαιτείται από την πλατφόρμα παχυσαρκίας. Το 2007 εκδώσαμε Εθνικές Οδηγίες Διατροφής για ενήλικες, το 2009 Εθνικές Οδηγίες Διατροφής για παιδιά 6-12 χρόνων και τώρα για εφήβους, και δρομολογείται άμεσα και η έκδοση Εθνικών Οδηγιών Διατροφής και Άσκησης για άτομα τρίτης ηλικίας, αφού η Υγιής Γήρανση (Healthy Ageing) αποτελεί θέμα πρωτευούσης σημασίας για την περίοδο της Προεδρίας της Κύπρου.

Ασφαλώς το πρόβλημα της παχυσαρκίας παραμένει πάντοτε απειλητικό για την υγεία μας με αριθμούς που τρομάζουν, 36.1% του πληθυσμού μας είναι υπέρβαροι και 27.8% παχύσαρκοι. Και ακόμη πιο τρομακτικό, το 50% των παιδιών μας είναι παχύσαρκα.

Μέσα από την έκδοση αυτή η οποία προσεγγίζει θέματα διατροφής και άσκησης που απασχολούν τους νέους, θέλουμε να συμβάλουμε στην προσπάθεια για μείωση της παχυσαρκίας και στη δημιουργία μιας κοινωνίας ενημερωμένης, υπεύθυνης, με υγιείς πολίτες. Ας ευχηθούμε ότι ο κάθε νέος που θα διαβάσει αυτό το ενδιαφέρον και πρωτότυπο βιβλίο θα καταλάβει τη σημασία που έχει η σωστή διατροφή και η καθημερινή άσκηση για να είμαστε υγιείς και παραγωγικοί στη ζωή μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την επιτροπή για τη συγγραφή των Εθνικών Οδηγιών Διατροφής και ιδιαίτερα τα άτομα που εργάστηκαν και επιμεληθήκαν την έκδοση αυτή, την κα Εύα Νεοφύτου και την κα Λευκή Ορφανίδου του Υπουργείου Παιδείας, την κα Ελένη Ανδρέου από τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και την κα Ελίζα Μαρκίδου υπεύθυνη του τομέα διατροφής. Ιδιαίτερη μνεία στον δρα Χάρη Φεσά, γνωστό καρδιολόγο, ο οποίος απεβίωσε, που πάντοτε στήριζε με ιδιαίτερο ζήλο την επιτροπή αυτή.

Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που πάντοτε είναι αρωγοί στην προσπάθεια μας για ορθή ενημέρωση και να εξαγγείλω επίσης την έναρξη διαγωνισμού παραγωγής διαφημιστικού φιλμ, από τον Τομέα Διατροφής των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, με θέμα τη διατροφή και την άσκηση, το οποίο θα ετοιμαστεί από εφήβους και θα απευθύνεται σε εφήβους.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, υπό την εποπτεία της Ανώτερης Κλινικής Διαιτολόγου του Υπουργείου μας, και ευελπιστούμε στη στήριξη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για προβολή.

Με τις σκέψεις αυτές και με την ισχυρή άποψη ότι ο καθένας από εμάς είναι σε θέση να διασφαλίσει την υγεία του τρώγοντας σωστά, χαιρετίζω τη σημερινή συνέντευξη Τύπου και συγχαίρω θερμά όλους τους συντελεστές.