22/12/11


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας επισκέφθηκε στρατόπεδα
22/12/2011





Με την ευκαιρία των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση και τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Χρίστο Χριστοφίδη, επισκέφθηκε σήμερα το στρατόπεδο «Αντιστράτηγου Σωτηρίου Σταυριανάκου» της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, το στρατόπεδο «Σώτου Χ'' Προκοπίου» στο Τσέρι και το Φυλάκιο «201», στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισκέφθηκε αρχικά το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Συμεών Κεβεντζίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο οπλίτη που υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ και που έχασε τη ζωή του ενώ βρισκόταν σε άδεια από την Υπηρεσία του, σε τροχαίο δυστύχημα που συνέβη πρόσφατα στην Ελλάδα, και ζήτησε όπως διαβιβαστούν τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Απευθυνόμενος στους οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Με την ΕΛΔΥΚ με συνδέει ένας ιδιαίτερος δεσμός. Το 1974, μετά από το φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’, η ΕΛΔΥΚ την ώρα της εισβολής βρέθηκε ουσιαστικά στο ‘μάτι του κυκλώνα’, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Κληθήκαμε εμείς του Υγειονομικού ως τραυματιοφορείς να μεταβούμε στο αεροδρόμιο. Είμαι μάρτυρας του αξεπέραστου ηρωισμού των παιδιών της ΕΛΔΥΚ για να κρατήσουν εκείνη την έπαλξη του χώρου του αεροδρομίου. Από τότε νιώθω μια ιδιαίτερη υποχρέωση απέναντι στου ΕΛΔΥΚάριους. Ήμουν και τότε μπλεγμένος στην πολιτική. Υπηρετούσα ως Οργανωτικός Γραμματέας της Οργάνωσης Νεολαίας του κόμματός μου.

Συνεχώς έρχομαι εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής στα παιδιά που χάθηκαν την εποχή εκείνη, σε αυτόν τον άνισο αγώνα μεταξύ των στρατευμάτων εισβολής και των λιγοστών δυνάμεων που ήταν αποψιλωμένες εδώ στην Κύπρο ένεκα της Χούντας. Αποτίνω και σήμερα φόρο τιμής, συγχαίρω και ευχαριστώ τα παιδιά που με προθυμία αποχωρίζονται τις οικογένειες τους για να έρθουν στην Κύπρο για να υπηρετήσουν μαζί με Κυπριόπουλα τον αγώνα ενάντια στην κατοχή, στηρίζοντας τις προσπάθειες μας για ειρηνική επανένωση της πατρίδας μας και απαλλαγή από το μίασμα της κατοχής και του εποικισμού.

Αν είναι η κατοχή απαράδεκτη, ο εποικισμός είναι στο πολλαπλάσιο απαράδεκτος για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, ανεξαρτήτως σε ποια κοινότητα ανήκουν. Θύματα του εποικισμού, πρώτα απ' όλα, είναι οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, οι οποίοι νιώθουν το χαλί να φεύγει κάτω από τα πόδια τους, βλέπουν να χάνεται η κυπριακή τους ταυτότητα και ανησυχούν τα μάλα και διαμαρτύρονται.

Αν η Τουρκία δεν κατανοήσει ότι η πολιτική των κανονιοφόρων, η πολιτική της αστυνόμευσης της περιοχής με το ‘έτσι θέλω’ δεν περνά και δεν αλλάξει, θα έχουμε συνέπειες οι οποίες, σίγουρα, δεν θα είναι καλές για ολόκληρη την περιοχή, δεν θα είναι καλές ακόμα και για τον ίδιο τον τουρκικό λαό και, στο τέλος της μέρας, πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Θέλω να πιστεύω ότι και οι προοπτικές ανεύρεσης φυσικού αερίου θα κάνουν την Τουρκία να κάνει δεύτερες σκέψεις και να ακολουθήσει μια πολιτική συνεννόησης, συμβιβασμού και με την Ελλάδα και με την Κύπρο, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ενός πραγματικά ειρηνικού μέλλοντος συνεργασίας και ειρήνης όλων των λαών της περιοχής, περιλαμβανομένου και του τουρκικού λαού.

