11/1/12


Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη στο εκπαιδευτικό σεμινάριο αξιωματικών για θέματα Κυπριακής Προεδρίας, στο Σπίτι της Ευρώπης

11/01/2012





Θα ήθελα πρώτα να ευχαριστήσω την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και ιδιαίτερα την Επικεφαλής κα Ανδρούλλα Καμιναρά που ανταποκρίθηκαν άμεσα και θετικά στην εισήγηση για διοργάνωση του σημερινού εκπαιδευτικού σεμιναρίου των Κυπρίων αξιωματικών που ασχολούνται με τα θέματα της Προεδρίας της ΕΕ.

Η Κύπρος, από την 1η Ιανουαρίου 2012, έχει αναλάβει καθήκοντα προεδρίας στα θέματα Ασφάλειας και Άμυνας, καθώς η Δανία που προεδρεύει κατά το πρώτο εξάμηνο δεν συμμετέχει στα θέματα της Ασφάλειας και της Άμυνας.

Συγκεκριμένα για το πρώτο εξάμηνο, το Υπουργείο Άμυνας έχει ήδη αναλάβει την προεδρία του Μηχανισμού «ΑΘΗΝΑ» που διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, αναλαμβάνει καθήκοντα αναπλήρωσης του Προέδρου της Ομάδας Εργασίας του Πρωταρχικού Στόχου, που είναι το όργανο που μελετά και προωθεί τις αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ, καθώς και της προεδρίας της Στρατιωτικής Επιτροπής και της Ομάδας Εργασίας της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ. Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Άμυνας θα προεδρεύσει διάφορων διοργανώσεων και θα φιλοξενήσει στην Κύπρο τον ερχόμενο Φεβρουάριο της Συνάντησης των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής της ΕΕ.

Η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είναι το υψηλότερο επίπεδο συμμετοχής και άσκησης αρμοδιοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για ένα μικρό και νέο κράτος μέλος, χωρίς προηγούμενη εμπειρία, όπως είναι η Κύπρος, η Προεδρία είναι η μέγιστη πρόκληση.
Καλούμαστε να δώσουμε εξετάσεις και να αποδείξουμε ότι είμαστε ένα κράτος που μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις ευθύνες που συνεπάγεται η ιδιότητα του κράτους μέλους.

Οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι δεν διαθέτουμε τις στρατιές των ειδικών, των τεχνοκρατών και των εμπειρογνωμόνων. Μπορεί να είμαστε λίγοι. Τίποτε όμως, δεν μας εμποδίζει να είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι, εργατικοί και αντικειμενικοί ως Προεδρία. Και να υπηρετήσουμε δημιουργικά τα συμφέροντα της Ένωσης.

Όταν προεδρεύουμε, εκπροσωπούμε την Ένωση και δεν υπηρετούμε τις εθνικές μας επιδιώξεις. Άλλωστε από τη θέση του εθνικού αντιπροσώπου θα συμμετέχει άλλος εκ μέρους της Κύπρου στις διάφορες επιτροπές και τα όργανα. Μην μπούμε ποτέ στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουμε την Προεδρία για τις εθνικές μας πολιτικές. Εκείνη τη στιγμή θα έχουμε χάσει το στοίχημα.

Διαθέτουμε αξιόλογα στελέχη. Έγινε σοβαρή προετοιμασία και πιστεύω ότι το Υπουργείο Άμυνας και κατ’ επέκταση η Κυπριακή Δημοκρατία, είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε με επάρκεια και σύνεση την Προεδρία στα θέματα Ασφάλειας και Άμυνας και σε συνεργασία με του εταίρους μας να υπηρετήσουμε θετικά τη συλλογική ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών και των λαών της Ευρώπης.

Μπορούμε με μεθοδική δουλειά, με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να αποδείξουμε ότι είμαστε ένας μικρός, αλλά αξιόπιστος και υπεύθυνος εταίρος στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.