24/2/12

Εκδήλωση για Παρουσίαση των Προτάσεων για τη νέα Πολιτική Συνοχής της ΕΕ

24/02/2012

Το Γραφείο Προγραμματισμού, ως Εθνική Αρχή για την εφαρμογή της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ στην Κύπρο, διοργάνωσε σήμερα εκδήλωση για παρουσίαση των Προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίες αφορούν στο νέο Νομοθετικό Πλαίσιο το οποίο θα διέπει την Πολιτική Συνοχής για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.



Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Επίτροπος της ΕΕ για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Johannes Hahn, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, και ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Γιώργος Γεωργίου.

Η παρουσίαση των νομοθετικών προτάσεων έγινε από τον κ. David Sweet, εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ανέλυσε τις βασικές πρόνοιες του νέου νομοθετικού πλαισίου για την Πολιτική Συνοχής αλλά και τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσα από αυτές τις προτάσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Hahn τόνισε ότι η Πολιτική Συνοχής θα πρέπει να παραμείνει η βασική Αναπτυξιακή Πολιτική της Ευρώπης, με ξεκάθαρη συνεισφορά στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής Ευρώπη 2020 και έμφαση κυρίως στην ενίσχυση της νεανικής απασχόλησης, της καινοτομίας και στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά τις κύριες πτυχές της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εισάγονται αρκετά νέα στοιχεία όπως η προώθηση πιο ολοκληρωμένων στρατηγικών προσεγγίσεων, η επικέντρωση σε περιορισμένο αριθμό προτεραιοτήτων και η εισαγωγή προϋποθέσεων οι οποίες θα διασφαλίζουν ότι κάθε επένδυση πραγματοποιείται κάτω από τις σωστές συνθήκες και για τον σκοπό που έχει προγραμματιστεί. Παράλληλα, τόνισε, η Επιτροπή υποστηρίζει την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου της Πολιτικής Συνοχής, μεταξύ άλλων, μέσω της ενίσχυσης της αρχής της αναλογικότητας και τη χρήση απλοποιημένων εργαλείων.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Γεωργίου επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία της Πολιτικής Συνοχής τόσο για την Κύπρο, όπου εφαρμόζεται επιτυχώς και με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη χώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια μετά την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Κύπρος, τόνισε, ήταν και θα συνεχίσει να είναι υποστηρικτής της Πολιτικής Συνοχής η οποία αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τη δέσμευση της Κυπριακής Κυβέρνησης στην προσπάθεια επίτευξης της μέγιστης δυνατής προόδου, κατά τη διάρκεια της επερχόμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το νέο δημοσιονομικό και νομοθετικό πλαίσιο για τη μελλοντική Πολιτική Συνοχής.

Ο κ. Γεωργίου επισήμανε ότι ο προτεινόμενος δημοσιονομικός φάκελος για την Κύπρο δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός στα πλαίσια των νέων αυτών προτάσεων της Επιτροπής, εφόσον οι χρηματοδοτικοί πόροι που αναμένεται να κατανεμηθούν στη χώρα μας για τη νέα Πολιτική Συνοχής είναι ιδιαίτερα χαμηλοί και ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση των αναπτυξιακών αναγκών της χώρας. Τόνισε, τέλος, ότι η Κύπρος, στα πλαίσια των σχετικών διαπραγματεύσεων που ήδη διεξάγονται, προωθεί την αναγνώριση των μόνιμων φυσικών και γεωγραφικών δυσκολιών και προκλήσεων που αντιμετωπίζει, ως ένα μικρό νησιωτικό κράτος μέλος στην περιφέρεια της Ένωσης ώστε να αυξήσει τη χρηματοδότηση της στα πλαίσια της Πολιτικής Συνοχής.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπροσώποι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και κομμάτων.