7/3/12

Το Υπουργείο Παιδείας εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο του Φοίβου Σταυρίδη
07/03/2012





Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον αδόκητο θάνατο του συγγραφέα, μελετητή και λογοτέχνη Φοίβου Σταυρίδη.

Ο Φοίβος Σταυρίδης υπήρξε εκδότης του περιοδικού τέχνης και προβληματισμού Ο Κύκλος (1980-1985) και συνεκδότης του περιοδικού Μικροφιλολογικά. Εξέδωσε τρεις ποιητικές συλλογές: Ποιήματα (1972), Απομυθοποίηση (1978) και Τρίτο Πρόσωπο (1992). Η πρώτη του ποιητική συλλογή Ποιήματα τιμήθηκε εξ ημισείας με το έργο Διαστάσεις του Μιχάλη Πασιαρδή με Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Συνέγραψε τη μελέτη Ο ποιητής ως αγαλματοποιός: Δέκα χρόνια από τον θάνατο του Παντελή Μηχανικού (1990). Το 2001 εξέδωσε μαζί με τους Σάββα Παύλου και Λευτέρη Παπαλεοντίου το έργο Βιβλιογραφία Κυπριακής Λογοτεχνίας (Από τον Λεόντιο Μαχαιρά έως τις μέρες μας). Έχει δημοσιεύσει μελέτες για την κυπριακή λογοτεχνία του 19ου και του 20ου αιώνα.

Ο Φοίβος Σταυρίδης διετέλεσε μέλος της Επιτροπής για τη δημιουργία του Ιδρύματος «Κυπριακό Αρχείο και Μουσείο Λογοτεχνίας».

Η Πολιτεία, εκτιμώντας την προσφορά του, τον τίμησε με το Ετήσιο Τιμητικό Χορήγημα. Ο θάνατός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα κυπριακά γράμματα.

Στην κηδεία, η οποία θα τελεστεί σήμερα, 7/3/2012, στις 12.00, από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα εκπροσωπήσει ο Διευθυντής Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλος Παρασκευάς, ο οποίος θα καταθέσει στεφάνι εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους.