26/1/12

Ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας αναφορικά με δημοσίευμα για το αλιευτικό καταφύγιο Λάρνακας
26/01/2012





Αναφορικά με πρόσφατο δημοσίευμα στον ημερήσιο Τύπο σχετικά με το «μπλοκάρισμα» του αλιευτικού καταφυγίου Λάρνακας από τα φύκια, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων Περιβάλλοντος ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Λόγω της πρόσφατης σφοδρής κακοκαιρίας, η είσοδος της λιμενολεκάνης του αλιευτικού καταφυγίου στη Λάρνακα είχε κλείσει από τη συσσώρευση μεγάλης μάζας φυκιών. Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) μόλις ενημερώθηκε για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε, στις 13/1/12, έδρασε άμεσα αποστέλνοντας λειτουργούς για να αξιολογήσουν την κατάσταση. Εντός λίγων ωρών, και μετά από τη σχετική έγκριση του Υπουργού Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, το ΤΑΘΕ προχώρησε στην απευθείας ανάθεση σε εργολάβο του καθαρισμού της εισόδου του αλιευτικού καταφυγίου, αφού κρίθηκε ως επείγον και έκτακτο περιστατικό, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου.

Σημειώνεται ότι από την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου μέχρι την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου τα μηχανήματα του εργολάβου δούλευαν ασταμάτητα 12 ώρες την ημέρα υπό την επίβλεψη τόσο του ΤΑΘΕ όσο και του Κλάδου Θαλασσίων Έργων του Τμήματος Δημοσίων Έργων ώστε να καθαριστεί η είσοδος του αλιευτικού καταφυγίου. Σήμερα έχει καθαριστεί ένα κανάλι πορείας βάθους -2.5μ από τη μέση στάθμη της θάλασσας, 10μ πλάτους και 60μ περίπου μήκους στην είσοδο του αλιευτικού καταφυγίου για την απρόσκοπτη πορεία των αλιευτικών σκαφών.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το ΤΑΘΕ έχει εντάξει στον προϋπολογισμό του 2012 σχετικό κονδύλι για εκβάθυνση του λιμενικού χώρου γύρω από την είσοδο του αλιευτικού καταφυγίου. Οι προσφορές αναμένονται να προκηρυχθούν εντός των επόμενων τριών μηνών.