20/2/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας

20/02/2012

Το Κυπριακό για την Ελλάδα παραμένει κορυφαίο ζήτημα στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο κ. Σαμαράς είπε: «Είναι μεγάλη συγκίνηση που μαζί με τους συνεργάτες μου βρισκόμαστε στην Κύπρο. Μπορεί να είμαστε δύο διαφορετικές κρατικές οντότητες, όμως Ελλάδα και Κύπρος ανήκουμε στο ίδιο έθνος. Και αυτό κάνει τη συγκίνηση πολύ μεγαλύτερη και την ανάγκη στήριξης του αγώνα του κυπριακού λαού ακόμη μεγαλύτερη. Ενός αγώνα που πρέπει να δικαιωθεί για μια λύση βιώσιμη, λειτουργική, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή προσωπικότητα και, βεβαίως, τον τερματισμό της ξένης κατοχής.

Επαναλάβαμε στον Πρόεδρο Χριστόφια, τον οποίον είχαμε τη χαρά να δούμε σήμερα, ότι παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες που διέρχεται σήμερα η Ελλάδα, το Κυπριακό για εμάς παραμένει κορυφαίο ζήτημα στις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής.

Παρακολουθούμε στενά το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και είχαμε μια εκτενή συζήτηση γύρω από την υπόθεση αυτή με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει αντίστοιχες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως εκείνες που ανέλαβε με την αναγνώριση της ΑΟΖ ο αείμνηστος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος.

΄Αλλωστε, ο κοινός αυτός παρονομαστής της ύπαρξης υποθαλάσσιου πλούτου για τις δύο χώρες δείχνει και το βάθος μιας κοινής στρατηγικής που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ελλάδα και στα ζητήματα αυτά της οικονομίας».