26/1/12

Αναφορές στο Κυπριακό σε συνέντευξη Τύπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη
26/01/2012





Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon παραχώρησε χθες στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού συνέντευξη Τύπου για τα θέματα και τις προτεραιότητες που θα έχει κατά τη δεύτερη θητεία του στον ΟΗΕ. Ο Γενικός Γραμματέας στην εναρκτήρια δήλωσή του, μιλώντας για τα τρέχοντα θέματα, αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Greentree, τονίζοντας ότι δεν θα ήθελε να επαναλάβει ό,τι είχε πει το πρωί.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι «έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο, αλλά δεν πρόκειται να φεισθούμε προσπαθειών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αφού διευκρίνισε ότι δεν μπορεί, λόγω της εμπιστευτικότητας, να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών και τον ίδιο, υπογράμμισε τη σημασία τήρησης της εμπιστευτικότητας στην προώθηση της διαδικασίας , την οποία, όπως είπε, συνέστησε και στους δύο ηγέτες.

Ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα, κατά τους πέντε γύρους των συνομιλιών που διευκόλυνε άμεσα ο ίδιος, οι πλευρές έχουν έλθει αρκετά κοντά. Σημείωσε, όμως, ότι «στα κεφαλαιώδη, αυτά που ονομάζουμε βασικά θέματα, όπως η εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας, ποιος θα είναι ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος και ποια η σχέση τους, η περίοδος εναλλαγής και ο τρόπος εκλογής, αυτό είναι από τα πλέον σημαντικά βασικά θέματα στα οποία δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη», παρόλον ότι πολλές προτάσεις έχουν τεθεί στο τραπέζι.

Ο Γενικός Γραμματέας χαρακτήρισε σημαντικό το ότι οι πλευρές «θα ανταλλάξουν εντός δύο εβδομάδων τα αναγκαία στοιχεία για τις περιουσίες που βρίσκονται στον βορρά και τον νότο, για να βρουν μηχανισμούς, κατευθυντήριες γραμμές, για το πώς να χειριστούν αυτές τις περιουσίες, αν θα αποζημιωθούν, αν θα επιστραφούν ή άλλως πως».

Αναφορικά με το θέμα της ιθαγένειας, ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι υπήρξε αύξηση πληθυσμού και στις δυο πλευρές και ότι τα θέματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν με ανταλλαγή δεδομένων και στατιστικών στοιχείων. Πρόσθεσε ότι κατόπιν εισήγησης του έγινε πρόσφατα απογραφή και στις δυο κοινότητες.

Σε ερώτηση σχετικά με την λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι υπάρχει το θέμα αυτό και ότι οι Τουρκοκύπριοι υφίστανται ταλαιπωρίες. Όσο πιο σύντομα συμφωνήσουν (οι ηγέτες), πρόσθεσε, τόσο πιο σύντομα ο λαός θα μπορέσει να απολαύσει τις κοινωνικές και οικονομικές ευκαιρίες. Αυτός είναι ο στόχος και το όραμά μου.

Ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε επίσης ότι είχε καλές συζητήσεις σε φιλική ατμόσφαιρα. Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ηγετών, είπε, ήταν πάντα πολύ εγκάρδια και φιλική και με αμοιβαίο σεβασμό, γι’ αυτό ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουν με τα εναπομείναντα θέματα μέχρι το τέλος Μαρτίου. Μετά, ανέφερε, ο Ειδικός μου Σύμβουλος θα εκτιμήσει την κατάσταση και αν η εκτίμηση του είναι θετική τότε, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και μετά από διαβουλεύσεις και με τα δυο μέρη, προτίθεμαι να συγκαλέσω διεθνή διάσκεψη.