5/1/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο δικοινοτικό χωριό Πύλα

05/01/2012
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κα Έλση Χριστόφια, έφθασε στις 7 μ.μ. στο χωριό Πύλα όπου παραθέτει με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Έρογλου δείπνο προς την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών που παρακάθεται στις συνομιλίες για το Κυπριακό.



Αμέσως μετά την άφιξή του στο χωριό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο κτήριο του Κοινοτικού Συμβουλίου όπου τον υποδέχθηκε ο Κοινοτάρχης Πύλας κ. Σίμος Μιτίδης.

Απευθυνόμενος στον Κοινοτάρχη και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Πύλα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση κοινής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τονίζοντας πως «ο ρόλος σας είναι ιδιαίτερα σημαντικός». Πρόσθεσε ότι «ο διαχωρισμός της Πύλας είναι τεχνητός και οι κάτοικοι επιθυμούν να ζουν μαζί».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι «όλες οι Κυβερνήσεις σας στήριζαν, αυτή η Κυβέρνηση έχει παραπάνω λόγους ακόμη».

Χαρακτήρισε σημαδιακό ότι βρίσκεται στην Πύλα με τον κ. Έρογλου, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει «συν Αθηνά και χείρα κίνει, αφού θα πρέπει και στην πράξη να επιτευχθεί αποτέλεσμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που να οδηγεί στην επανένωση». Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν βρισκόμαστε κοντά σε κάτι τέτοιο μέχρις στιγμής.

Αναφερόμενος στην λανθασμένη αναφορά που του απέδωσε η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» σε σχέση με συνέντευξη του ιδίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι ουδέποτε αναφέρθηκε στην ΕΟΚΑ, αλλά ότι η αναφορά που έκανε αφορούσε την ΕΟΚΑ Β΄.