9/3/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

09/03/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Αθανάσιο Ορφανίδη. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Βουλής σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους είπε:



«Είχα ζητήσει από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να με ενημερώσει σήμερα τόσο για την πορεία της οικονομίας, τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, των κυπριακών τραπεζών. Από τη συνάντηση, έχω πάρει διαβεβαιώσεις από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου. Πρέπει να πω ότι η επιτευχθείσα απομείωση του χρέους της Ελλάδας δημιουργεί συνθήκες και περιβάλλον σταθερότητας που καλύπτει και την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου εξακολουθεί να είναι αξιόπιστο και ισχυρό και μπορεί να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις προκλήσεις των επόμενων καιρών, των επόμενων ημερών, των επόμενων μηνών και των επόμενων χρόνων. Οι κυπριακές τράπεζες έχουν σχέδια για ενίσχυση των κεφαλαίων τους. Εάν δεν γίνει εφικτός ο στόχος για εξασφάλιση κεφαλαίων από ιδιώτες, τότε, όπως είναι πολύ καλά γνωστό, η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι μπορεί να έρθει ως αρωγός».

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες έδωσε το μήνυμα ότι «μπορούν να εμπιστεύονται, όπως και στο παρελθόν, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας, το οποίο όχι μόνο πρέπει να εξακολουθήσει να είναι ένα κέντρο χρηματοπιστωτικό, όπως ήταν μέχρι σήμερα, αλλά πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια να ισχυροποιηθεί, γιατί ένα ισχυρό διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο μπορεί να αποτελέσει πραγματικό πνεύμονα για την κυπριακή οικονομία και τις προοπτικές της».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο έχει ενημερωθεί από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τον τρόπο που το κράτος θα στηρίξει ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Κύπρο, στην περίπτωση που αυτό το χρειαστεί, απάντησε ότι «το κράτος έχει τις δυνατότητες. Αυτή είναι η διαβεβαίωση, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στις διεθνείς αγορές, από τις οποίες έχουμε αποκλεισμό αυτή την περίοδο. Υπάρχει η διαβεβαίωση ότι υπάρχει η αναγκαία κεφαλαιουχική βάση για να παραχωρηθεί στις κυπριακές τράπεζες».