14/2/12

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών αναφορικά με τη δημιουργία Ενιαίου Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δήμων (e-government)

14/02/2012
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης προήδρευσε σήμερα συνάντησης με εκπροσώπους της Ένωσης Δήμων Κύπρου και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες με θέμα τη δημιουργία Ενιαίου Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δήμων (e-government).



Μετά τη συνάντηση ο κ. Συλικιώτης προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government). Η προσπάθειά μας είναι να εισέλθουμε σε μια σύγχρονη εποχή, να πάμε βήματα μπροστά για να μπορέσουμε μέσα από αυτό το εργαλείο που λέγεται ηλεκτρονική διακυβέρνηση να κάνουμε πιο αποτελεσματική τη δουλειά μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να εξυπηρετούμε τον πολίτη πιο γρήγορα, άμεσα και αποτελεσματικά».

Ο κ. Υπουργός είπε επίσης ότι η Ένωση Δήμων θα προχωρήσει καταρχάς στην υλοποίηση της μελέτης για τη δημιουργία του εν λόγω συστήματος με την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών, ούτως ώστε να διαμορφώσει όλα εκείνα τα δεδομένα για να μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου. Παράλληλα, τόνισε, είναι ένα έργο για την υλοποίηση του οποίου οι Δήμοι θα τύχουν οικονομικής στήριξης από το κράτος, αλλά κύρια επιδίωξη μας είναι όπως το έργο συγχρηματοδοτηθεί και από τα Ταμεία της ΕΕ της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

«Θεωρώ ότι αυτή η σημαντική καινοτομία», πρόσθεσε ο κ. Συλικιώτης, «της οποίας όλοι βλέπουμε την αναγκαιότητα, με τη συνεργασία όλων μας θα μπορέσει να υλοποιηθεί. Είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα για να ενισχύσουμε τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να μπορέσουμε να αποκεντρώσουμε τις εξουσίες και με ισχυρότερα εργαλεία η Τοπική Αυτοδιοίκηση να εκπληρώσει τον ρόλο και την αποστολή της».

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι το εν λόγω εγχείρημα αφορά και την Ένωση Κοινοτήτων. Ήδη, είπε, προχωρά η προσπάθεια για μηχανογράφηση των υπηρεσιών τους με στόχο στο μέλλον να ενταχθούν και αυτές στο σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όταν αυτό υλοποιηθεί.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για το κόστος του έργου, είπε ότι η μελέτη εφαρμογής του νέου συστήματος θα στοιχίσει περίπου €80.000, ενώ υπολογίζεται ότι για την υλοποίηση όλου του έργου θα χρειαστούν περίπου €2.000.000.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα προσφέρει στον πολίτη το εν λόγω σύστημα, ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι το σύστημα αυτό θα αφορά πρώτα και κύρια την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη, αφού θα μπορεί πλέον να εξυπηρετείται ηλεκτρονικά, και πρόσθεσε: «Θα υπάρχει η σύνδεση των Δήμων με τις υπηρεσίες του κράτους για να αποφεύγονται όλες αυτές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχουμε σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι οι Δήμοι θα μπορούν να εξυπηρετούν πιο άμεσα και αποτελεσματικά τον πολίτη».