25/2/12

Συμμετοχή της Υπουργού Εξωτερικών στη Διεθνή Διάσκεψη της Ομάδας Φίλων του Συριακού Λαού, στην Τύνιδα

25/02/2012





Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στην πρώτη Διεθνή Διάσκεψη της Ομάδας Φίλων του Συριακού Λαού, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην Τύνιδα της Τυνησίας. Στη Διάσκεψη συμμετείχαν περισσότερες από 60 χώρες και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο αραβικός Σύνδεσμος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, η Ένωση του Μαγκρέμπ, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και η Αφρικανική Ένωση.

Στόχος της Διάσκεψης ήταν η επεξεργασία συντονισμένου σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία, τον τερματισμό των βιαιοπραγιών που διεξάγονται από το συριακό καθεστώς εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, και προκάλεσαν μέχρι σήμερα τον θάνατο περισσότερων από 7,5 χιλιάδων ανθρώπων. Η Ομάδα Φίλων του Συριακού Λαού, στη βάση συμπερασμάτων της Προεδρίας που υιοθετήθηκαν, επαναβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευση της για την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εθνική ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Στηρίζει απόλυτα το σχέδιο δράσης του Αραβικού Συνδέσμου, το οποίο προτείνει, μεταξύ άλλων, πολιτική μετάβαση στη χώρα, σύμφωνα με την οποία κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ ο Πρόεδρος Άσαντ μεταβιβάζει την εξουσία και σε εύλογο χρονικό διάστημα διεξάγονται εκλογές.

Για τον σκοπό αυτό αποφασίστηκε όπως ενισχυθούν οι πιέσεις προς το συριακό καθεστώς με την υιοθέτηση περαιτέρω κυρώσεων, ενώ κρίθηκε αναγκαία η στήριξη της συριακής αντιπολίτευσης. Όλες οι αντιπολιτευτικές ομάδες θα πρέπει να συνενώσουν τη δράση τους γύρω από το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, το οποίο συμμετείχε στη Διάσκεψη και το οποίο αναγνωρίστηκε ως ένας νόμιμος εκπρόσωπος του συριακού λαού.

Η σοβαρή κατάσταση στη Συρία επέβαλε την ανάγκη δημιουργίας ταμείου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικής περίθαλψης, ενώ χαιρετίστηκε ιδιαίτερα ο διορισμός του κ. Κόφι Ανάν ως ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου στη χώρα.

Η Υπουργός Εξωτερικών, στην παρέμβαση της κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο συμβολισμό της διοργάνωσης αυτής, η οποία πραγματοποιείται στη χώρα από την οποία ξεκίνησε η Αραβική Άνοιξη. Η λύση στην κρίση στη Συρία, ανέφερε η κα Υπουργός, μπορεί να είναι μόνο πολιτική και όχι στρατιωτική, καθότι η οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση θα επιφέρει ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο στην ίδια τη χώρα, αλλά και σε όλη την περιοχή, η οποία συνεχίζει να διανύει μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο. Ο Αραβικός Σύνδεσμος επιτελεί σημαντικό έργο για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης και θα πρέπει να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην επίλυση της, σημείωσε η κα Υπουργός. Η Κύπρος, είπε, στηρίζει την εξεύρεση λύσης η οποία θα βασίζεται στη δημοκρατία, τον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλου του λαού της Συρίας, στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου.