28/2/12

Χαιρετισμός του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρίστου Χριστοφίδη στα εγκαίνια της έκθεσης έργων τέχνης της Μαρίνας Καρατσιόλη, στην OPUS Gallery, στη Λευκωσία
28/02/2012

Να μην μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.



Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Εγκαινιάζουμε σήμερα την πρώτη ατομική Έκθεση ζωγραφικής της αγαπητής Μαρίνας Καρατσιόλη. Μιας νέας και πολλά υποσχόμενης δημιουργού, η οποία μέσα από το εικαστικό της έργο προβάλλει την ομορφιά της γης και των συστατικών μερών της. Με την καλλιτεχνική της ικανότητα δίνει χρώμα και περιεχόμενο στον θεατή. Χρησιμοποιεί μεικτές τεχνοτροπίες ζωγραφικής και αποτύπωσης κυρίως σε ύφασμα.

Θέλω ειλικρινά να εκφράσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στη Μαρίνα για την καλλιτεχνική της δραστηριότητα. Να της ευχηθώ ολόψυχα νέες καλλιτεχνικές κατακτήσεις. Να είναι πάντα καλά και να δημιουργεί. Βέβαια δεν μπορώ και δεν θα επιχειρήσω να παραστήσω τον κριτικό τέχνης. Αυτό που μπορώ να πω ευθαρσώς είναι ότι στο πρόσωπο της Μαρίνας αντίκρισα έναν άνθρωπο ώριμο, με βάθος γνώσης και σκέψης, με προβληματισμούς και απόψεις. Αν αυτά συνδυαστούν με το πασιφανές ταλέντο, νομίζω ότι σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα που όλοι θα θυμόμαστε με θαυμασμό, γιατί θα είναι η πρώτη έκθεση της καταξιωμένης δημιουργού Μαρίνας Καρατσιόλη.

Φίλες και Φίλοι,

Θέλω με αυτή την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις για την τέχνη και τον κόσμο που μας περιβάλλει. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση να παρίσταται κανείς σε εκδηλώσεις που έχουν σχέση με τον πολιτισμό μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της κρίσης αξιών. Οι άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών, και ευρύτερα του πολιτισμού, ξέρουν καλύτερα από τον καθένα πώς να αντιστέκονται στη μιζέρια των καιρών, την πνευματική φτώχεια και την έλλειψη αξιών. Να αντιστέκονται στην υπερεκμετάλλευση, τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, τη φτώχεια και την εξαθλίωση στην οποία οδηγείται σήμερα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Ο τόπος μας διαθέτει πολλούς αξιόλογους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης που αντιστέκονται δυναμικά στην υποκουλτούρα και στο ρεύμα την εμπορευματοποίησης των πάντων. Καλλιτέχνες που καθιστούν με τον αγώνα τους την τέχνη προσιτή και όπλο των πολλών. Καλλιτέχνες που προσπαθούν και προβάλλουν μέσα από το έργο τους την αισθητική, την αγάπη τους προς το ωραίο, την πνευματική καλλιέργεια και τις αξίες της ζωής. Άνθρωποι που συμβάλλουν στο να ξεπεραστούν εκείνες οι εκθεσιακές αντιλήψεις, οι οποίες μετατρέπουν τα καλλιτεχνικά δρώμενα σε ελιτίστικα προϊόντα για λίγους. Καλλιτέχνες με την πεποίθηση πως η τέχνη είναι δικαίωμα και υπόθεση όλων. Η τέχνη πρέπει να αφουγκράζεται τις ανάγκες των καιρών και των ανθρώπων και να παίρνει θέση. Να είναι εμπνευστής του αγώνα για μια καλύτερη ζωή και εκφραστής των αναγκών μας, πνευματικών και υλικών.

Αναφέρομαι σε όλα αυτά γιατί βιώνουμε μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς την ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση των πραγματικών διλημμάτων της ανθρωπότητας και της κοινωνίας, των συλλογικών επιδιώξεων για έναν δικαιότερο κόσμο. Έναν κόσμο όπου η κυρίαρχη θλιβερή κατάσταση στον τομέα της αισθητικής δεν θα έχει θέση. Όπου η καθημερινότητα μας θα πάψει να αποδέχεται την ευτέλεια, τον συμβιβασμό και την έκπτωση των ιδεών και των πνευματικών αξιών.

