21/2/12

Δηλώσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο

Δηλώσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο
21/02/2012





Μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς ΄Ερογλου, στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για λίγο περισσότερο από μιάμιση ώρα. Οι συζητήσεις τους, είπε, επικεντρώθηκαν στο περιουσιακό. Είπε επίσης ότι οι δύο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη στις 10 πμ και θα συνεχίσουν τη συζήτηση αυτή. Αναφορικά με τις επόμενες συναντήσεις είπε ότι θα έχει περισσότερα να ανακοινώσει την επόμενη βδομάδα.

Σε ερώτηση σχετικά με τη σειρά εκθέσεων που θα υποβάλει στον Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας επενδύει πολλή ενέργεια σε αυτή τη διαδικασία εδώ και πολύ καιρό ενώ παράλληλα εξήγησε ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι ένας περίπλοκος θεσμός και δεν αποτελείται μόνο από τον Γενικό Γραμματέα ή τον ίδιο και τον Γενικό Γραμματέα. Στο πλαίσιο του κυπριακού προβλήματος, συνέχισε, είναι σημαντικό ότι υπάρχει το Συμβούλιο Ασφαλείας και όπως είναι γνωστό - και οι ηγέτες θέλουν συχνά να το υπενθυμίζουν αυτό - υπάρχει μια σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Συμβούλιο Ασφαλείας χρειάζεται να ενημερώνεται κατά περιόδους από τον Γενικό Γραμματέα για όλα τα θέματα ασφάλειας τα οποίο χειρίζεται.

Επομένως, τόνισε, ο Γενικός Γραμματέας είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Συμβούλιο Ασφαλείας ή το κάνουν οι Ειδικοί του Σύμβουλοι ή εκπρόσωποι του. Μετά τη συνάντηση του Greentree, διευκρίνισε ο κ. Ντάουνερ, συναντήθηκα ο ίδιος με το Συμβούλιο Ασφαλείας και τους ξεκαθάρισα ότι ο Γενικός Γραμματέας θα ήθελε να ετοιμάσει μια έκθεση γι’ αυτούς. Έτσι τους ενημέρωσα προφορικά αλλά ο Γενικός Γραμματέας θέλει, και νομίζω ότι είναι σωστό, να τους ετοιμάσει μια έκθεση. Θα ήθελαν να πάρουν μια έκθεση και να διαβάσουν τι έχει να πει ο Γενικός Γραμματέας.
Πέραν αυτού, τόνισε, ο Γενικός Γραμματέας και η ομάδα των Ηνωμένων Εθνών στο Greentree στοχαστήκαμε πάνω σ΄ αυτό και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν χρήσιμο εάν ετοίμαζα μια έκθεση για τον Γενικό Γραμματέα. Δεν είναι έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι μια έκθεση από μένα προς τον Γενικό Γραμματέα κατά το τέλος Μαρτίου για τον τρόπο που προχωράμε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν μπορεί να πει περισσότερα γι’ αυτή την έκθεση, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα είπε ότι θα αναφερθεί εκτενώς στο περιεχόμενο της έκθεσης όταν έρθει η ώρα. Αφού είμαστε στα τέλη Φεβρουαρίου, είπε, για ένα μήνα θα επικεντρωθεί σε αυτό το δύσκολο έργο της ετοιμασίας της έκθεσης, και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει τι θα περιέχει.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν το περιεχόμενο της συνάντησης της επόμενης βδομάδας θα είναι το περιουσιακό, ο κ. Ντάουνερ απάντησε θετικά ενώ κληθείς να διευκρινίσει τι συζητούν τώρα οι δύο ηγέτες αφού έχουν ήδη καλύψει όλα τα θέματα, απάντησε ότι όπως είναι γνωστό υπήρξε μια ανταλλαγή στοιχείων οπόταν αυτό είναι ένα πλαίσιο για συζήτηση όπως και το θέμα της ανταλλαγής εγγράφων για το περιουσιακό πριν λίγο καιρό κατά τη συνάντηση του Greentree II.