26/1/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κας Πραξούλας Αντωνιάδου Κυριακού στο 1ο Ενεργειακό Συμπόσιο, στη Λευκωσία
26/01/2012





Να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω κατ’ αρχάς τους διοργανωτές για την πρόσκληση τους να απευθύνω χαιρετισμό στο επίκαιρο αυτό Συμπόσιο και να τους συγχαρώ για την πρωτοβουλία τους.

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια νέα πρόκληση, όπως αυτή δημιουργείται από τις συνεχείς ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην περιοχή. Αυτή η πρόκληση αφορά τη διαχείριση της νέας αυτής μεταβλητής στην εξίσωση που περιγράφει την περιοχή με ύψιστη υπευθυνότητα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε και όχι να καταστρέψουμε τις λαμπρές προοπτικές που διαγράφονται τόσο για τις σημερινές όσο και για τις μελλοντικές γενιές των λαών της περιοχής. Λαμπρές προοπτικές που προδιαγράφονται, τόσο όσον αφορά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και την αειφορία, όσο και προς την κατεύθυνση της επίτευξης και ενδυνάμωσης ειρηνικών και παραγωγικών σχέσεων συνεργασίας.

Δεδομένης, περαιτέρω, της αλληλεξάρτησης των οικονομιών διεθνώς και του τρόπου που η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση έχει επηρεάσει μέσω αυτής της αλληλεξάρτησης τη διεθνή οικονομία, οι ηγέτες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ευθύνη να αξιοποιήσουν εποικοδομητικά αυτές τις υποσχόμενες εξελίξεις στην περιοχή μας, ούτως ώστε μέσω της αλληλεξάρτησης να ανακάμψουν τόσο οι οικονομίες της περιοχής όσο και οικονομίες στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

Σημαντική είναι επίσης αυτή την εποχή η συγκυρία της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με τη μεγαλύτερη στροφή της Ευρώπης προς συμβατικές πηγές ενέργειας –μετά και το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία. Γιατί αυτή η συγκυρία δίνει τη δυνατότητα στις χώρες της περιοχής να συμβάλουν στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Και άρα, αυτή δεν μπορεί να είναι η ώρα της αναβολής, αλλά η ώρα της αξιοποίησης της συγκυρίας.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ προτεινόμενος κανονισμός για νέες ενεργειακές υποδομές διασύνδεσης της Ευρώπης με νέες πηγές ενέργειας. Και είναι χρήσιμο να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση του Κανονισμού στην τελευταία συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης, η Κύπρος, μέσω της αρμόδιας Υπουργού, εισηγήθηκε όπως περιληφθεί στις προτεινόμενες ενέργειες και η υγροποίηση του φυσικού αερίου ως τρόπος εξαγωγής φυσικού αερίου από τις νέες πηγές ενέργειας προς την Ευρώπη.

Όσον αφορά την Κύπρο, σε σχέση με τις προοπτικές που ο τομέας των υδρογονανθράκων δημιουργεί για ολόκληρη την περιοχή αναφορικά και με την ενδυνάμωση της ειρήνης και της συνεργασίας, σημειώνω τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι:

«Η ανεύρεση φυσικού αερίου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή. Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, λύση που θα τερματίζει την παράνομη κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει τη χώρα και τον λαό μας και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Ο Πρόεδρος έχει επίσης δηλώσει ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε όλους τους Κύπριους και ότι η επανένωση της Κύπρου θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους Κύπριους να συμμετάσχουν στα οφέλη που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που έχουν ήδη εντοπιστεί και που αναμένεται να εντοπιστούν στα πλαίσια και του 2ου Γύρου Αδειοδότησης στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Δεν θα προχωρήσω στην περιγραφή των διαδικασιών που ακολουθεί το κράτος στον τομέα των υδρογονανθράκων, γιατί έχω καλυφθεί από την ομιλία του Προέδρου όπως την έχει παραθέσει ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω. Θα ήθελα όμως να υπενθυμίσω ότι τα θέματα υδρογονανθράκων στην Κύπρο τυγχάνουν χειρισμού τόσο από την αρμόδια Υπουργική Επιτροπή που αποτελείται από τέσσερα Υπουργεία – Εσωτερικών, Οικονομικών, Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού – όσο και από Ομάδα Εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί για να συμβουλεύει την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό σε σχέση με την αξιοποίηση της προοπτικής που βρίσκεται μπροστά μας, από ξένους Οίκους Συμβούλων οι οποίοι συμβουλεύουν και το Υπουργείο μας και, τέλος, από πολλούς τεχνοκράτες.

Το ζητούμενο αυτή την ώρα για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι η πολιτική θέληση εκ μέρους οραματιστών ηγετών να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις που θα οδηγήσουν προς τη θετική αξιοποίηση των λαμπρών προοπτικών που βρίσκονται μπροστά τόσο στις χώρες της περιοχής όσο και της ίδιας της Ευρώπης.