6/2/12

* Ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Τυροκόμων *Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net

06/02/2012

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε, σήμερα, συνάντηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Τυροκόμων, στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Γεωργίας κας Αίγλης Παντελάκη και υπηρεσιακών παραγόντων.


Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ως ακολούθως:

«Είχαμε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Τυροκόμων για να δούμε πώς εξελίσσεται η αίτησή μας για τον Φάκελο για το Χαλούμι. Ο Σύνδεσμος έχει σοβαρές ενστάσεις και ζητά να αποσυρθεί ο Φάκελος διότι δεν υπάρχει συμφωνία στο ποσοστό αγελαδινού γάλακτος και αιγοπρόβειου γάλακτος. Φαίνεται ότι δεν πείσαμε τον Σύνδεσμο Τυροκόμων για τη ζημιά που θα γίνει στην Κύπρο στην υπόθεση για την εγγραφή του χαλουμιού και τους κινδύνους που υπάρχουν εάν αποσυρθεί ο Φάκελος να εγγραφεί από κάποιους άλλους το χαλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Επιμένουν όπως αποσυρθεί ο Φάκελός μας και είμαστε υποχρεωμένοι, ως η αρμόδια Αρχή, να τον αποσύρουμε και να εξετάσουμε ποιες ενέργειες θα κάνουμε στη συνέχεια».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει περιθώριο να γίνει ακόμα μια προσπάθεια να πεισθούν οι τυροκόμοι, ο κ. Υπουργός είπε ότι οι τυροκόμοι δεν αντιλαμβάνονται ότι θα ζημιώσουν και οι ίδιοι από την απόσυρση του φακέλου λόγω του ότι κινδυνεύει να εγγραφεί το χαλούμι από άλλους.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινά μέτρα διαμαρτυρίας που έλαβαν οι αιγοπροβατοτρόφοι για τις υψηλές τιμές των ζωοτροφών και το πρόβλημα βιωσιμότητας του κλάδου, ο κ. Αλετράρης ανέφερε: «Είναι αλήθεια πως πρόκειται για μια τάξη παραγωγών η οποία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα εδώ και αρκετό καιρό. Είναι όντως αυξημένες οι τιμές των ζωοτροφών αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές οι τιμές έχουν ανεβεί παγκόσμια και υπάρχει και το πρόσθετο κόστος για τη μεταφορά τους στην Κύπρο. Προσπαθούμε να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων αλλά πρώτιστα προσπαθούμε να τους πείσουμε να οργανωθούν οι ίδιοι σε ομάδες παραγωγών για να μπορέσουν να ενδυναμώσουν και τη διαπραγματευτική τους θέση».