Όταν τα λέω αυτά ορισμένοι θέλουν να τα παρεξηγούν. Δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση της ειρηνικής λύσης, δυστυχώς. Μακάρι να υπήρχαν και άλλες δυνατότητες. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Γι’ αυτό εμείς, παρόλο που μας απογοητεύει η συμπεριφορά της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στις συνομιλίες, εντούτοις, βλέπουμε μπροστά με αισιοδοξία. Και θέλω να εμφυσήσω την αισιοδοξία σε όλους μας. Πρέπει να νιώθουμε και να είμαστε αισιόδοξοι, να βλέπουμε μπροστά με αισιοδοξία.

Η Ελλάδα ταλανίζεται από την οικονομική κρίση, ο ελληνικός λαός υποφέρει. Είμαστε αλληλέγγυοι, ως συνήθως, ο ένας προς τον άλλο. Τα πράγματα εδώ μπορεί να είναι καλύτερα ως προς τον οικονομικό τομέα, αλλά βλέπετε ότι και εδώ συναντά η Κυβέρνηση πάρα πολλούς σκοπέλους στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά και λιγότερο επώδυνα, για τον απλό άνθρωπο, αυτή την κρίση.

Η κρίση, δυστυχώς, είναι συστημική. Ξεκινά από τα μεγάλα κέντρα του συστήματος και, δυστυχώς, μας καλύπτει όλους και την πληρώνουν οι πιο μικροί. Οι λεγόμενες αγορές είναι οι αρχικλέφτες της υφηλίου, οι οποίοι δημιουργούν τις προϋποθέσεις να γίνεται η κλοπή ακόμα πιο μεγάλη και πιο προσοδοφόρα. Αυτά που λέω τα είπα και στο Συμβούλιο της ΕΕ, δεν αποκρύβω τις απόψεις μου. Πρέπει και η ΕΕ να κατανοήσει ότι η κρίση, η αρρώστια του ‘καρκίνου’ δεν θεραπεύεται με χαπάκια, δεν θεραπεύεται με ασπιρίνες, πρέπει να αγγίξει την ουσία.

Εμείς προσπαθούμε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, να εμφυσήσουμε και να πετύχουμε την ενότητα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και, βεβαίως, την ανάπτυξη του διαλόγου με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, ούτως ώστε το τίμημα που θα πληρωθεί από τους απλούς ανθρώπους να είναι όσο γίνεται μικρότερο διότι υποφέρουν ολόκληρες οικογένειες. Γνωρίζω πολύ καλά και τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Εύχομαι η επόμενη Πρωτοχρονιά να είναι η τελευταία που γιορτάζετε εδώ στην Κύπρο, υπό την έννοια ότι θα απελευθερωθεί αυτός ο τόπος και δεν θα χρειάζεται η παρουσία ελληνικού αποσπάσματος, πρώτα απ’ όλα, βεβαίως, τουρκικού αποσπάσματος, και η αδελφική μας συνεργασία να είναι συνεργασία τουριστικών ανταλλαγών. Θα μου πείτε ‘μα αυτή είναι φρούδα ευχή;’ Όχι. Αυτός είναι ο στόχος. Επιμένουμε σε αυτόν τον στόχο και όταν ένας λαός επιμένει θα πετύχει. Και μπορούμε να πετύχουμε μαζί. Καιγόμαστε στο ίδιο καζάνι και πρέπει να βγούμε μαζί στο δροσερό αγέρι της ειρήνης, της συνεργασίας και της φιλίας μεταξύ των λαών της περιοχής».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετέβη στο στρατόπεδο «Σώτου Χ'' Προκοπίου» στο Τσέρι, όπου τον υποδέχθηκε ο Υποστράτηγος Παύλος Ιεροδιακόνου.

