4/1/12


Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο
04/01/2012





Μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς ΄Ερογλου, στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στη συνάντηση οι δύο ηγέτες επικεντρώθηκαν στην επικείμενη συνάντηση στο Greentree η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 22-24 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα στη συνάντηση συζητήθηκαν η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από την πρώτη συνάντηση στο Greentree και οι προσδοκίες για τη δεύτερη συνάντηση. Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε επίσης πως σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί με τον κ. ΄Ερογλου και αύριο με τον κ. Χριστόφια, και ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν ξανά στις 9 Ιανουαρίου.

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες των Ηνωμένων Εθνών για τη συνάντηση στο Greentree και αν θα υπάρξει και τρίτη συνάντηση ο κ. Ντάουνερ απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για τρίτη συνάντηση και ο στόχος είναι να συμφωνήσουν οι δύο ηγέτες σε βασικά ζητήματα με το τέλος της δεύτερης συνάντησης τους στο Greentree. Ανέφερε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία σε μερικά βασικά ζητήματα αλλά παραμένουν βασικά θέματα στους τομείς της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσιών, στο περιουσιακό, το εδαφικό και στα θέματα ιθαγένειας, και ελπίδα των Ηνωμένων Εθνών είναι όπως υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε αυτά τα ζητήματα στην επικείμενη συνάντηση του Greentree. Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι για όλα αυτά τα ζητήματα υπάρχουν στοιχεία τα οποία έχουν συμφωνηθεί αλλά θα χρειαστεί αρκετή δουλειά να γίνει στη συνάντηση του Greentree.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας στα βασικά ζητήματα δεν είναι θέμα χρόνου αλλά θέμα πολιτικής και λήψης αποφάσεων. Χρειάζεται είπε να κάνεις συμβιβασμούς και το ποιοι συμβιβασμοί θα γίνουν και το πώς θα γίνουν.

Σε ερώτηση κατά πόσο μια συμφωνία σε βασικά ζητήματα προϋποθέτει προσύμφωνο για την τελική συμφωνία ο κ. Ντάουνερ απάντησε ότι αν υπάρξει συμφωνία στα βασικά ζητήματα τότε επιτυγχάνεται το βασικό σχέδιο μιας συμφωνίας που χωρίς αυτό οι όποιες λεπτομέρειες είναι επουσιώδεις.

Ερωτηθείς κατά πόσον οι δύο πλευρές αντάλλαξαν έγγραφα αναφορικά με την πιθανή λύση, ο κ. Ντάουνερ απάντησε αρνητικά. Οι δύο πλευρές έχουν προχωρήσει στη δημιουργία προσχεδίων για το πώς οραματίζονται μια συμφωνία, δήλωσε, και στις επόμενες μέρες θα υπάρξει και ανταλλαγή εγγράφων.

Σε ερώτηση κατά πόσο αυτά τα έγγραφα αφορούν όλα τα βασικά ζητήματα ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι μερικά θέματα που έχουν συμφωνηθεί περιλαμβάνονται αλλά πρόκειται για περιγράμματα που περιγράφουν το πώς θα ήταν μια συμφωνία.

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το ποια είναι τα επόμενα βήματα στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας στη συνάντηση του Greentree, ο κ. Ντάουνερ απάντησε ότι θα υπάρξει αδιέξοδο και ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα και να το συζητήσει αυτό με τους δύο ηγέτες. Είπε επίσης ότι αυτή ήταν μια μακρά διαδικασία στην οποία συμφωνήθηκαν αρκετά σε αυτά τα τρία χρόνια αλλά υπάρχουν ακόμη διαφορές που πρέπει να επιλυθούν και πως αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό θα υπάρξει αδιέξοδο.