6/3/12

Δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών

 
06/03/2012

Δεν θα δεχθούμε ίση μεταχείριση των κεφαλαίων 23 και 24 για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας σε σχέση με τα άλλα έξι κεφάλαια και ούτε θα δεχθούμε και άνοιγμα αυτών των κεφαλαίων είπε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.



Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, η κα Υπουργός, κληθείσα να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» ότι η Λευκωσία έχει συγκατανεύσει στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 για την Τουρκία είπε: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως βάση σε αυτά τα δημοσιεύματα. Πιστεύω ότι είναι μία αναμόχλευση κάποιων δημοσιευμάτων τα οποία, δυστυχώς, παρουσιάστηκαν στον ελληνοκυπριακό Τύπο, κάποιες ερμηνείες της απόφασης για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη λεγόμενη θετική ατζέντα, όμως, η μονομερής απόφασή μας για πάγωμα των έξι κεφαλαίων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα κεφάλαια 23 και 24, παραμένει. Αυτό είναι γνωστό σε όλους.

Αυτό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι για το πώς θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το θέμα της θετικής ατζέντας. Εμείς, αυτό το οποίο έχουμε εξασφαλίσει με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων είναι ότι η θετική ατζέντα θα μπορεί να προχωρήσει μόνο με πλήρη σεβασμό του διαπραγματευτικού πλαισίου, το οποίο παραπέμπει, βεβαίως, σε διακυβερνητική διάσκεψη, δηλαδή με τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών.

Άρα αυτό το οποίο προσπαθεί αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει είναι μια απλή πληροφόρηση των αρμόδιων Υπηρεσιών της Τουρκίας, αναφορικά με έξι κεφάλαια και μια πληροφόρηση αναφορικά με το περιεχόμενο του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε συναινέσει και δεν πρόκειται να συναινέσουμε για πληροφόρηση με τον ίδιο τρόπο σε σχέση με τα δύο κεφάλαια, το 23 και το 24, διότι εκεί δεν έχουν συμφωνηθεί και τα λεγόμενα κριτήρια ανοίγματος από τις Κυβερνήσεις.

Άρα, όχι μόνο δεν θα δεχθούμε ίση μεταχείριση των δύο αυτών κεφαλαίων με τα άλλα έξι κεφάλαια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε εμείς άνοιγμα αυτών των κεφαλαίων».