20/2/12

Εντοπισμός επικίνδυνων προϊόντων στις αγορές κρατών μελών της ΕΕ
20/02/2012





Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ως αρμόδια αρχή την Κύπρο για τη λειτουργία και διαχείριση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα, πληροφορεί τους καταναλωτές ότι την εβδομάδα που άρχισε στις 13/2/2012 (Rapex–Report 7) κοινοποιήθηκαν στο σύστημα 60 προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους. Τα προϊόντα αυτά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις αγορές διαφόρων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός της Κύπρου) και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο σύστημα Rapex.

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για τα επικίνδυνα προϊόντα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου στη διεύθυνση www.mcit.gov.cy ή στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διεύθυνση www.ec.europa.eu/rapex.

Τα 60 προϊόντα κατανεμήθηκαν για σκοπούς ελέγχου της αγοράς ως ακολούθως:

· Τριάντα-οκτώ στην Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών,
· Επτά Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών,
· Πέντε στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας,
· Τέσσερα στο Τμήμα Φαρμακευτικών Υπηρεσιών,
· Τρία στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών και
· Τρία στο Τμήμα Μεταλλείων.

Τα προϊόντα που αφορούν την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καθώς και οι αντίστοιχοι συνεπαγόμενοι κίνδυνοι περιγράφονται πιο κάτω:

Περιγραφή / Κίνδυνος

· Βρεφικό περιδέραιο για ανακούφιση του παιδιού κατά την περίοδο της οδοντοφυΐας, μάρκας Albabia, με χώρα κατασκευής τη Λιθουανία. Κίνδυνος πνιγμού του παιδιού λόγω του ότι το κορδόνι του περιδέραιου κόβεται εύκολα με πιθανή κατάποση των μικρών χαντρών που απελευθερώνονται.

· Βρεφικό περιδέραιο για ανακούφιση του παιδιού κατά την περίοδο της οδοντοφυΐας, μάρκας Kanguret, με χώρα κατασκευής τη Λιθουανία. Κίνδυνος πνιγμού λόγω μειωμένης μηχανικής αντοχής των χαντρών, με αποτέλεσμα να σπάζουν εύκολα και να απελευθερώνουν μικρά κομμάτια τα οποία δύνανται εύκολα να καταποθούν από μικρά παιδιά. Κίνδυνος στραγγαλισμού του παιδιού λόγω του ότι το μήκος του κορδονιού είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

· Γυάλινο μπουκάλι για ζύμωση υγρών, μάρκας Rosie’s Pantry, μοντέλο 21-19-889, με γραμμοκώδικα 5045092119884 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος τραυματισμού του χρήστη λόγω μειωμένης μηχανικής αντοχής του μπουκαλιού με αποτέλεσμα να σπάζει εύκολα.

· Προσαρμογέας ρευματοδότη γενικής χρήσης, μάρκας HQ Power, μοντέλο WTA-62, με γραμμοκώδικα 4715706103271 και με χώρα κατασκευής την Ταϊβάν. Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας από πιθανή επαφή του χρήστη με μεταλλικά αγώγιμα μέρη.

· Προσαρμογέας ρευματοδότη γενικής χρήσης, μάρκας HQ Power, μοντέλο WTA-7, με γραμμοκώδικα 5410329309114 και με χώρα κατασκευής την Ταϊβάν. Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας από πιθανή επαφή του χρήστη με μεταλλικά αγώγιμα μέρη.

· Παιδικό μπικίνι, μάρκας Disney–Cactus Clone, μοντέλο 7525, με γραμμοκώδικα 0000000028820 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού και τραυματισμού από την παρουσία κορδονιών με ελεύθερα άκρα που δένουν στον αυχένα και στην πλάτη του παιδιού.

· Θερμαινόμενο κάθισμα για το αυτοκίνητο, μάρκας Kiddy, με χώρα κατασκευής την Γερμανία. Κίνδυνος εγκαυμάτων λόγω υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται κατά τη λειτουργία του καθίσματος.

