3/2/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του Κέντρου Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου», στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
03/02/2012





Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενός έργου που αποτελούσε ανέκαθεν τη φιλοδοξία αλλά και το όνειρο του Πανεπιστημίου.

Μια βιβλιοθήκη διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια καλλιέργειας της παιδείας του πληθυσμού στον οποίο απευθύνεται. Η Βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής ζωής, είναι ο κυριότερος χώρος μελέτης και απόκτησης γνώσεων, αποτελώντας ταυτόχρονα εργαστήριο και σπουδαστήριο. Είναι ο χώρος ο οποίος βοηθά τον καθένα στην ανακάλυψη της νέας γνώσης μέσα από βιβλία και πηγές που χρειάζεται. Με τον εντοπισμό της κατάλληλης βιβλιογραφίας για μελέτη και άντληση στοιχείων και ιδεών οδηγείται ο μελετητής τόσο στον εμπλουτισμό και την εμβάθυνση των γνώσεων του όσο και στην εκπόνηση επιστημονικής έρευνας.

Το συγκεκριμένο έργο, Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», με την αποπεράτωση του θα αποτελέσει σταθμό στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Θα αποτελέσει πολύ σημαντικό πυρήνα για την ανάπτυξη της κοινωνίας της γνώσης στην πατρίδα μας, αλλά και αρχιτεκτονικό ορόσημο για τη χώρα μας. Είναι ένα στολίδι που θα εκπέμπει φως.

Ο σχεδιασμός του έργου από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Jean Nouvel εγγυάται την αρχιτεκτονική του αρτιότητα, αλλά και την αρμονική σύνδεση του με το περιβάλλον του Πανεπιστημίου, τη μορφολογία της περιοχής και το φυσικό τοπίο που περιβάλλει τον χώρο.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το Κέντρο, πέρα από τη συλλογή σε βιβλία, περιοδικά και άλλα έντυπα που θα ξεπερνά το ένα εκατομμύριο τόμους, θεματικά θα καλύπτει όλα τα επιστημονικά αντικείμενα έρευνας, μελέτης και διδασκαλίας τόσο εντός του Πανεπιστημίου Κύπρου όσο και ευρύτερα. Επιπλέον, η αξιοποίηση των σύγχρονων ηλεκτρονικών και άλλων μέσων θα αποτελεί μια επιπρόσθετη δυναμική του Κέντρου.

Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα την πολύτιμη βοήθεια της αείμνηστης Έλλης Ιωάννου. Θέλω να απευθυνθώ στην οικογένεια της και να συγχαρώ θερμά για την μεγαλοψυχία της αείμνηστης Έλλης, η οποία δώρισε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το ποσό των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ εις μνήμην του συζύγου της, αείμνηστου Στέλιου Ιωάννου. Η βοήθεια αυτή θα συμβάλει τα μέγιστα στην πραγματοποίηση ενός ονείρου πολλών ετών τόσο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου όσο και για την Κύπρο και τον λαό μας γενικότερα.

Πολιτική της Κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη και η συνεχής στήριξη των Δημόσιων Πανεπιστημίων. Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να αναφέρω ότι προωθείται η λειτουργία της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχουν, ήδη, εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο οι κατάλληλες τροποποιήσεις στον Νόμο του Πανεπιστημίου Κύπρου που απαιτούνται για τη λειτουργία της Ιατρικής Σχολής και αναμένεται να δεχθεί τους πρώτους φοιτητές το 2013. Νιώθουμε δικαιωμένοι για τη στήριξη που παρείχαμε απλόχερα σε αυτή την προσπάθεια.

Παρά την ανάγκη για οικονομική περισυλλογή, το όραμα, οι στόχοι, οι σκοποί και οι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής δεν αναστέλλονται. Συνεχίζουμε με μια νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική να στηρίζουμε τα μέτρα ανάπτυξης της υποδομής των Πανεπιστημίων και, παράλληλα, να στηρίζουμε την έρευνα. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες ανάπτυξης μιας ποιοτικά αναβαθμισμένης Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Κύπρο, η οποία από τη μια να υλοποιεί σταδιακά την ικανοποίηση των τοπικών αναγκών για Ανώτατη Εκπαίδευση και, από την άλλη, να οδηγεί την καθιέρωση της Κύπρου ως ποιοτικού περιφερειακού εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου. Φιλοδοξία μας, το κέντρο αυτό να αποτελεί πόλο έλξης για ακαδημαϊκούς, ερευνητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε στη δημιουργία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ανώτερης Εκπαίδευσης και Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών, ο οποίος αναμένεται ότι θα διασφαλίζει συνολικά την ποιότητα της προσφερόμενης παιδείας στην ανώτατη βαθμίδα.

Με σκοπό τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στην Ανώτερη Εκπαίδευση, εγκρίθηκε το 2009 από την Κυβέρνηση μας, για πρώτη φορά, πακέτο στοχευμένων μέτρων κρατικής φοιτητικής μέριμνας στη βάση κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων. Στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού περιλαμβάνονται τα αναγκαία κονδύλια και το μέτρο εφαρμόζεται και για το φετινό ακαδημαϊκό έτος.

