12/2/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην τελετή εορτασμού του Αγίου Μάρωνα
12/02/2012
Όσο θα είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πτοούμαι και θα αναλαμβάνω πρωτοβουλίες για την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, παρόλο που οι πρωτοβουλίες αυτές αντιμετωπίζουν σκληρή κριτική, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.



Σε εκτός κειμένου αναφορές του στην ομιλία του κατά την τελετή εορτασμού του Αγίου Μάρωνα, στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας των Χαρίτων, στην παρουσία του Πατριάρχη Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής των Μαρωνιτών Mar Bechara Boutros Rai, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Όταν προκαλούμαι θα απαντώ. Θα πάψω πλέον να σιωπώ». Απευθυνόμενος στους Μαρωνίτες είπε: «Είστε στην καθημερινή μου έγνοια. Έγιναν ως τώρα πάρα πολλά, ξεχωριστά διαβήματα για σας». Πρόσθεσε ότι το γεγονός πως μπορούν οι Μαρωνίτες τις Κυριακές, έστω και σε σκλαβωμένο χώρο, να λειτουργούνται στην Αγία Μαρίνα είναι αποτέλεσμα και έντονων και πολύ συνεπών προσπαθειών.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι «πιέζουμε για να μετακινηθούν τα στρατόπεδα των Τούρκων από τους χώρους που βρίσκονται σήμερα, από τα δύο (μαρωνίτικα) χωριά, για να μπορέσει το διάβημα και η απαίτησή μας να επιστρέψουν οι κάτοικοι στις περιουσίες τους να έχει νόημα».

Ο κύριος και βασικός αφέντης της κατεχόμενης περιοχής είναι ο τουρκικός κατοχικός στρατός», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να θελήσει ο κατοχικός στρατός «βεβαίως, με την έγκριση της τουρκικής Κυβέρνησης, για να μετακινηθούν τα στρατόπεδα - παρόλο που ο κ. Έρογλου μας είπε, μιλώντας για το θέμα του περιουσιακού, ότι εκεί που υπάρχουν στρατόπεδα, όταν θα λύσουμε το πρόβλημα, θα επιστρέψουν οι κάτοικοι και του είπα ότι και το χωριό μου είναι στρατιωτική περιοχή. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι.

Έχουμε να κάνουμε με δύσκολους συνομιλητές οι οποίοι, δυστυχώς, δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρουν για λύση του Κυπριακού, παρά τις διακηρύξεις τους. Και όχι μόνο δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για λύση η οποία να είναι κοινά αποδεκτή και να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού αλλά, αντίθετα, παίρνουν και μέτρα για να ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο τον εποικισμό και τα τετελεσμένα.

Εκείνοι που μιλούν για τουρκοποίηση της Κύπρου, διότι αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες να λύσουμε το Κυπριακό, πρέπει να γνωρίζουν ότι η τουρκοποίηση της Κύπρου γίνεται καθημερινά επί του εδάφους. Όσο δεν λύνεται το Κυπριακό ολοκληρώνεται σταδιακά η τουρκοποίηση της Κύπρου στην κατεχόμενη περιοχή, με τους γνωστούς και απτούς κινδύνους να μεταφερθεί και στην ελεύθερη περιοχή.

Αναλαμβάνω πολλές πρωτοβουλίες οι οποίες αντιμετωπίζουν σκληρή κριτική. Όσο θα είμαι Πρόεδρος δεν θα πτοούμαι και θα αναλαμβάνω τέτοιες πρωτοβουλίες για την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.