4/1/12

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

04/01/2012

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της ως ένα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης κατά την άσκηση της Προεδρίας της στην ΕΕ, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ σε ό,τι αφορά στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού διαβεβαίωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μεταβεί στο Greentree στη Νέα Υόρκη, όπου και θα επαναδιατυπώσει τις θέσεις της.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ερωτηθείς για τη σημερινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς ΄Ερογλου, είπε: «Επαναλάβαμε εαυτούς, καθώς και τις θέσεις μας οι δύο πλευρές.

Οι διαφορές παραμένουν και γίνεται έκκληση από τα Ηνωμένα ΄Εθνη, φυσιολογικά, να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, να έχουμε πριν το Greentree κάποια πρόοδο, κάποια αποτελέσματα. Εγώ δηλώνω την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς να προχωρήσουμε αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα θέλει η μια πλευρά να επιβάλει τη θέλησή της πάνω στην άλλη. Οι θέσεις είναι ξεκάθαρες, έχουν γίνει τοποθετήσεις και από δικής μου πλευράς και σε τουρκικά ΜΜΕ, γνωρίζετε τις θέσεις τις οποίες έχω επαναδιατυπώσει και προς την κατεύθυνση της Τουρκίας και προς την κατεύθυνση του κ. ΄Ερογλου. Περισσότερο εναπόκειται - είμαι σίγουρος - στην άλλη πλευρά, όχι να βάλει νερό στο κρασί της, αλλά να επανέλθει σε αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί.

Δεν γίνεται πράγματα που έχουν συμφωνηθεί να τα αναθεωρεί, να στρεψοδικεί η τουρκοκυπριακή πλευρά και να ψαχνόμαστε να βρούμε συμβιβασμό πάνω σε εκείνο στο οποίο έχει μετακινηθεί. Αυτή είναι η κατάσταση. Δεν είναι γοητευτική εν πάση περιπτώσει. Συζητούνται αυτή τη στιγμή μεταξύ των βασικών συμβούλων των δύο πλευρών και διαδικαστικά ζητήματα του αυριανού δείπνου το οποίο θα παραθέσουμε από κοινού (οι δύο πλευρές) στην ομάδα των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Το κλίμα πάντοτε με τον κ. ΄Ερογλου δεν είναι δυσάρεστο. Και ήταν η πρώτη του νέου χρόνου και φυσιολογικά ανταλλάγηκαν και ευχές πάνω στα ζητήματα του νέου χρόνου και των προσδοκιών των δύο πλευρών για λύση στο Κυπριακό».

Σε ερώτηση αν ανταλλάγηκαν δώρα μεταξύ των δύο ηγετών, απάντησε ότι ανταλλάγηκαν προηγούμενα.

Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί το αυριανό δείπνο με τον κ. ΄Ερογλου και την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Γιατί να μη γίνει; Είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα γίνει».

Σε ερώτηση αναφορικά με τη συνέντευξή του σε τουρκικό ΜΜΕ και κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσο ο ίδιος ανέφερε ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος κατά τις επόμενες συναντήσεις με τον κ. ΄Ερογλου τότε δεν υπάρχει λόγος να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκαθάρισε: «Είπα ότι δεν θα έχει νόημα, όχι ότι δεν θα υπάρχει λόγος για τη συνάντηση το Greentree, με την έννοια ότι θα πάμε εκεί για να κάνουμε τι; Να επαναλάβουμε ξανά τον εαυτό μας; Υπό αυτή την έννοια το είπα. Δεν είπα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά σε τέτοια περίπτωση θα αρνηθεί να πάει. Αυτό μας έλειπε. Γιατί να αρνηθούμε; Ασφαλώς θα πάμε και θα πούμε και εκεί τις θέσεις μας και θα εκφράσουμε και εκεί την καλή μας θέληση και τη βούλησή μας για λύση του Κυπριακού.

Το είπα και σήμερα στη συνάντηση. Είπα ‘προς τι να πάμε στο Greentree;’ ΄Ηταν φιλοσοφικό ερώτημα. Το εννοώ, βέβαια, αλλά εμείς δεν έχουμε διάθεση να πούμε ότι αρνούμαστε να πάμε. Δεν θέλουμε να δώσουμε επιχειρήματα στον οποιονδήποτε να μας κατηγορήσει ότι γυρεύαμε ευκαιρία να αποδράσουμε και αποδράσαμε».