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι είναι μέσα σε αντίξοες συνθήκες που η τέχνη αψηφά τα δύσκολα και υψώνει το ανάστημα της με νέες ιδέες και αισθήματα προοπτικής. Είναι μέσα σε αντίξοες συνθήκες που προοδευτικοί καλλιτέχνες έχουν δημιουργήσει τα καλύτερα τους έργα δίνοντας τα δικά τους μηνύματα μέσα από την κρίση μιας κοινωνίας που επιζητά να ορθοποδήσει. Το σημερινό περιβάλλον που ζούμε είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, με την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση να οδηγεί τον άνθρωπο στη φτώχεια, τη μιζέρια και την εξαθλίωση. Εκατομμύρια άστεγοι, άνεργοι, φτωχοί και εξαθλιωμένοι συνθλίβονται κάτω από τα δισεκατομμύρια των κερδών των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.

Θέλω να επισημάνω με αυτή την ευκαιρία ότι σήμερα η δημοκρατία διατρέχει έναν πραγματικό κίνδυνο. Η αποπολιτικοποίηση που οργανωμένα καλλιεργείται στους πολίτες από την πλειοψηφία των ΜΜΕ στην Κύπρο και στο εξωτερικό, αποτελεί μια οργανωμένη προσπάθεια να πάψουν οι πολίτες να πιστεύουν σε αρχές, ιδεολογίες και αξίες και να καταντήσουν έρμαιο στη χειραγώγηση από τα ΜΜΕ και αυτούς που τα συντηρούν. Εδώ και πολλούς μήνες γίνεται προσπάθεια να απαξιωθεί η πολιτική και ιδεολογική ζωή του τόπου. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί κάποιοι, οι οποίοι με την ασύδοτη δράση τους είναι οι πραγματικοί ένοχοι για την παγκόσμια οικονομική κρίση, αυτών που η κυριαρχία και ασυδοσία πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά, προσπαθούν να μας πείσουν ότι για την οικονομική κρίση δεν ευθύνεται το σύστημα, δεν ευθύνονται τα υπερκέρδη, δεν ευθύνεται η ασυδοσία της αγοράς και του πλούτου, αλλά ευθύνονται παντού και πάντοτε «οι πολιτικοί». Ασφαλώς σε πλείστες τόσες περιπτώσεις υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το μέγεθος και την ένταση της κρίσης. Η ίδια η κρίση είναι όμως συστημική. Δεν ξέρω πόσο κοντά είμαστε σε μια αντιγραφή της Ελλάδας παρόλο που τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα στην Κύπρο είναι κατά πολύ καλύτερα. Αυτή όμως η κατάσταση αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία. Δεν υπάρχουν «οι πολιτικοί» όπως πολλοί σήμερα παπαγαλίζουν. Η πολιτική δεν είναι, δεν πρέπει να είναι, ούτε επάγγελμα ούτε καριέρα. Υπάρχουν «οι πολιτικές». Προοδευτικές, συντηρητικές, δεξιές, αριστερές, νεοφιλελεύθερες σοσιαλιστικές ή ριζοσπαστικές. Αυτή η ισοπέδωση η οποία σκόπιμα καλλιεργείται αποσκοπεί στο να σταματήσουν οι πολίτες να έχουν οποιοδήποτε ενδιαφέρον και εμπλοκή με το πολιτικό γίγνεσθαι και έτσι να μπορούν όσοι έχουν τη οικονομική δυνατότητα και ισχύ να διαφεντεύουν τις τύχες μας χωρίς καμιά αντίσταση. Δεν υπάρχει ασφαλέστερος τρόπος να μην αλλάζει τίποτα, εάν κανένας δεν ενδιαφέρεται να το αλλάξει.

Έχω την πεποίθηση ότι τελικά αποτελεί αγωνιστική πράξη αντίστασης οι καλλιτέχνες να συνεχίσουν να υπάρχουν και να δημιουργούν οάσεις και νησίδες ελπίδας μέσα σε αυτό το τοπίο του χαμηλού γούστου. Όπου το λεγόμενο lifestyle γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί σαν μια νέα θρησκεία, με θεό τα κέρδη των εταιρειών που πλασάρουν τα προϊόντα τους και τα ΜΜΕ.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Με αυτά τα λίγα λόγια θέλω να σας ευχαριστήσω για την προσοχή σας και να σας καλέσω να απολαύσουμε μαζί τα έργα της Μαρίνας Καρατσιόλη.