3/1/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανο Στεφάνου

03/01/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση έχουν ως πρώτη προτεραιότητα το Κυπριακό, την οικονομία, την ευρωπαϊκή Προεδρία της Κύπρου, την ενέργεια και άλλα σημαντικά θέματα, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων της πατρίδας μας, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου, σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη, επισήμανε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι οι μέρες είναι δύσκολες, το 2012 θα είναι πολύ δύσκολος χρόνος και δεν μπορεί να έχουμε ενός χρόνου προεκλογική αντιπαράθεση για τις προεδρικές εκλογές.

Αν ο κ. Αναστασιάδης διαφωνεί με αυτή την τοποθέτηση του Προέδρου ας συνεχίσει την προεδρολογία και την προεδρική εκστρατεία που εδώ και καιρό έχει αρχίσει και ας συνεχίσει να εκπέμπει διχαστικά μηνύματα διά μέσου του μηδενισμού και της καταστροφολογίας, όπως έκανε στην προεκλογική περίοδο για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις οποίες ανήγαγε σε πρόκριμα των προεδρικών εκλογών.

Δημοκρατία έχουμε, κανένας δεν φιμώνει κανέναν. Όλοι κρίνονται από τις πράξεις τους. Ο κ. Αναστασιάδης και η ηγεσία του ΔΗΣΥ μπορεί να έχουν πρώτη προτεραιότητα τις προεδρικές εκλογές – απόλυτο δικαίωμα τους είναι – όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση έχουν ως πρώτη προτεραιότητα τις προκλήσεις και τις ευθύνες που ορθώνονται ενώπιον της χώρας μας το 2012: το Κυπριακό, η οικονομία, η ευρωπαϊκή Προεδρία της Κύπρου, η ενέργεια και άλλα σημαντικά θέματα. Σε αυτά επικεντρωνόμαστε και με αυτά ασχολούμαστε με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων της πατρίδας μας.

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε αναφορά στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο λέγοντας ότι προεδρολογεί. Δεν ανέφερε, βεβαίως, πώς, πότε και πού προεδρολόγησα. Παραπέμπω τον κάθε αντικειμενικό πολίτη στην τελευταία μου συνέντευξη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», στην έκδοση της Πρωτοχρονιάς, στην οποία σε δύο σημεία ευθαρσώς δηλώνω, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της δημοσιογράφου, ότι η όποια συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές τούτη την ώρα είναι πρόωρη. Αυτή τη δήλωση θέλω και τώρα να την επαναλάβω».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του κ. Αναστασιάδη στη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας κα Έλση Χριστόφια σε σχέση με την προεδρολογία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να διαβάσει ξανά τη συνέντευξη και της κας Χριστόφια όπως και τη δική μου συνέντευξη».

Επίσης, κληθείς να σχολιάσει τα χθεσινά επεισόδια έξω από τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους, να διαδηλώνουν για να μεταφέρουν τα δικά τους μηνύματα. Έχει μεγάλη σημασία, όμως, ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρουμε τα μηνύματά μας να εξυπηρετεί τον αγώνα τον οποίο διεξάγουμε. Είναι γνωστή η θέση της Κυβέρνησης αναφορικά με τις Βρετανικές Βάσεις – την έχουμε διατυπώσει πάρα πολλές φορές. Θεωρώ ότι ουδείς στην Κύπρο αποδέχεται την παραμονή των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο. Είναι, όμως, μια πραγματικότητα με συγκεκριμένα δεδομένα και υπάρχει μια στόχευση αναφορικά με το πώς και πότε μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα της παρουσίας των Βρετανικών Βάσεων».

Ερωτηθείς ποια είναι αυτή η στόχευση, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν είναι στόχευση μόνο της παρούσας Κυβέρνησης. Είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια η κυπριακή πολιτική ηγεσία έχει τοποθετηθεί και έχει πει ότι αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι η επίλυση του Κυπριακού και μέσα από τη λύση του Κυπριακού να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να τερματιστεί και η παρουσία των Βρετανικών Βάσεων κάποια στιγμή. Υπενθυμίζω τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία είναι σαφής και αναφέρει ότι θέλουμε μέσα από τη λύση του Κυπριακού να πετύχουμε την αποστρατιωτικοποίηση της ενωμένης ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας και μέσα από τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων να μπορέσουμε να αποστρατιωτικοποιήσουμε ολόκληρο το νησί».

Σε ερώτηση για τη διυπουργική σύσκεψη που έγινε σήμερα για το φυσικό αέριο σε σχέση με θέματα στρατηγικής, ο κ. Στεφάνου είπε: «Τώρα είμαστε υπό το φως της επιβεβαίωσης της ύπαρξης κοιτασμάτων και η συζήτηση με τους συμβούλους και τους εμπειρογνώμονες που έχει η Κυβέρνηση και το κράτος είναι για να τεθούν όλα σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που να πηγαίνει σε βάθος χρόνου. Από εκεί και πέρα, πολλά πράγματα δημόσια δεν μπορούν να λεχθούν αυτή την ώρα. Συνεχίζουμε με πολλή προσοχή για τη διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδιασμού, ιδιαίτερα με τη βοήθεια της Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων που η Κυβέρνηση έχει διορίσει πριν από λίγο καιρό».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς του Ισραήλ για συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχουν γίνει συζητήσεις με το Ισραήλ, αυτό είναι καλά γνωστό, και από εκεί και πέρα λαμβάνουμε υπόψη την προσπάθεια, που είναι και δική μας θέση και πρόθεση ως Κυβέρνηση, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συνεργασίες και συνέργειες στην περιοχή».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ευρωβουλευτή κ. Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος ανέφερε ότι έχει εσωτερική πληροφόρηση περί αρνητικής αντίδρασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα σύγκλησης της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα διάτρητη τη χθεσινή σχετική ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Νομίζω ότι πρέπει να σοβαρευτούμε. Όπως ο κ. Κασουλίδης λέει ότι η δική μου τοποθέτηση είναι διάτρητη, διότι έχει εσωτερική πληροφόρηση, το ίδιο και εγώ, επειδή εγώ και αν έχω εσωτερική πληροφόρηση, μπορώ να ισχυριστώ και να υποστηρίξω ότι τα όσα λέει ο κ. Κασουλίδης είναι ανεδαφικά.

Τι θα κρίνει τελικά την αλήθεια; Η ίδια η πράξη. Έχω πει χθες και επαναλαμβάνω και τώρα ότι σε καμιά σύσκεψη – όπως ισχυρίστηκε ο κ. Κασουλίδης – δεν τέθηκε το συγκεκριμένο θέμα, άρα ανακρίβεια από πλευράς του κ. Κασουλίδη. Το συγκεκριμένο θέμα είναι μπροστά μας και σύντομα αναμένονται αποφάσεις.

Υπενθυμίζω ότι ο κ. Κασουλίδης είχε θέσει – κατά την άποψή μου – ένα ορθό θέμα: Ότι το θέμα της Προεδρίας της ΕΕ θα πρέπει να κρατηθεί έξω από τις πολιτικές σκοπιμότητες και έξω από την καθημερινή ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο κ. Κασουλίδης πρέπει να σεβαστεί πρώτα από όλα τη δική του τοποθέτηση, η οποία είναι και ορθή».