Ερωτηθείς αν είναι ακριβές το ότι οι δύο πλευρές θα καταθέσουν θέσεις σε σχέση με συγκλίσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «είναι ακριβές. Δεν έχει γίνει ακόμη κάτι τέτοιο. Προετοιμαζόμαστε για το Greentree», ενώ σε ερώτηση αν θα κατατεθούν στο Greentree οι θέσεις αυτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πιθανόν (να κατατεθούν) και πριν πάμε. Αλλά θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κάτι καινούριο με την έννοια ότι θα ήταν σχέδιο λύσης - και πάλι προσπαθώ να προκαταλάβω ερμηνείες και παρερμηνείες. Θα διατυπώσουν τις θέσεις τους οι δύο πλευρές πάνω στα ζητήματα που θεωρούνται οι βασικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος».

Κληθείς να διευκρινίσει αναφορά του σε τουρκικό ΜΜΕ σε σχέση με συνάντηση του ιδίου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Έχω ερωτηθεί και βεβαίως απάντησα διά των πράξεων μου του παρελθόντος. Και επαναβεβαίωσα την ετοιμότητά μου να συναντηθώ με κ. Ερντογάν.

΄Εχω ξαναπεί στο παρελθόν και πρόσωπο με πρόσωπο έχω πει στον κ. Ερντογάν να συναντηθούμε, να μου δώσει τη δυνατότητα συνάντησης ανεπίσημα, αν θέλετε, χωρίς να γίνεται λόγος για αναγνώριση, για να του εξηγήσω ποιο είναι το όραμά μου, το όραμα της δικής μας πλευράς για επίλυση του Κυπριακού το οποίο όραμα καλύπτει και την τουρκοκυπριακή κοινότητα και τα συμφέροντά της. Εγώ λέω ότι το δικό μας όραμα για επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, μιας λύσης λειτουργικής και βιώσιμης, καλύπτει και την Τουρκία και τα δικά της συμφέροντα».

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέχθηκαν σε σχέση με τη στάση του αναφορικά με το θέμα σύγκλησης του ΄Ατυπου Συμβουλίου των Υπουργών ΄Αμυνας των χωρών μελών της ΕΕ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «άμα ‘αφορμολοέται’ κανείς θα βρει τρόπο να κατηγορήσει διότι έχει ορισμένους οι οποίοι ‘αφορμολοούνται’ να κατηγορήσουν τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει θέμα. Θα γίνουν τα πράγματα φυσιολογικά, όπως γίνονται παντού και πάντοτε.

Η Δανέζικη Προεδρία επειδή –και ας μην παρεξηγηθεί αυτό - θέλει παραπάνω από το κανονικό, το ΝΑΤΟ αρνείται να πάρει μέρος στις ΄Ατυπες Συναντήσεις για την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτικής ΄Αμυνας και Ασφάλειας. Συνήθως αναλαμβάνει η επόμενη χώρα και θα αναλάβει η Κύπρος αυτή την ΄Ατυπη Συνάντηση η οποία πέφτει στο μερτικό της Δανέζικης Προεδρίας και θα γίνει το πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Η δική μας η υποχρέωση είναι στο πλαίσιο της δικής μας Προεδρίας να κάνουμε μια επίσημη συνάντηση και θα την κάνουμε. Όλα αυτά είναι αποκύημα φαντασίας περί άρνησης του Προέδρου. Αν έρθουν εδώ δεν θα μας πουν να μπούμε στο ΝΑΤΟ εν πάση περιπτώσει.

Ερωτηθείς αν η Σύνοδος θα γίνει στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Το αν θα γίνει στην Κύπρο ή αλλού, δεν είναι η μόνη περίπτωση που θα γίνει και αλλού. Δεν σηκώνει το βάρος όλων των ΄Ατυπων Συναντήσεων η Κύπρος, όπως γίνεται και με τη Δανέζικη Προεδρία και με άλλες Προεδρίες. Πολλές συναντήσεις Υπουργών, άτυπες ή επίσημες, γίνονται στις Βρυξέλλες. Γίνεται ένα πρόγραμμα, αυτό το πρόγραμμα πάει να ολοκληρωθεί και στην ώρα του θα το ανακοινώσουμε επίσημα. ΄Αρα, να μην ανησυχούν οι διάφοροι, οι οποίοι, ήδη, βγαίνουν και ασκούν κριτική εκ του μη όντος. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ανταποκριθεί απόλυτα στις υποχρεώσεις της ως ένα μικρό κράτος, πλήρες μέλος της ΕΕ», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.