24/1/12

Συμμετοχή Κυπρίων βουλευτών στη συνάντηση βουλευτών-συνδέσμων για την εκστρατεία “One in Five”, στο Στρασβούργο

24/01/2012

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Στρασβούργο η 6η Συνάντηση των βουλευτών-συνδέσμων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκστρατεία «One in Five» που αφορά στην καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων.


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας η βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) κα Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι πολλές φορές, δυστυχώς, πίσω από τα αποτρόπαια εγκλήματα αυτής της φύσης που πλήττουν ανεπανόρθωτα την αξιοπρέπεια του παιδιού διακυβεύονται σημαντικά οικονομικά οφέλη, ειδικά όταν αυτά διαπράττονται μέσω του διαδικτύου. Αναφερόμενη, στη συνέχεια, στην ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης των εμπλεκόμενων Αρχών και της τήρησης αρχείου περιστατικών, η κα Κυριακίδου υπογράμμισε πως είναι χρέος της Πολιτείας και των δικαστικών Αρχών να σταθούν δίπλα από τα παιδιά που πέφτουν θύματα τέτοιων περιπτώσεων ακόμη και μετά την καταχώρηση μιας υπόθεσης.

Τόνισε επίσης, πως η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των παιδιών για το θέμα αυτό πρέπει να γίνεται από πολύ νεαρή ηλικία και να εντάσσεται μέσα στο ευρύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ως αναπόσπαστο μέρος του, και όχι ως επιμέρους ενέργεια. Τέλος, η κα Κυριακίδου υπογράμμισε τη σημασία συνεχούς επιμόρφωσης και κατάρτισης όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ιδιαίτερα των γονέων, εκπαιδευτικών και των κοινωνικών λειτουργών.

Εξάλλου, η βουλευτής-σύνδεσμος της Κύπρου για την εν λόγω εκστρατεία, κα Αθηνά Κυριακίδου μιλώντας για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Κύπρο σε σχέση με την εκστρατεία «One in Five», αναφέρθηκε στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο και στη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής υπό την αιγίδα της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που παρευρέθηκαν στη συνάντηση δεσμεύθηκαν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα στους τομείς αρμοδιότητας τους προς υλοποίηση των στόχων της εκστρατείας. Επιπρόσθετα, ανέφερε η κα Κυριακίδου, σε συνεργασία με τα σχολεία της UNESCO στην Κύπρο τα οποία συμμετέχουν στην εκστρατεία, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα εκδήλωση στη Λεμεσό για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων. Αυτό που έχει σημασία, τόνισε χαρακτηριστικά η Κύπρια Βουλευτής, είναι το μήνυμα της εκστρατείας να έχει όσο πιο πολλούς αποδέκτες και να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την κοινωνία και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.