5/1/12

Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού

05/01/2012
«Όσοι σκέφτονται να ανακόψουν τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει να κάνουν δεύτερες σκέψεις, καθώς θα πρέπει να έχουν κατά νουν πως η υγεία του πολίτη δεν είναι διαπραγματεύσιμη». Αυτό επισήμανε ο Υπουργός Υγείας δρ Σταύρος Μαλάς σε επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, στο πλαίσιο της οποίος τιμήθηκαν οι εταιρείες και τα κοινωνικά σύνολα που συνεισέφεραν οικονομικά στη δημιουργία της Ομάδας Αναζωογόνησης του Νοσοκομείου.



Η πολιτεία και οι πολιτικοί, ανέφερε ο δρ Μαλάς, δεν έχουν το δικαίωμα να στερούν από τον Κύπριο πολίτη τις αναγκαίες και πολύτιμες υπηρεσίες υγείας. Τόνισε επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας από την πρώτη μέρα του νέου έτους έχει υλοποιήσει τον σχεδιασμό για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό του, ειδικά σε ό,τι αφορά την αγορά νέου εξοπλισμού και πρόσθεσε: «Είμαστε πλήρως έτοιμοι να προχωρήσουμε άμεσα στην προκήρυξη δεκάδων προσφορών αξίας πολλών εκατομμυρίων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα όσα έχουμε υποσχεθεί στους πολίτες».

Ο δρ. Μαλάς έδωσε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι το Υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένο να αναβαθμίσει το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού εφαρμόζοντας αυτά τα οποία υποσχέθηκε και πρόσθεσε ότι η δημιουργία Καρδιοχειρουργικής Κλινικής και η αναβάθμιση των ακτινολογικών υπηρεσιών με την αγορά μαγνητικού τομογράφου αποτελούν δύο από τις πλέον άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Η προσφορά για την αγορά μαγνητικού τομογράφου αναμένεται μάλιστα να εξαγγελθεί εντός του προσεχούς Φεβρουαρίου.

Σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας θεωρεί εφικτή την αναβάθμιση και μηχανογράφηση των ακτινολογικών υπηρεσιών στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. «Είναι απαράδεκτο, στις μέρες μας, να ξοδεύουμε 2 - 3 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά φιλμς, αντί να χρησιμοποιούμε την ψηφιακή τεχνολογία με κόστος 10 φορές μικρότερο», επισήμανε ο κ. Υπουργός, και ανέφερε ότι ο Υπουργείο Υγείας μελετά παράλληλα το ενδεχόμενο μεταφοράς και εγκατάστασης δεύτερου αξονικού τομογράφου.

Ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην υλοποίηση του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στη Λεμεσό. «Δεν βάζουμε τη Λεμεσό σε δεύτερη μοίρα, κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η αγορά ιατρικού εξοπλισμού για τα Ακτινοθεραπευτικά Κέντρα σε Λευκωσία και Λεμεσό θα περιληφθεί σε μία προσφορά. Συνεπώς αν δεν υλοποιηθεί το ένα, δεν θα υλοποιηθεί ούτε το άλλο», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της επιτάχυνσης της εξαγγελίας των προσφορών, ανέφερε ότι το Υπουργείο, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, θα προσπαθήσει να έχει έτοιμα, το συντομότερο δυνατόν, τα αρχιτεκτονικά σχέδια. Εξέφρασε, τέλος, την άποψη ότι η διαχρονική απουσία μακροχρόνιων σχεδιασμών σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία στις μέρες μας αφάνταστων πιέσεων προς τον Δημόσιο Τομέα, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του.

Αναφερόμενος στην Ομάδα Αναζωογόνησης, ο δρ Μαλάς ευχαρίστησε τον προκάτοχο του δρα Χρίστο Πατσαλίδη, επί Υπουργίας του οποίου ξεκίνησε η όλη προσπάθεια, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία της. Ευχαρίστησε παράλληλα τους δωρητές, η συμβολή των οποίων ήταν πολύτιμη.

Η Ομάδα Αναζωογόνησης αποτελείται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εκπαιδευμένο να προσφέρει υποστήριξη ζωής σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής. Βασικός στόχος της δημιουργίας της μονάδας είναι η αύξηση του ποσοστού επιβίωσης των ασθενών που θα υποστούν καρδιακή ανακοπή σε οποιαδήποτε νοσηλευτική μονάδα ή χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Στην Κύπρο, ο θεσμός της Ομάδας Αναζωογόνησης άρχισε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2006 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Μετά από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που είχε η εν λόγω Μονάδα, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη δημιουργία ανάλογων Μονάδων σε όλα τα Κρατικά Νοσηλευτήρια.

Η λειτουργία της Μονάδας Αναζωογόνησης στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού άρχισε στις 20 Ιουνίου 2011. Μέχρι σήμερα η Μονάδα δέχθηκε 16 κλήσεις για ασθενείς που υπέστησαν ανακοπή, έξι από τους οποίους επανήλθαν στη ζωή.