24/1/12

Συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στην Κοπεγχάγη
24/01/2012





Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης αναχωρεί αύριο για τη Δανία, όπου θα συμμετάσχει στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που διοργανώνεται από τη Δανική Προεδρία.

Η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνει σημαντικά θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, με κυριότερα τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Ο Υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να επαναλάβει μια από τις βασικές προτεραιότητες της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας που αφορά την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ) μέχρι το τέλος του 2012. Θα τονίσει επίσης ότι, με την ολοκλήρωση της σχετικής εργασίας, το ΚΕΣΑ πρέπει να συμβάλλει στην παροχή προστασίας υψηλού επιπέδου, στη μείωση των διαφορών μεταξύ των συστημάτων εξέτασης αιτήσεων ασύλου των κρατών μελών και στη στήριξη των κρατών μελών των οποίων τα συστήματα ασύλου δέχονται μεγάλες πιέσεις μέσω συγκεκριμένων μέτρων και μηχανισμών κοινής ευθύνης και αλληλεγγύης.

Στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου ο Υπουργός Εσωτερικών θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Juan Fernando Lopez Aguilar. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Υπουργείου Εσωτερικών για ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και κατά τη διάρκεια της αναμένεται να συζητηθούν τα κύρια θέματα που θα διαχειριστεί η Κυπριακή Προεδρία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Ο κ. Υπουργός θα επιστρέψει στην Κύπρο την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου.