20/2/12

Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και ετήσιο Συνέδριο της ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Α
20/02/2012





Πραγματοποιήθηκαν στις 17-19 Φεβρουαρίου στη Μελβούρνη το 40ό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και το ετήσιο Συνέδριο της Παναυστραλιανής Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Α).

Στον χαιρετισμό του κατά την εναρκτήρια τελετή του Συνεδρίου, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Καμπέρα κ. Γιάννης Ιακώβου, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τη σημασία του έργου και της δράσης των κυπριακών κοινοτήτων Αυστραλίας στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και στα κοινά της χώρας, καθώς και στην προώθηση και προβολή της Κύπρου και του κυπριακού προβλήματος στην Αυστραλία.

Στο τέλος του Συνεδρίου υιοθετήθηκε ψήφισμα από την Ομοσπονδία Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και την ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Α για την Κύπρο. Στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, καταδικάζονται η συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου, ο παράνομος εποικισμός και η καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές. Επιπρόσθετα, η Τουρκία καλείται να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα και ζητείται η αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Καταδικάζονται, επίσης, οι απειλές της Τουρκίας κατά της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για διερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Το ψήφισμα απευθύνει επίσης έκκληση προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία, για εποικοδομητική εμπλοκή στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό.

Τέλος, στο ψήφισμα εκφράζεται ευγνωμοσύνη για τη διαχρονική θέση αρχών της Αυστραλίας στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, καθώς και για την αδιάλειπτη συνεισφορά της χώρας στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) από το 1964.

Στη διάρκεια του συνεδρίου ο Ύπατος Αρμοστής κ. Ιακώβου ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων. Ο Πρόξενος της Κύπρου στην Καμπέρα κ. Ανδρέας Χατζηθεμιστός ανέπτυξε θέματα προξενικής και άλλης φύσεως που απασχολούν την κυπριακή ομογένεια Αυστραλίας.