· Παιδικό κρεβατάκι, μάρκας Mebeli Kirev, μοντέλο Krasi, με χώρα κατασκευής τη Βουλγαρία. Κίνδυνος τραυματισμού του παιδιού λόγω του ότι δεν συμμορφώνεται με το σχετικό πρότυπο ασφαλείας.

· Παιδικό κρεβατάκι, μάρκας Mebeli Kirev, μοντέλο Moni Mini, με χώρα κατασκευής τη Βουλγαρία. Κίνδυνος τραυματισμού του παιδιού λόγω του ότι δεν συμμορφώνεται με το σχετικό πρότυπο ασφαλείας.

· Παιδική φανέλα, μάρκας Biande, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.

· Παιδική φανέλα, μάρκας BST Fashion, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος. Κίνδυνος τραυματισμού στο πρόσωπο από την παρουσία ελαστικών κορδονιών στο ένδυμα.

· Παιδικό σετ ρούχων, μάρκας Caiba, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος. Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία ελεύθερων κορδονιών στην περιοχή της μέσης του ενδύματος των οποίων το μήκος είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

· Παιδικό σετ ρούχων, μάρκας Delilai, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος. Κίνδυνος τραυματισμού στο πρόσωπο από την παρουσία ελαστικών κορδονιών στο ένδυμα.

· Παιδικό σετ ρούχων, μάρκας Cross Fire, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία ελεύθερων κορδονιών στην περιοχή της μέσης του ενδύματος των οποίων το μήκος είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

· Παιδικό γιλέκο, μάρκας L&T, μοντέλο AG-07, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος. Κίνδυνος τραυματισμού στο πρόσωπο από την παρουσία ελαστικών κορδονιών στο ένδυμα.

· Παιδική φανέλα, μάρκας Napoleone, μοντέλο G-25, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.

· Παιδικό σετ ρούχων, μάρκας Saihuxiao, μοντέλο F-224, με άγνωστη χώρα κατασκευής. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.

· Παιδικό σετ ρούχων, μάρκας Seagull, μοντέλο CSQ-744, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.

· Παιδική φανέλα, μάρκας Jintao, μοντέλο CH-73, με άγνωστη χώρα κατασκευής. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.

· Παιδικό σετ ρούχων, μάρκας S&R, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.

· Παιδικό σετ ρούχων, μάρκας KE YI QI, μοντέλο K-1501, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος. Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία ελεύθερων κορδονιών στην περιοχή της μέσης του ενδύματος των οποίων το μήκος είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

· Παιδικό παντελόνι τζιν, μάρκας Sanço, με χώρα κατασκευής την Τουρκία. Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία ελεύθερων κορδονιών στην περιοχή της μέσης του ενδύματος των οποίων το μήκος είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

· Παιδική φούστα τζιν, μάρκας Erdinç Baby and Kids, με χώρα κατασκευής την Τουρκία. Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία ελεύθερων κορδονιών στην περιοχή της μέσης του ενδύματος των οποίων το μήκος είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

· Παιδικό φόρεμα, μάρκας Befix baby club, με χώρα κατασκευής την Τουρκία. Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία κορδέλας στην περιοχή της μέσης του ενδύματος της οποίας το μήκος είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

· Παιδικό κοριτσίστικο παντελόνι, μάρκας Mini’a Kids Club, μοντέλο 98-3Y, με χώρα κατασκευής την Τουρκία. Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία ελεύθερων κορδονιών στην περιοχή της μέσης του ενδύματος, το μήκος των οποίων είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

· Παιδικό σακάκι, μάρκας Qi Feng, μοντέλο 8051B, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.

· Παιδικό σακάκι, μάρκας Eje YI JIA YI, μοντέλο C-08, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.

· Παιδικό κοριτσίστικο παντελόνι, μάρκας F&D Leisure, μοντέλο DY-901, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος τραυματισμού από την παρουσία ελεύθερων κορδονιών στην περιοχή των ποδόγυρων του ενδύματος τα οποία κρέμονται πέραν του κατώτερου σημείου του ενδύματος.

