16/2/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου για την παρουσία στην Ολομέλεια του Σώματος του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ κ. Πέτρου Ευθυμίου
16/02/2012





Επιθυμώ να χαιρετίσω θερμά την παρουσία στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ) κ. Πέτρου Ευθυμίου και της συνοδείας του.

Η άσκηση, για δεύτερη συνεχή θητεία, της Προεδρίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ από μια προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, στον πολιτικό, ακαδημαϊκό και δημοσιογραφικό κόσμο, όπως ο κ. Ευθυμίου, προσθέτει σημαντικά στην εγκυρότητα και αποτελεσματικότητα του ΟΑΣΕ. Ιδιαίτερα δε στην κοινοβουλευτική του διάσταση και στον κοινοβουλευτισμό, γενικότερα, του οποίου ο κ. Ευθυμίου είναι διαπρύσιος υπερασπιστής, προκειμένου οι αποφάσεις και δράσεις του ΟΑΣΕ να χαίρουν της αναγκαίας δημοκρατικής νομιμοποίησης, προς όφελος των πολιτών των συμμετεχόντων κρατών του. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσω της σχετικά μικρής, αλλά ουσιαστικής συμμετοχής της, είναι έτοιμη να συμβάλει περαιτέρω και στο μέτρο του δυνατού, στο έργο της Ελληνικής Προεδρίας, για την καλύτερη προώθηση των στόχων του ΟΑΣΕ και της Κοινοβουλευτικής του Συνέλευσης.

Το μεγαλύτερο στοίχημα για τον ΟΑΣΕ, ως ο μεγαλύτερος οργανισμός ασφάλειας παγκοσμίως, στο εγχείρημά του να ανταποκριθεί στις επιταγές των δύσκολων καιρών που διανύουμε, είναι η συμμόρφωση όλων ανεξαιρέτως των συμμετεχόντων κρατών του με τις οικουμενικές αξίες και αρχές του. Δυστυχώς, στην περιοχή του ΟΑΣΕ, όπως και αλλού, σημειώνονται παραβιάσεις των αρχών αυτών χάριν του δικαίου της ισχύος. Η περίπτωση της Κύπρου αποτελεί ενδεικτικότατο παράδειγμα κατάφωρων παραβιάσεων από την Τουρκία του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού. Θλιβερότερη δε είναι η ανοχή, πόσο δε μάλλον η συνέργεια της διεθνούς κοινότητας, στον εξευμενισμό του θύτη, μέσω απαράδεκτων μεθοδεύσεων, που υπονομεύουν την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις οποίες αυτό το Σώμα έχει καταγγείλει, με το ομόφωνα υιοθετηθέν Ψήφισμά του, στις 2 Φεβρουαρίου 2012.

Με την ευκαιρία αυτή επιθυμώ να εκφράσω, εκ μέρους όλων των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και εμού προσωπικά, την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας στις πολύ δύσκολες ώρες που διέρχεται η Ελλάδα και ο αδελφός ελληνικός λαός.