Θα ήθελα από τον κατ’ εξοχήν χώρο των νέων επιστημόνων και της νέας γενιάς γενικότερα να προβώ σε μια σύντομη τοποθέτηση για το πρόβλημα της ανεργίας. Η αντιμετώπιση της ανεργίας και των συνεπειών της αποτελεί την πρώτιστη κοινωνική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση μας. Η αισθητή αύξηση της ανεργίας που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι αποτέλεσμα της πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της στην κυπριακή οικονομία. Ως φαινόμενο, στα μεγέθη που παρουσιάζεται σήμερα, είναι παροδικό και μπορεί να παρέλθει μέσα από την οικονομική ανάπτυξη.

Η Κυβέρνηση από το 2009 λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για αντιμετώπιση της ανεργίας. Ο συνολικός αριθμός των προσώπων που τοποθετήθηκαν σε θέσεις εργασίας, με βάση τα σχέδια που εφαρμόζονται από το 2009 μέχρι το τέλος του 2011, ανήλθε σε 8.5 χιλιάδες και η δαπάνη για υλοποίηση όλων αυτών των σχεδίων ανήλθε στα περίπου 53 εκατομμύρια ευρώ. Τα μέτρα αυτά δεν έχουν επιλύσει ασφαλώς το πρόβλημα, αλλά γίνεται αντιληπτό ότι χωρίς αυτά τα μέτρα τα δεδομένα θα ήταν πολύ χειρότερα.

Έχουμε, ήδη, επεξεργαστεί καινούρια σχέδια που απευθύνονται σε ειδικές ομάδες ανέργων, κυρίως στους μακροχρόνια άνεργους και στους νέους. Στόχος, να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για πρόσληψη νέων και μακροχρόνια ανέργων. Το «κλειδί» βέβαια για τη συνολικότερη αντιμετώπιση της ανεργίας είναι η οικονομική ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο η Κυβέρνηση θα προτείνει και θα εφαρμόσει το επόμενο χρονικό διάστημα συνολικό πακέτο για ενίσχυση της ανάπτυξης. Οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, μέσα από τον εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών και τις δυνατότητες που δημιουργούνται, τις σημαντικότερες από το 1960, με την ανακάλυψη του φυσικού αερίου και του πρωτόγνωρου επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι ιδιαίτερα θετικές.

Μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες εμείς δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε με λογικές συνεχών επεκτάσεων των ορίων αφυπηρέτησης στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τώρα δεν είναι η ώρα για να μετακυλιστούν τα βάρη στη νέα γενιά. Τώρα είναι η ώρα να στηριχτεί η νέα γενιά. Θα συνεχίσουμε τη μάχη κατά της ανεργίας, συστρατευόμενοι με ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών εταίρων, με στόχο κάθε πολίτης, κάθε νέος και νέα, να έχει δικαίωμα στη δουλειά.

Φίλες και φίλοι,

Η Πολιτεία επενδύει πολλά στη μόρφωση των νέων μας και στην παιδεία του τόπου γενικότερα. Καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Ως Πολιτεία αναμένουμε πολλά από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους νέους επιστήμονες που αποφοιτούν από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας.

Θέλουμε τους ακαδημαϊκούς να είναι ενεργοί πολίτες, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν ή ταλανίζουν την κοινωνία. Θέλουμε ακαδημαϊκούς με άποψη και παρέμβαση, έστω και εάν αυτή η άποψη θα είναι επικριτική για εμάς. Θέλω να θυμίσω ότι σε αυτή τη χώρα έγιναν αγώνες για προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου, για να υπερασπίζεται ο καθένας ελεύθερα την άποψη του. Θέλω να θυμίσω ότι πραγματοποιήθηκαν αγώνες για την ίδρυση του πρώτου Πανεπιστημίου στην Κύπρο, με πολλή καθυστέρηση, βέβαια, ενάντια στις σκοταδιστικές αντιλήψεις της συντήρησης, για να έχει ο τόπος πανεπιστημιακό ίδρυμα που να προάγει την ελεύθερη και καινοτόμο σκέψη. Επιθυμούμε, ως Κυβέρνηση και ως πολιτεία, να ακούμε τον λόγο των ακαδημαϊκών και να έχουμε τις προτάσεις τους. Εμείς, ως Κυβέρνηση, και εγώ προσωπικά επενδύουμε τόσο στους ακαδημαϊκούς όσο και στους νέους επιστήμονες.

Τελειώνοντας, παρακαλώ επιτρέψετε μου να εκφράσω για ακόμη μια φορά την ευαρέσκεια μου για την πολύτιμη βοήθεια της αείμνηστης Έλλης Ιωάννου, η οποία με τη δωρεά της κατέστησε δυνατή τη δημιουργία του έργου, του οποίου τον θεμέλιο λίθο καταθέτουμε σήμερα, πράξη η οποία την κατατάσσει στον κατάλογο των εθνικών ευεργετών. Εύχομαι η πράξη αυτή να βρει μιμητές