Απευθυνόμενος στους στρατιώτες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Ελλάδα και Κύπρος είναι δεμένες και δίνουν ένα κοινό αγώνα για να απαλλαγούν από την κατοχή και τον εποικισμό. Συντονιζόμαστε, συνεργαζόμαστε στενά και είμαι σίγουρος ότι αυτό που καρτερούμε μέρα-νύκτα είναι να φυσήσει ένας αέρας και ναι, θα φυσήσει ο αέρας, ο αέρας της ελευθερίας, ο αέρας της δικαίωσης.

Οι λαοί που θέλουν να ζήσουν και που αγωνίζονται για να ζήσουν περιμένουν το όνειρο, και είμαι σίγουρος ότι και ο τόπος μας με τις άοκνες προσπάθειες όλων, και υπογραμμίζω το ‘όλων’. Αν υπάρχει ενότητα στη δράση, πέρα και έξω από τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες, κομματικές, παραταξιακές σκοπιμότητες. Εάν αυτό δεν γίνει συνείδηση, τα πράγματα θα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο, διότι έχουμε να κάνουμε με ένα αντίπαλο πολύ καλά οργανωμένο. Με ένα αντίπαλο τον οποίο έχει κυριεύσει και η αλαζονεία από επιτυχίες εντός, αλλά και στην περιοχή, και σίγουρα συμπεριφέρεται ωσάν να είναι ο χωροφύλακας της περιοχής.

Έχουμε και εμείς τα όπλα μας. Τα όπλα μας είναι το ψυχικό μας σθένος, είναι το δίκαιο του αγώνα που διεξάγουμε και πρέπει, βέβαια, να κερδίσουμε και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, των οποίων η υπόσταση και ύπαρξη κινδυνεύει ένεκα του μαζικού εποικισμού από την Τουρκία.

Οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται απέχθεια, αισθάνονται απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι από την πολιτική του εποικισμού που ακολουθεί και εφαρμόζει η Τουρκία με πρόγραμμα».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Φυλάκιο «201», στη Λευκωσία, όπου τον υποδέχθηκε ο Ταξίαρχος Γιάγκος Γιάγκου της 4ης Ταξιαρχίας Πεζικού.

Απευθυνόμενος στους εθνοφρουρούς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Εδώ και πάνω από 20 χρόνια επισκέπτομαι στρατόπεδα και φυλάκια της Εθνικής Φρουράς. Παρόλο που ασχολούμαι με το θέμα της κατοχής και της απαλλαγής από την κατοχή 24 ώρες το 24ωρο αυτά τα 20 χρόνια, πρέπει να σας πω ότι κάθε φορά ανανεώνεται η θέληση, το γινάτι να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά ούτως ώστε, επιτέλους, αυτή η γραμμή που τέμνει ολόκληρη την Κύπρο να εξαφανιστεί, να απαλειφθεί και να ζήσουμε σε μια επανενωμένη πατρίδα της ειρήνης και της συνεργασίας μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας οι οποίοι, επίσης, πληρώνουν το τίμημα της κατοχής. Νιώθουν ότι χάνονται ως Κύπριοι, ότι εξαφανίζεται η ταυτότητά τους.

Αυτό είναι προγραμματισμός της Τουρκίας, της οποίας η ηγεσία καμώνεται ότι θέλει λύση, ενώ δεν νοιάζεται για τους Τουρκοκύπριους. Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας τους το είπε έξω από τα δόντια όταν παράνομα επισκέφθηκε την Κύπρο στις 20 Ιουλίου για να πανηγυρίσει τα ‘κατορθώματα’ της Τουρκίας για την εισβολή και την κατοχή. Τους είπε ξεκάθαρα ότι ‘εκείνο που μας ενδιαφέρει δεν είστε εσείς, αλλά είναι να εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας στην Κύπρο και θα κουβαλήσουμε και άλλους κουβαλητούς όσο και αν διαμαρτύρεστε’.

