11/1/12


Η Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδος
11/01/2012





Η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού συναντήθηκε σήμερα, στο γραφείο της, με τον ομόλογό της Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου. Τον Έλληνα Υπουργό συνόδευε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Βασίλειος Παπαϊωάννου, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου κα Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης η κα Αντωνιάδου ανέφερε: «Είχαμε σήμερα την τιμή και τη χαρά να δεχθούμε επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας κ. Παπακωνσταντίνου. Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση στους τομείς αρμοδιότητας των Υπουργείων μας. Συζήτηση που αφορά και την ανταλλαγή εμπειριών, αλλά και σκέψεις για τα επόμενα βήματα, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και, βέβαια, εν μέρει και του περιβάλλοντος όσον αφορά την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στην περιοχή μας – υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων της ανακάλυψης φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, όπως επίσης και των βημάτων στα οποία προχωρεί τώρα και το ελληνικό κράτος σε σχέση με τον τομέα των υδρογονανθράκων.

Γιατί πράγματι διαφαίνεται ότι ο τομέας της ενέργειας αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και είναι ένας τομέας ο οποίος μπορεί να δώσει και οικονομική ανάπτυξη και ευημερία και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της ΕΕ. Επίσης, μπορεί δυνητικά να συμβάλει στη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της περιοχής και ακόμα και στην εδραίωση της ειρήνης. Σ’ αυτό το πλαίσιο έχουμε συζητήσει και διερευνήσει την πιθανότητα ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και σε αυτόν τον τομέα της ενέργειας».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός ευχαρίστησε την κα Αντωνιάδου για την πρόσκληση η οποία, όπως σημείωσε, «έγινε σε μία κομβική στιγμή. Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα και συνολική συνομιλία για όλα τα θέματα ενέργειας. Όπως και σε άλλους τομείς, στον τομέα της ενέργειας οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι πολύ στενές και δουλεύουμε και θέλουμε να δουλέψουμε μαζί στην προώθηση μιας σειράς ζητημάτων. Μιλήσαμε για τα ζητήματα που αφορούν το φυσικό αέριο, μιλήσαμε για τα θέματα της αγοράς ηλεκτρισμού, μιλήσαμε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ειδικά στο φυσικό αέριο, όπου βεβαίως η Κύπρος έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα μετά από την ανακάλυψη των κοιτασμάτων, η Ελλάδα παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον την εμπειρία της Κύπρου. Ξέρετε ότι κι εμείς, μετά από πολλά χρόνια απραξίας στο ζήτημα αυτό, προχωρούμε αυτήν τη στιγμή με πολύ γοργά βήματα έχοντας προκηρύξει ήδη σεισμικές έρευνες και έρευνες απευθείας εξόρυξης σε συγκεκριμένα οικόπεδα, με την ελπίδα μέχρι το τέλος του χρόνου να μπορέσουμε να δούμε τα πρώτα γεωτρύπανα. Άρα είχαμε μία πολύ χρήσιμη ανταλλαγή εμπειριών για τις διαδικασίες και για τον τρόπο που μπορούμε να συνεργαστούμε στα ζητήματα αυτά και, βέβαια, αγγίξαμε και τα θέματα των αγωγών. Υπάρχουν πολλές ιδέες πάνω στο τραπέζι – για διασυνδέσεις ανάμεσα στις χώρες μας με διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχει μία τεχνική, οικονομική, αλλά και γεωστρατηγική συζήτηση την οποία θα προωθήσουμε ενεργά τους επόμενους μήνες.

Στα ζητήματα της αγοράς ηλεκτρισμού, όπου η Ελλάδα βρίσκεται σε μία διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και μετασχηματισμού της, συζητήσαμε ιδιαίτερα και πάλι για τα ζητήματα διασύνδεσης. Και οι δύο πλευρές είπαμε ότι θα δούμε οικονομικά και τεχνικά το ζήτημα διασύνδεσης ηλεκτρισμού ανάμεσα στην Κύπρο και την Κρήτη, με την προοπτική της σύνδεσης στη συνέχεια της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, κάτι που θα είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα για την ασφάλεια, την τροφοδοσία και την ενεργειακή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες και που βεβαίως πρέπει να μελετηθεί τεχνικά και οικονομικά.

Επίσης, συζητήσαμε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου και στις δύο χώρες έχουν γίνει βήματα κι εμείς αυτήν τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία όπου έχουμε μία πολύ μεγάλη, πλέον, εγκατεστημένη ισχύ σε Ανανεώσιμες Πηγές. Θέλουμε η αγορά αυτή να είναι υγιής. Έχουμε ήδη λάβει μια σειρά από αποφάσεις ώστε να σταθεροποιηθεί, γιατί ο στόχος της Ελλάδας είναι να πάει σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και στο πλαίσιο αυτό, βεβαίως, να ενισχύσουμε όσο μπορούμε τις Ανανεώσιμες Πηγές.

Να ευχαριστήσω και πάλι για μια πολύ καλή συνεργασία. Με τη συνάδελφό μου βρισκόμαστε στα Συμβούλια Ενέργειας στις Βρυξέλλες, έχουμε τακτική επικοινωνία, όπως επίσης υπάρχει και με άλλα στελέχη του Υπουργείου, με τον Γιάννη Μανιάτη που ασχολείται ειδικότερα για τους υδρογονάνθρακες, και θα συνεχίσουμε αυτήν τη στενή συνεργασία».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει πρόσφορο έδαφος όσον αφορά στο θέμα των αγωγών, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε: «Το ζήτημα των αγωγών είναι περίπλοκο και όπως γνωρίζετε υπάρχουν αυτήν τη στιγμή μία σειρά από εξελίξεις ευρύτερα στο θέμα των αγωγών, στις οποίες εμείς εμπλεκόμαστε. Υπάρχει το ζήτημα του ανοίγματος του περίφημου Νοτίου Διαδρόμου για τη διέλευση αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη, όπου η Ελλάδα διεκδικεί μέσω του αγωγού ITGI να αποτελεί δίοδο.

Νομίζω πως είναι προφανές ότι για χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, με τα ιδιαίτερα προβλήματα και τις ευκαιρίες που μας δίνει η περιοχή μας, πρέπει να συνδυάσουμε δύο πράγματα: αφενός να είμαστε παρόντες σε οποιαδήποτε προσπάθεια διαμετακόμισης αερίου, αλλά στον βαθμό που η ίδια η δική μας περιοχή παράγει πλέον φυσικό αέριο – σίγουρα για την Κύπρο, ελπίζουμε και για την Ελλάδα - και να είμαστε μία από τις εναλλακτικές διόδους και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Άρα ναι, υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχουν προοπτικές – βεβαίως πρέπει κάποιος να είναι πολύ προσεκτικός γιατί οι προοπτικές αυτές θέλουν τεχνική και οικονομική διερεύνηση για να μπορούν να είναι αξιοποιήσιμες από τις χώρες, αλλά και από τους όποιους ιδιώτες μπουν στη διαδικασία αυτή».