23/1/12

-ΚΎΠΡΟΣ, ΙΣΡΑΗΛ, ΕΛΛΑΔΑ:ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ-

Σάρκα και όστα θα πάρει το πιο δύσκολο ενεργειακό έργο του 21ου αιώνα. Η Κύπρος αλλάζει την ενεργειακή της μορφή. Το έργο αυτό ονομάζεται «EuroAsia Interconnector».Ανακοινώθηκε στην Πρωτεύουσα της Κύπρου, την Λευκωσία από τον Πρόεδρο της ΔΕΗ - Quantum Energy, Νάσο Κτωρίδη.


-Σε τι στοχεύει το ενεργειακό έργο όμως;
Στόχος είναι η σύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει και σύνδεση με το Πανευρωπαϊκό Ηλεκτρικό Δίκτυο. Πρόκειται για το πιο σύνθετο έργο που έχει πραγματωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο σε σχέση με το μήκος και το βάθος του καλωδίου που θα ενώσει τις τρεις χώρες.
-1,5 δις ευρώ κοστίζει το ενεργειακό έργο-
Η ένωση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας θα κοστίσει 1,5 δις ευρώ και η εκτέλεση του έργου θα ολοκληρωθεί μέσα σε τρία χρόνια και θα λειτουργήσει κανονικά μέσα στο 2016. Η «ένωση» Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας θα μπορεί να μεταφέρει έως και 2.000ΜW και αυτοί που θα το φέρουν σε πέρας είναι οι ΔΕΗ-Quantum Energy από την πλευρά της Κύπρου, η ΔΕΗ Ελλάδας και διάφορα μέτωπα από το Ισραήλ, δηλαδή θα το πραγματώσουν οι άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες- φορείς χωρίς την εμπλοκή ξένων χωρών, ενώ η απόσβεση θα πάρει τέσσερα χρόνια. Ο Πρόεδρος ΔΕΗ-Quantum Energy κύριος Κτωρίδης κρίνει ότι το έργο θα αποδώσει 17,5 δις ευρώ με συντηρητικούς όμως υπολογισμούς. Την χρηματοδότηση του έργου θα αναλάβει αποκλειστικά η ΔΕΗ-Quantum Energy.
Πολύ ωραία πρωτοβουλία της Κύπρου αναμφισβήτητα, σε ημέρες που λείπουν οι πόροι για φιλόδοξες κινήσεις και σχέδια. Η ένωση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας με υποθαλάσσια θα αλλάξει τα δεδομένα ριζικά.