Αυτή ήταν και μια ρήση του περιβόητου Ραούφ Ντενκτάς που έλεγε ‘Τούρκοι φεύγουν’- όταν έφευγαν Τουρκοκύπριοι και πήγαιναν στο εξωτερικό ένεκα της κατάστασης –‘Τούρκοι έρχονται’, εννοώντας τους κουβαλητούς από την Τουρκία. Δεν αισθάνονται έτσι οι Τουρκοκύπριοι, σας διαβεβαιώνω. Η μεγάλη πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων είναι αυτοί που διαδήλωσαν και είπαν στην ‘Αϊσέ’ να πάει στο σπίτι της, δηλαδή να τερματιστεί η κατοχή. Το σύνθημα για να αρχίσει η εισβολή ήταν ‘η Αϊσέ πάει διακοπές’, διότι ο στρατηγός που ήταν υπεύθυνος για να καθοδηγήσει την εισβολή είχε μια κόρη που την έλεγαν Αϊσέ.

Οι Τουρκοκύπριοι λένε: ‘Αϊσέ πήγαινε σπίτι σου’. Αυτή είναι μια κραυγή αγωνίας και διαμαρτυρίας κατά της κατοχής και του εποικισμού. Το γνωρίζω αυτό από πρώτο χέρι, διότι έχω επαφές με Τουρκοκύπριους πέρα από τον κ. Έρογλου ο οποίος, δυστυχώς, δείχνει αυτό το κακό πρόσωπο της τουρκικής ηγεσίας στο πλαίσιο των συνομιλιών. Όμως, έχουμε επαφές με ανθρώπους που εκφράζουν τον απλό Τουρκοκύπριο. Κατά συνέπεια, για να συναντήσουμε και εμείς αυτά τα συναισθήματα των Τουρκοκυπρίων πρέπει να καταπολεμήσουμε και εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας τον εθνικισμό.

Οι κραυγές για καθαρές λύσεις οδηγούν στην εμπέδωση και στην εδραίωση της διχοτόμησης. Καθαρή λύση θα υπήρχε αν δεν γινόταν το πραξικόπημα που κουβάλησε την Τουρκία στην Κύπρο. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και πατριωτικό είναι ό,τι οδηγεί σε ένα αξιοπρεπή συμβιβασμό που επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της σε συνθήκες ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά που να απαλλάσσει τον τόπο από την κατοχή και τον εποικισμό. Αυτόν τον καλό αγώνα δίνουμε, σας διαβεβαιώνω, ο καθένας από το μετερίζι του. Κρατάτε καλά στον χώρο σας, είμαι σίγουρος ότι η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, και η πολιτική και η στρατιωτική, εργάζονται πυρετωδώς και με πρόγραμμα ούτως ώστε η αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς να είναι στα καλύτερα επίπεδα.

Από τη δική μας πλευρά κάνω έκκληση για ενότητα των πολιτικών δυνάμεων διότι στο εξωτερικό αυτή η πολυδιάσπαση δίνει αρνητικά μηνύματα και πρέπει αυτό να το καταλάβουμε.

Κανενός οι ώμοι δεν είναι αρκούντως ισχυροί για να σηκώσουν το βάρος του συμβιβασμού. Ή όλοι μαζί θα σηκώσουμε αυτό το βάρος ή, δυστυχώς, η Κύπρος θα συνεχίσει να ταλανίζεται. Και είμαι από εκείνους που πιστεύω ότι μπορούμε να σηκώσουμε αυτό το βάρος, και μπορούμε, παρά τις δυσκολίες ένεκα της διεθνούς κατάστασης η οποία δεν είναι θετική. Δυστυχώς, υπάρχουν νέες τάξεις πραγμάτων. Πήρε τα πάνω της η Τουρκία ένεκα συγκυριών, παρόλα αυτά, όμως, πιστεύω ότι έχουμε τις δυνατότητες και τα πολιτικά όπλα τα οποία μπορούν να κάνουν την Τουρκία να συνετιστεί. Είναι η ΕΕ, οι προσπάθειες μας για ανεύρεση φυσικού αερίου και το πώς θα αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα, είναι ευρύτερα η επιθυμία των λαών της Ανατολικής Μεσογείου να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης. Το 2012 μπορεί να αποβεί το έτος της στροφής για λύση ειρηνική, βιώσιμη και λειτουργική του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε στους εθνοφρουρούς δώρα και σε κάθε στρατόπεδο και στο φυλάκιο από ένα όργανο γυμναστικής.