2/2/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου
02/02/2012
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.


Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου δήλωσε στους δημοσιογράφους τα ακόλουθα: «Στο Εθνικό Συμβούλιο αποφασίστηκε να γίνουν δύο ολοήμερες συνεδρίες του Σώματος, στις 15 και στις 17 Φεβρουαρίου. Ο στόχος είναι να συζητηθούν όλα περί του κυπριακού προβλήματος.

Σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξανά, όπως κάνει κάθε φορά, με λεπτομέρεια και ενδελεχώς, ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο αναφορικά με τη συνάντηση στο Greentree και θα ήθελα να πω - διότι γίνεται πολλή συζήτηση αναφορικά με το αν ενημερώνει ή όχι ο Πρόεδρος - ότι ενημερώνει, συζητά και διαβουλεύεται με τις πολιτικές δυνάμεις. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν (στα χέρια τους) και τις συγκλίσεις οι οποίες έχουν επιτευχθεί στη διαδρομή αυτή των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Greentree ξεκάθαρα έθεσε τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως κάνει σε κάθε συνάντηση, και έκανε, επίσης, ξεκάθαρο ότι η διαδικασία συζήτησης του Κυπριακού δεν προβλέπει και δεν αποδεχόμαστε ούτε επιδιαιτησία ούτε χρονοδιαγράμματα και ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ προβλέπουν συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις αναφορικά με τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, αφού προηγουμένως υπάρξει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λειτουργώντας στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του Εθνικού Συμβουλίου υπερασπίστηκε και έκανε ξεκάθαρες ξανά αυτές τις συγκεκριμένες θέσεις».

Ερωτηθείς πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση την απαίτηση των κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ, για αλλαγή διαπραγματευτή στο Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά, ιστορικά πέρασε μέσα από μια εξελικτική πορεία και κατέληξε, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας, διαπραγματεύεται το Κυπριακό και ο καθένας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν έχει να κάνει με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και, ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε σε μια πολύ λεπτή και ευαίσθητη φάση, να δείχνει αυτοσυγκράτηση έστω και αν έχουμε μπροστά μας τις εκλογές.

Ο Πρόεδρος διαπραγματεύεται, ο στόχος είναι η επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων και, ασφαλώς, μέσα σε αυτή την προσπάθεια, ο Πρόεδρος λειτουργεί πάντοτε προληπτικά για την αντιμετώπιση των όποιων κινδύνων υπάρχουν. Να μην ξεχνούμε, όμως, ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στο Κυπριακό είναι η παγίωση της διχοτόμησης».

Ερωτηθείς σε ποιον αφορά η αιχμή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμιά αιχμή».

Κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύθηκε σήμερα να επαναλάβει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τις προϋποθέσεις για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης και αν αυτό του ζήτησαν τα κόμματα να κάνει, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το έχει κάνει ξεκάθαρο μερικές φορές, το έκανε ξεκάθαρο στην επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ πριν από το Greentree και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό, όχι μόνο στον Γενικό Γραμματέα και στον ΟΗΕ, αλλά και ευρύτερα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τοποθετούνται με τόση σαφήνεια, αναφορικά με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και σε ό,τι αφορά στην ουσία. Δεν είναι διότι προέκυψε από το πουθενά αυτό το θέμα, αλλά έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη δουλειά και τη συγκεκριμένη δραστηριότητα που διεθνώς αναπτύσσουμε, αξιοποιώντας τη βοήθεια που προσφέρουν φίλες χώρες, όπως είναι τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ερωτηθείς πώς θα ενεργήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην απαίτηση των κομμάτων για αποπομπή του Ειδικού Σύμβουλου του Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ό,τι έχει να πει το λέει στον κ. Ντάουνερ και στον ΟΗΕ. Χθες είχε συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Ντάουνερ και ό,τι είχε να πει το είπε στον κ. Ντάουνερ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εδώ και δύο χρόνια θέτει στον κ. Ντάουνερ ζητήματα που αφορούν σε θέματα για τα οποία είναι ενοχλημένος ο Πρόεδρος και η ελληνοκυπριακή πλευρά και ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξε βελτίωση στη συμπεριφορά του κ. Ντάουνερ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε: «Δεν θα ήθελα να συζητώ δημόσια περί του κ. Ντάουνερ και για τον ΟΗΕ, ευρύτερα. Μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη φάση, γίνονται λεπτοί χειρισμοί, ο καθένας λέει αυτό που έχει να πει ανάλογα με το πόσο νομίζει ότι είναι υπεύθυνο να το λέει».