3/1/12



Εισαγωγική δήλωση της Υπουργού Εμπορίου μετά τη σύσκεψη της Υπουργικής Επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες
03/01/2012





Η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού προήδρευσε σήμερα, στο γραφείο της, σύσκεψης της Υπουργικής Επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κίκης Καζαμίας, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου κα Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Στην εισαγωγική δήλωσή της προς τους δημοσιογράφους η κα Αντωνιάδου ανέφερε: «Έχει συνέλθει σήμερα η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή για τους υδρογονάνθρακες για να συζητήσει τα επόμενα βήματα μετά και την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως όλοι γνωρίζετε, τα επόμενα βήματα έχουν να κάνουν με την ανακοίνωση που θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ αναφορικά με τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης. Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η προετοιμασία των αναγκαίων εγγράφων και τη Δευτέρα στέλνονται τα κείμενα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μεταφραστούν στις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Εν τω μεταξύ συνεχίζεται και ολοκληρώνεται η εργασία για την ετοιμασία και την ενίσχυση του Πρότυπου Συμβολαίου Αναλογικού Καταμερισμού που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης.

Παράλληλα, σας ενημερώνω ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε μία ακόμη επίσκεψη της Ομάδας των Εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί για να συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση για τα μακροπρόθεσμα και μακροχρόνια θέματα στρατηγικού σχεδιασμού για τους υδρογονάνθρακες. Η Ομάδα των Εμπειρογνωμόνων θα έχει συναντήσεις τόσο με την αρμόδια Υπουργική Επιτροπή όσο με τεχνοκράτες και, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».