28/2/12

Η Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ


28/02/2012
Πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες η Σύνοδος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Την Κύπρο εκπροσώπησε στο Συμβούλιο η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.



Στην ημερήσια διάταξη των εργασιών του Συμβουλίου βρίσκονταν η κατάσταση στη Συρία και οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και τον Νότιο Καύκασο, καθώς και οι σχέσεις Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου και οι τρέχουσες εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Στα Συμπεράσματα σχετικά με τη Συρία, το Συμβούλιο εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την εξέλιξη της κατάστασης και επαναλαμβάνει τις έντονες ανησυχίες του για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης του άμαχου πληθυσμού στις περιοχές των ταραχών. Περαιτέρω, το Συμβούλιο επικροτεί τα Συμπεράσματα της Διάσκεψης των Φίλων της Συρίας στις 24/2/2012 στην Τύνιδα, απευθύνει έκκληση στη συριακή αντιπολίτευση να ενισχύσει τον συντονισμό της και επικροτεί τις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου για αύξηση της διεθνούς πίεσης πάνω στο συριακό καθεστώς.Το Συμβούλιο χαιρετίζει επίσης το ψήφισμα που υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση. των Ηνωμένων Εθνών στις 16 Φεβρουαρίου, στο οποίο καταδικάζονται οι ενέργειες του συριακού καθεστώτος και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητείται άμεσος τερματισμός της βίας.

Σε παρέμβασή της στη συζήτηση, η Υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, καταδίκασε την αυξανόμενη βία που οδήγησε σε απώλεια μεγάλου αριθμού ανθρωπίνων ζωών και ζήτησε τον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συριακού λαού. Τόνισε, περαιτέρω, ότι η Κύπρος υποστηρίζει πλήρως τις ενέργειες του Αραβικού Συνδέσμου στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στην κρίση στη χώρα και τάχθηκε υπέρ της παραμονής της πρωτοκαθεδρίας των κινήσεων στον Σύνδεσμο και του συντονισμού της Διεθνούς Κοινότητας μαζί του. Επίσης, η Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα ή ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα δημιουργούσε μια ιδιαίτερα σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με μεγάλες επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, η στρατιωτική δράση πρέπει να αποφευχθεί και να εξαντληθούν όλα τα άλλα πολιτικά μέσα εξεύρεσης διεξόδου από την κρίση. Τόνισε, τέλος, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν σκοπεύει να κλείσει την Πρεσβεία της στη Δαμασκό επειδή έχει να επιτελέσει ένα σημαντικό ανθρωπιστικό και προξενικό ρόλο.

Αναφορικά με τις σχέσεις Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο διεξήχθη συζήτηση υπό το φως της συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας στις 24/2/2012 για την περιφερειακή εκπροσώπηση του Κοσσυφοπεδίου και τη διαχείριση των σημείων διέλευσης.

Σε παρέμβασή της η Υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη στην απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Σερβία και την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις στον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και ανέφερε ότι οι επιτευχθείσες συμφωνίες αποτελούν ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Τόνισε περαιτέρω ότι η συμφωνία για περιφερειακή εκπροσώπηση του Κοσσυφοπεδίου ισχύει αποκλειστικά για τη συμμετοχή του σε περιφερειακά φόρα και την υπογραφή συμφωνιών στο αυστηρό πλαίσιο περιφερειακών συναντήσεων, οποιαδήποτε δε άλλη ερμηνεία εκπίπτει από τη συμφωνηθείσα γραμμή προσέγγισης του θέματος του Κοσσυφοπεδίου. Ανέφερε, τέλος, ότι σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 9/12/2012, το Συμβούλιο Υπουργών πρέπει να λάβει απόφαση για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας για ένταξη χώρας στη Σερβία και συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη οποιωνδήποτε αναφορών στο Κοσσυφοπέδιο.

Στα Συμπεράσματα για τον Νότιο Καύκασο, το Συμβούλιο χαιρετίζει τη μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε στις σχέσεις της ΕΕ με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία, στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της Ένωσης. Τονίζει, επίσης, τη σημασία της ειρηνικής διευθέτησης των διενέξεων στην περιοχή και καλεί όλα τα μέρη να δεσμευθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Στα Συμπεράσματα εκφράζεται επίσης η ανησυχία της ΕΕ αναφορικά με τις εκλογές και στις τρεις χώρες και ενθαρρύνονται να προχωρήσουν σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών και καταπολέμηση της διαφθοράς. Στο ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ το Συμβούλιο εκφράζει την υποστήριξή του στις διπλωματικές προσπάθειες της ομάδας Μίνσκ στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Στα Συμπεράσματα για την κατάσταση στην Αίγυπτο, το Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει τη σημασία της πλήρους μετάβασης της χώρας σε πολιτική διακυβέρνηση και αναμένει τον διορισμό Συνταγματικής Επιτροπής για τον καταρτισμό νέου Συντάγματος. Επίσης, στα Συμπεράσματα εκφράζεται έντονη ανησυχία αναφορικά με περιορισμούς που επιβάλλονται σε Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς καθώς και η ανάγκη στήριξης της οικονομίας της χώρας.

Σε ομιλία της κατά τη συζήτηση, η δρ Μαρκουλλή, μεταξύ άλλων, χαιρέτισε τη συνέχιση της διαδικασίας των δημοκρατικών εκλογών στη χώρα, οι οποίες, όπως τόνισε, μαζί με το νέο Σύνταγμα, θα συμβάλουν στον μετασχηματισμό της Αιγύπτου σε χώρα μοντέλο για τον ευρύτερο αραβικό κόσμο, συμβάλλοντας στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Η Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία της για τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και τάχθηκε υπέρ της παροχής ευρείας οικονομικής στήριξης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Σε παρέμβασή της στη συζήτηση για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η δρ Μαρκουλλή, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Κύπρος στηρίζει την προσπάθεια της Ιορδανίας για διευκόλυνση των απ’ ευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ως μέρος της διαδικασίας του Κουαρτέτου και τόνισε την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στη χθεσινή Σύνοδο του Συμβουλίου οι Υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν επίσης την παράταση της αποστολής ΑΤΑΛΑΝΤΑ της ΕΕ κατά της πειρατείας για ακόμη δύο χρόνια.