14/2/12

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

14/02/2012
Αν δεν υλοποιηθούν οι όροι που θέτει το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας ως προϋποθέσεις για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να αποδεχθούμε να γίνει, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Δεν υπάρχει κάτι να ανακοινώσουμε. Συζητήσαμε τα περαιτέρω διαδικαστικά. Βέβαια μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκαθαρίσω ότι ο ‘βιασμός’ της διαδικασίας είναι για μας απαράδεκτος και ότι αν δεν υλοποιηθούν οι όροι που θέτει το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας ως προϋποθέσεις για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να αποδεχθούμε να γίνει διεθνής διάσκεψη.

Έχω ξεκαθαρίσει τι εννοούμε ‘διεθνής διάσκεψη’, ποιο θεωρούμε ότι μπορεί να είναι το περιεχόμενο της και η σύνθεση της επίσης. Από κει και πέρα συζητήσαμε γενικά και πάλι διάφορα ζητήματα διαδικασίας και έτσι διέρρευσε η σημερινή μέρα. Θα έχουμε την επόμενη Τρίτη συνάντηση στις 10 π.μ., στην ατζέντα μπήκε το περιουσιακό - υποτίθεται ότι ακόμη ανταλλάσσονται στοιχεία για το περιουσιακό από τις δύο αντιπροσωπείες - και εύχομαι και ελπίζω κάποια στιγμή να βρούμε και κοινή γλώσσα».

Ερωτηθείς αν ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανταλλαγής στοιχείων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «μάλλον σήμερα θα κρίνουμε κατά πόσον ολοκληρώνεται. Και αυτό αφορά και τις δύο πλευρές». Πρόσθεσε ότι «σήμερα θα δώσουμε τα στοιχεία, όπως και η τουρκοκυπριακή πλευρά, διότι αυτά που είχε δώσει ως τώρα ήταν πολύ ανεπαρκή».

Σε ερώτηση αν τα έδωσε ήδη τα στοιχεία ή αν θα τα δώσει η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «νομίζω θα τα δώσει σήμερα».

Κληθείς να πει αν υπήρξε αντίδραση από οποιονδήποτε στο ξεκαθάρισμα του Προέδρου Χριστόφια για το θέμα της διεθνούς διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο καθένας λέει τα δικά του, είναι φυσιολογικό ο κ. Έρογλου να πει τα δικά του πάνω σε αυτό το θέμα και να παραμένει σοβαρότατη διαφωνία σε ό,τι αφορά σύγκληση διάσκεψης, αν θα συγκληθεί, πότε θα συγκληθεί, ποιο θα είναι το περιεχόμενό της».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ίδιος αναφέρεται σε διεθνή διάσκεψη ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σε πολυμερή, και ερωτηθείς σε τι συνίσταται αυτή η διαφορά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Πρώτα από όλα ο Γενικός Γραμματέας, δεν έκανε ξεκάθαρο ποιους προτίθεται να καλέσει. Άρα, εμείς θέλουμε να ξεκαθαριστεί αυτό το θέμα. Γι’ αυτό κάνουμε συνεχώς μνεία για τη δική μας τη θέση, διότι στα αρχικά στάδια ο Γενικός Γραμματέας μιλούσε για διεθνή διάσκεψη».

Ερωτηθείς αν σε αυτή τη διάσκεψη θα είναι παρούσα και η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Βεβαίως. Όταν σας είπα ότι εμείς ξεκαθαρίσαμε ποιοι θα πρέπει να πάρουν μέρος, (εννοούσα) ασφαλώς και η Κυπριακή Δημοκρατία».