22/12/11


Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της φάσης της προ-επιλογής για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017, στη Λευκωσία
22/12/2011





Έχουμε συγκεντρωθεί σήμερα για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της φάσης της προεπιλογής αναφορικά με τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο το 2017.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι, αναμφίβολα, η αξιοποίηση του θεσμού αυτού από τα κράτη μέλη και ιδιαίτερα από τις πόλεις που λαμβάνουν μέρος στη διεργασία του διαγωνισμού, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για μεγιστοποίηση της συμβολής των τοπικών Αρχών στην πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου. Η Κύπρος σε αυτή τη χρονική συγκυρία βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων τόσο με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ σε περίπου έξι μήνες, όσο και με τις διεθνείς κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις που με ραγδαίο τρόπο επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Η δημιουργική αξιοποίηση του πολιτιστικού μας κεφαλαίου αποτελεί για εμάς το καλύτερο διαβατήριο, έτσι ώστε με επιτυχία να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις οποιεσδήποτε προκλήσεις.

Ο πολιτισμός για εμάς δεν είναι για τους λίγους, αλλά για τους πολλούς. Είναι δημόσιο αγαθό και όπως η υγεία, η παιδεία, έτσι θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Συνεπώς, είναι βασικός μας στόχος να εργαστούμε σκληρά, έτσι, ώστε με αποτελεσματικότητα να εξασφαλίσουμε σε όλους τους πολίτες ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά και σε αυτή την κατεύθυνση είναι που θεωρώ ότι και οι τοπικές Αρχές μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο.

Επιπρόσθετα, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, προβάλλει εντονότερα η ανάγκη για ορθολογιστική διαχείριση των πόρων και για στοχευμένες ενέργειες και δράσεις για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, οι οποίοι θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω ότι ο πολιτισμός δεν είναι κάτι απόμακρο από αυτό που ζούμε καθημερινά. Αντίθετα, ταυτίζεται και κινείται παράλληλα με την ίδια την καθημερινότητά μας. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που ως Υπουργείο θα στοχεύσουμε στην άμεση εμπλοκή της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών σε ένα δημιουργικό διάλογο και με αφορμή τα τεκταινόμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όλοι μαζί να συνδιαμορφώσουμε μια νέα προσέγγιση στη θεώρηση των πραγμάτων. Πάνω από όλα προκύπτει η ανάγκη σε όλα τα επίπεδα εθνικό, τοπικό αλλά και ατομικό, να βιώσουμε μια αλλαγή νοοτροπίας.

Σε λίγο θα γνωρίζουμε τις πόλεις εκείνες που έχουν επιλεγεί σε αυτό το πρώτο στάδιο της προεπιλογής για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Όποιο, όμως, και να είναι το αποτέλεσμα θεωρώ ότι όλες μας οι πόλεις έχουν να επωφεληθούν στη βάση της διεργασίας του διαγωνισμού. Ένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης όπως αυτά έχουν τεθεί από τη σχετική κοινοτική Απόφαση, είναι και η δυνατότητα του υποβληθέντος από τις πόλεις προγράμματος να είναι βιώσιμο και να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μακροπρόθεσμης πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης της πόλης. Αυτή η παράμετρος είναι μια πολύ σημαντική πτυχή και θεωρούμε ότι οι τοπικές Αρχές θα πρέπει να έχουν ενεργό ανάμειξη στην πολιτιστική διαδικασία με την ενίσχυση των ευκαιριών πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά και την εμπλοκή της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτιστική διαχείριση θα πρέπει να τεθεί σε ορθολογιστικότερη βάση σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στην προσπάθειά του να στηρίξει τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα ενισχύσει οικονομικά την πόλη που θα λάβει το χρίσμα με το ποσό των €5 εκ. για τις λειτουργικές δαπάνες του προγράμματος. Μάλιστα, η χρηματοδότηση θα αρχίσει από το 2013. Θα υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα η πόλη να λάβει επιπρόσθετη χρηματοδότηση από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία, κυρίως σε ό,τι αφορά δράσεις που εμπίπτουν στο πλαίσιο της αστικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Καταλήγοντας, επιθυμώ να εκφράσω την πεποίθησή μου για το γεγονός ότι οι πόλεις μας μπορεί να αποτελέσουν τον κύριο πυρήνα της πολιτιστικής παραγωγής και της αναδιαμόρφωσης κουλτούρας και νοοτροπίας, έτσι ώστε ο πολιτισμός σε όλες τις εκφάνσεις του να συνυφαίνεται δημιουργικά με τον κοινωνικό ιστό, προάγοντας τόσο την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των πολιτών όσο και τη διεθνή εικόνα της Κύπρου. Η Κύπρος μας διαθέτει πλούσια πολιτιστική παράδοση για την οποία είμαστε περήφανοι. Στόχος μας ειναι να ενισχύσουμε και τη σύγχρονη δημιουργία αφού πραγματικά υπάρχει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφερθεί από τον Γάλλο συγγραφέα και πολιτικό Αντρέ Μαλρώ (André Malraux), «ο πολιτισμός δεν κληρονομείται, κατακτάται». Σε αυτή την κατάκτηση ας είμαστε όλοι μαζί συνοδοιπόροι για να συνδημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.