9/3/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου
09/03/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.



Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση στους δημοσιογράφους:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε σήμερα ως ερευνώντα λειτουργό τον κ. Αντώνη Βασιλειάδη, Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για να διεξαγάγει πειθαρχική έρευνα δυνάμει του άρθρου 81.2β του περί Δημοσίας Υπηρεσίας Νόμου 1990 ως 2011 εναντίον του Υπεύθυνου Αξιωματικού της πτέρυγας νεαρών κ. Λάζαρου Λαζάρου και του επί καθήκοντι δεσμοφύλακα κ. Χριστοφή Παναγή.

Επίσης θα διερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης από οποιοδήποτε άλλο άτομο άλλων πειθαρχικών αδικημάτων στον χώρο των φυλακών σχετικά με το περιστατικό που αφορά ισχυρισμούς για βιασμό νεαρού κρατούμενου στην πτέρυγα νεαρών των Κεντρικών Φυλακών».

Στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Υπήρξε κάτι για τα αναπτυξιακά μέτρα;

Απάντηση: Αυτό που ήρθε στο Υπουργικό Συμβούλιο και αυτό που συζήτησε το Υπουργικό Συμβούλιο είναι νομοθετικές ρυθμίσεις για εφαρμογή και υλοποίηση των μέτρων ανάπτυξης που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από μερικές βδομάδες και όπως είχαμε ανακοινώσει τότε, αρκετά από αυτά τα μέτρα χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις που θα σταλούν στη Βουλή με στόχο την υλοποίηση αυτών των μέτρων. Κάποια άλλα μέτρα δεν χρειάζονται αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, αλλά μπορούν να γίνουν με διάφορες διοικητικές πράξεις. Ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, αυτές οι ρυθμίσεις αφορούν τον Νόμο του 2002 περί εκτάκτου εισφοράς για την Αμυνα της Δημοκρατίας, τον Νόμο για τη φορολογία του εισοδήματος, τον Νόμο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και τον Νόμο περί Προστιθέμενης Αξίας.

Ερώτηση: Ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε για 40 προτάσεις.

Απάντηση: Κάθε Νόμος έχει να κάνει με διάφορα μέτρα ανάπτυξης. Δεν είναι κάθε μέτρο και ένας Νόμος. Υπάρχουν μέτρα που προωθούν την ανάπτυξη και που δεν χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, αλλά με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και μέσα από διάφορες διοικητικές πράξεις μπορούν να προωθηθούν και ήδη κάποια προωθούνται.

Ερώτηση: Η θητεία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας λήγει στις 30 Απριλίου. Υπάρχουν σκέψεις για επαναδιορισμό ή για αντικατάσταση του;

Απάντηση: Όταν θα υπάρχουν αποφάσεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος θα ανακοινωθούν.

Ερώτηση: Ο κ. Ορφανίδης χαίρει της εμπιστοσύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Απάντηση: Δεν νομίζω τώρα να πρέπει να συζητούμε γι’ αυτό το θέμα. Στις 30 Απριλίου τελειώνει η θητεία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Από εκεί και πέρα να περιμένουμε τις αποφάσεις.

Ερώτηση: Εν όψει της λήξης της θητείας του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντήσει τον κ. Ορφανίδη;

Απάντηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πολλές φορές είχε συναντήσεις με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά η επαφή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι μεταξύ αυτού και του Προέδρου. Ο Υπουργός Οικονομικών έχει μια πολύ τακτική επαφή με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ειδικά για θέματα που αφορούν ζητήματα της Κεντρικής Τράπεζας, που είναι η εποπτική Αρχή των τραπεζών, ιδιαίτερα τώρα που είναι μια περίοδος που το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου χρειάζεται στήριξη για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από την έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα και ευρύτερα στην ελληνική οικονομία.

Ερώτηση: Σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε θέμα συντελεστή του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα;

Απάντηση: Όχι δεν έχει συζητηθεί. Είναι γνωστό ότι συναντήθηκε χθες ο Υπουργός Οικονομικών με τον ΔΗΣΥ που έχει καταθέσει μια σχετική πρόταση Νόμου. Γίνονται διάφορες σκέψεις σε επίπεδο Υπουργείου Οικονομικών και όταν έχουμε κάτι νεότερο θα πούμε περισσότερα.

Ερώτηση: Μετά την εξέλιξη χθες στη Βουλή, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι το θέμα με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχει «κλείσει»;

Απάντηση: Είναι πολύ γνωστό γιατί η Κυβέρνηση έχει πάρει αυτό το Νομοσχέδιο στη Βουλή. Δεν έχει στόχο να απαγορεύσει το δικαίωμα των εργαζομένων για απεργία σε ένα πολύ καίριο και ουσιαστικό τομέα, όπως είναι το θέμα του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας. Ο στόχος είναι η ρύθμιση, διότι θέλουμε να διαφυλάξουμε πολύ ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και ευρύτερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την περιοχή. Έχει εγκριθεί χθες από τη μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής και στη βάση αυτού του Νόμου ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων προβαίνει σε διάφορες ενέργειες έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία αυτού του πολύ ουσιαστικού τομέα.