9/1/12

Επαφές του Υπουργού Άμυνας κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ
09/01/2012
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, ύστερα από πρόκληση του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ κ. Ehud Barak.



Οι δύο Υπουργοί Άμυνας είχαν συνομιλίες σε θέματα κοινής αρμοδιότητας και υπέγραψαν δύο συμφωνίες για αμυντική συνεργασία και για προστασία και ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Κατά τη συνάντηση, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κ. Barak καλωσόρισε τον κ. Ηλιάδη και χαρακτήρισε την επίσκεψή του ως ιστορική, πολύ σημαντική, και την αρχή μιας αναβαθμισμένης, ευρείας συνεργασίας καθώς και μιας μακροχρόνιας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τόνισε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν κοινές αρχές και επιθυμούν την ειρήνη με τα γειτονικά τους κράτη.

Ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη μέχρι τώρα βοήθεια και συνεργασία της και σημείωσε τη θέληση της χώρας του για στενή συνεργασία για τη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και για την ύπαρξη σεβασμού στις σχέσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών.

Καταλήγοντας, ο κ. Barak χαρακτήρισε το 2012 ως ιστορική χρονιά για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Ηλιάδης ευχαρίστησε για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η επίσκεψη αυτή.
Είπε ότι η Κύπρος ασκεί τα αυτονόητα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ), με πλήρη συμμόρφωση και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ότι θα συνεχίσει να το πράττει. Η διεθνής κοινότητα, πρόσθεσε, αναγνωρίζει και υποστηρίζει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Για το Κυπριακό ο κ. Ηλιάδης ανέφερε: «Δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Η τουρκική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να καταλήξει σε μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση. Στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης αρνείται και απορρίπτει ακόμη και θέματα στα οποία έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του προηγούμενου Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ταλάτ.

Επιμένουμε στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων και σε μια λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, σημείωσε ο κ. Ηλιάδης.

Τόνισε ότι οι εξελίξεις στην ΑΟΖ μας αποτελούν ακόμη άλλον ένα σημαντικό λόγο να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση για όλους τους Κυπρίους και να μετατραπεί το νησί μας σε ένα χώρο ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας.

Ο κ. Ηλιάδης αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις σημείωσε ότι η πρόσφατη επιβεβαίωση της ύπαρξης φυσικού αερίου στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των δύο χωρών ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους. Πρόσθεσε ότι η πρόσφατη ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των Προέδρων Χριστόφια και Perez συνέβαλε σημαντικά στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων.

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι η Κύπρος τις παρακολουθεί στενά και υποστηρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ για τη δημιουργία δημοκρατικών θεσμών και δημοκρατικών κρατών στην περιοχή.

Καταλήγοντας ο κ. Ηλιάδης τόνισε ότι η αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αποβλέπει στη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Εξέφρασε τις ειλικρινείς του ευχαριστίες για τη φιλοξενία και τη συνεργασία και απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Barak για να επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Μεταξύ των δύο Υπουργών Άμυνας υπήρξε ευρεία συμφωνία απόψεων επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν για την ανάπτυξη των σχέσεων στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Benjamin Netanyahu, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Avigdor, Lieberman καθώς και με τον Μακαριότατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλο Γ’.

Ο κ. Ηλιάδης και η αντιπροσωπεία του Υπουργείου Άμυνας επιστρέφουν αύριο στην Κύπρο.