27/1/12

* Ο Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με το Κοινοτικό Συμβούλιο Λυθροδόντα * Συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ *"Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης" Ι.Ι. Μάγερ

27/01/2012
Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε σήμερα, στο γραφείο του συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του Κοινοτικού Συμβουλίου Λυθροδόντα, κ. Λάμπρο Λουκά και κ. Αντώνη Αντωνίου αντίστοιχα, για συζήτηση θεμάτων που αφορούν την κοινότητα και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου.



Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Τμήματος Δασών, του Τμήματος Περιβάλλοντος, της Υπηρεσίας Μεταλλείων και του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας.

Αναφορικά με το αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου για ασφαλτόστρωση του δρόμου που διασχίζει το δάσος του Λυθροδόντα και καταλήγει στον Μαχαιρά, με σκοπό την καλύτερη διακίνηση και την πυρασφάλεια του δάσους, το Υπουργείο Γεωργίας δεσμεύθηκε διά στόματος του κ. Υπουργού να συμπεριλάβει στις προτάσεις για τους προϋπολογισμούς του 2013 πρόνοια για ασφαλτόστρωση του εν λόγω δρόμου, στον οποίο έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι χωματουργικές εργασίες από το Τμήμα Δασών.

Σχετικά με τις αιτήσεις δύο εταιριών για δημιουργία λατομείων κοντά στην περιοχή Λυθροδόντα, συγκεκριμένα στα δημοτικά όρια του Δελίκηπου, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων έχει παγοποιηθεί μετά από απόφαση των Υπουργείων Γεωργίας και Εσωτερικών και δόθηκε εντολή για μελέτη του θέματος από την Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης και Ορυκτών. Συγκεκριμένα, είπε ο κ. Υπουργός, θα αξιολογηθούν τα αποθέματα των υφιστάμενων λατομείων, κατά πόσον υπάρχει ανάγκη δημιουργίας νέων λατομείων ή επέκτασης των υφιστάμενων. Μεταξύ άλλων, θα εξεταστεί και κατά πόσον υπάρχει το κατάλληλο πέτρωμα στην περιοχή.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών κ. Δημήτρης Χριστοφίδης κατέστησε σαφές ότι σε περίπτωση που δοθούν άδειες για δημιουργία λατομείου στην περιοχή, η εταιρία που θα αναλάβει τις εργασίες θα είναι υποχρεωμένη να προβεί, με δικά της έξοδα, σε αναδάσωση περιοχής διπλάσιας σε έκταση από την περιοχή της λατόμευσης, με σκοπό να εμπλουτιστεί η βλάστηση.