· Βρεφικό ολόσωμο, μάρκας H Plenty, μοντέλο R-507, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.

· Παιδική φανέλα, μάρκας AD miring, μοντέλο SY-57, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.

· Παιδική φανέλα, μάρκας AD miring, μοντέλο SY-53, με γραμμοκώδικα 7005533304802 και με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος στραγγαλισμού από την παρουσία κορδονιών στην κουκούλα του ενδύματος.

· Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, μάρκας All Ride Prince, μοντέλο 353884, με γραμμοκώδικα 8711252288314 και με χώρα κατασκευής την Ολλανδία. Κίνδυνος τραυματισμού του παιδιού λόγω ελαττωματικής κατασκευής του καθίσματος.

· Πλαστική μάσκα αμφίεσης, μάρκας Giftway, μοντέλο NT128004, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος εγκαυμάτων λόγω υψηλής ευφλεκτότητας της μάσκας.

· Πλαστική μάσκα αμφίεσης, μάρκας Giftway, μοντέλο NT128002, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος εγκαυμάτων λόγω υψηλής ευφλεκτότητας της μάσκας.

· Πλαστική μάσκα αμφίεσης, μάρκας Giftway, μοντέλο NT128003, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος εγκαυμάτων λόγω υψηλής ευφλεκτότητας της μάσκας.

· Πλαστική μάσκα αμφίεσης, μάρκας Giftway, μοντέλο NT128000, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος εγκαυμάτων λόγω υψηλής ευφλεκτότητας της μάσκας.

· Πλαστική μάσκα αμφίεσης, μάρκας Giftway, μοντέλο NT128001, με χώρα κατασκευής την Κίνα. Κίνδυνος εγκαυμάτων λόγω υψηλής ευφλεκτότητας της μάσκας.

Συστάσεις–Προειδοποιήσεις

Τα πιο πάνω προϊόντα είτε παρόμοια είναι πιθανό να βρίσκονται στην αγορά της Κύπρου και να απειλούν άμεσα την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών. Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών έχει ήδη αρχίσει εντατικούς ελέγχους της αγοράς για τυχόν εντοπισμό των προϊόντων. Στην περίπτωση που εντοπισθούν τέτοια προϊόντα θα προχωρήσει η διαδικασία δέσμευσης και απόσυρσής τους.

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς και πωλητές που τυχόν κατέχουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως την διάθεσή τους και να ειδοποιήσουν ανάλογα την Υπηρεσία.

Επικοινωνία

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καλεί επίσης τους καταναλωτές, που τυχόν κατέχουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν, να τα απομακρύνουν από τα παιδιά και αν γνωρίζουν σημεία πώλησης τους να ενημερώσουν αμέσως την Υπηρεσία στα τηλέφωνα:

· Γραμμή Καταναλωτή 1429
· Κεντρικά Γραφεία Λευκωσίας 22867169, 22867130 και 22867110
· Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού 25819150 και 25819151
· Επαρχιακό Γραφείο Πάφου 26804610 και 26804617
· Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας /Αμμοχώστου 24816160

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα που αναφέρονται στις εβδομαδιαίες κοινοποιήσεις του συστήματος Rapex είτε έχουν εντοπισθεί από τις αρμόδιες αρχές κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν κριθεί ως μη ασφαλή, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί η διάθεσή τους στην αγορά, είτε οι ίδιοι οι παραγωγοί, έχοντας εντοπίσει κάποιο δυνητικό κίνδυνο που μπορεί αυτά να παρουσιάσουν, έχουν προβεί σε εθελούσια απόσυρσή τους από την αγορά και ανάκλησή τους από τους καταναλωτές. Η απαγόρευση διάθεσής τους στην αγορά μπορεί να αρθεί στις περιπτώσεις που πιθανή τροποποίησή τους δυνατό να τα καταστήσει ασφαλή.