28/12/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών και ξένο επενδυτή

28/12/2011

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας είχε σήμερα το απόγευμα συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κίκη Καζαμία, ο οποίος συνόδευε επιχειρηματία από το εξωτερικό που επιθυμεί να επενδύσει στην Κύπρο.



Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους και ερωτηθείς για το θέμα της ανεύρεσης φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, είπε: «Αν συνεχίσουμε με την ίδια σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε την κατάσταση τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Οι καιροί που περνούμε δεν είναι οι ευκολότεροι και ακόμα και ανακοινώσεις του σημερινού περιεχομένου δεν μας επιτρέπουν να πετάμε στα σύννεφα. Πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι, σοβαροί και να αποδείξουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε σωστή διαχείριση. Δεν ξεπερνιούνται από μόνα τους τα προβλήματα. Συνεχίζουμε να ζούμε σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, όχι τόσο στο εσωτερικό όσο εμπλεκόμενοι στο διεθνές περιβάλλον».

Ερωτηθείς για την κυπριακή οικονομία, ο κ. Καζαμίας είπε ότι «θέλουμε να λύσουμε το συντομότερο δυνατόν και καλύτερα τα εσωτερικά μας προβλήματα» και σε αυτό οδηγούν «οι αποφάσεις τις οποίες πήραμε τον τελευταίο μήνα, η πολιτική συναίνεση, η ψήφιση του προϋπολογισμού - έστω και με τις περικοπές που είχαμε - η σχεδόν ομόφωνη ψήφιση των μέτρων που επεξεργάστηκε και πρότεινε η Κυβέρνηση, αλλά και τα καλά νέα που προστέθηκαν σήμερα και οι αρκετές επαφές των τελευταίων ημερών. Δεν θέλουμε να κρινόμαστε από τις δηλώσεις μας αλλά θέλουμε να κριθούμε σύντομα από τις πράξεις μας. Γι’ αυτό λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη όλες τις προτάσεις που φτάνουν κοντά μας, τις αξιολογούμε, θα τις θέσουμε σε σειρά προτεραιοτήτων και θα τις εντάξουμε στον σχεδιασμό μας για να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη.

΄Ολες οι επαφές που έχουμε είναι για νέες δραστηριότητες και προτάσεις οι οποίες μας έρχονται και από το εξωτερικό και από ξένους που έχουν τη διαμονή τους στην Κύπρο και που η διαφοροποίηση της κατάστασης, έστω και κατʼ ελάχιστον προς το καλύτερο, τους ενθαρρύνει τουλάχιστον να ξεκινήσουν, κάνοντας σκέψεις για νέες επενδύσεις μεγάλου μεγέθους και σοβαρού περιεχομένου».

Ερωτηθείς είπε ότι στον τομέα των επενδύσεων γενικά, η κοινή επένδυση με το Κατάρ είναι μόνο η αρχή και πρόσθεσε ότι «οι επαφές που είχαμε και έχουμε πολλαπλασιάζονται. Αξιολογούμε».

Σε ερώτηση για την πιθανή επένδυση που αφορά στον ξένο επενδυτή τον οποίον συνόδευσε κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Καζαμίας είπε ότι «η συγκεκριμένη πιθανή επένδυση είναι και μεγάλη και σοβαρή και αφορά στην πιθανότητα επένδυσης σε οποιονδήποτε χώρο κριθεί σκόπιμο για την οικοδομική βιομηχανία και η οποία έχει σχέση με εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος. Μιλάμε για μεγάλο συγκρότημα το οποίο θα εμπλουτίσει το τουριστικό μας προϊόν».

Ερωτηθείς αν η δημιουργία καζίνο είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης, ο κ. Καζαμίας είπε ότι «είναι στις προθέσεις μας, όχι, όμως, ξεκομμένη και απομονωμένη. Θέλουμε να την εντάξουμε και αυτήν την πιθανή δραστηριότητα μέσα στη βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος».

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το ύψος της συγκεκριμένης πιθανής επένδυσης, ο κ. Καζαμίας είπε ότι υπάρχει η πρόθεση το ύψος της επένδυσης να είναι αρκετά μεγαλύτερο από την επένδυση του Κατάρ και τη χαρακτήρισε «θεόρατη». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «είμαστε στην έναρξη της ανταλλαγής απόψεων. Σημασία έχει η πολιτική βούληση για υλοποίηση αυτής της κοινοπραξίας».

Ερωτηθείς είπε ότι υπάρχουν και άλλες παρόμοιες προτάσεις από άλλους επενδυτές.

Σε ερώτηση για τον ξένο επενδυτή που συνόδευε, ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι θα δώσει ο ίδιος σύντομα αυτήν την πληροφόρηση.

Κληθείς να αναφερθεί σε υπηρεσιακή σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών για την οικονομία που θα πραγματοποιηθεί αύριο, ο κ. Καζαμίας είπε ότι «πρόκειται για τη συνέχεια αυτού που ξεκινήσαμε προτού ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και που έμεινε ως εκκρεμότητα και δέσμευση της Κυβέρνησης προς όλες τις κομματικές πλευρές, ότι μόλις ολοκληρώσουμε την προεργασία σε υπηρεσιακό επίπεδο θα καλέσουμε και τα κόμματα και επαγγελματικούς συνδέσμους σε σύσκεψη. Σήμερα είχα πρόταση, την οποίαν αποδέχθηκα, για να καλέσουμε και τη Μικτή Οικονομική Επιτροπή».

Σε ερώτηση ποιο είναι το κίνητρο για να αυξηθεί το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών για επενδύσεις στην Κύπρο, ο κ. Καζαμίας είπε ότι «είναι οι ενδείξεις που υπάρχουν, έστω και αμυδρές, ότι ξεπερνούμε την περίοδο κρίσης. Πρέπει, όμως, να είμαστε προσγειωμένοι, η κατάσταση συνεχίζει να είναι σοβαρή και αν δεν την αντιμετωπίσουμε ως τέτοια τότε δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας με σοβαρότητα».

Κληθείς να πει πότε θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη με τα κόμματα για το θέμα των αναπτυξιακών έργων, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα γίνει τη μεθεπόμενη βδομάδα.

Τέλος, κληθείς να πει αν αναμένει αναβάθμιση της βαθμολογίας που δίνουν οι Οίκοι Αξιολόγησης στην πιστοληπτική ικανότητα της κυπριακής οικονομίας μετά και την ανακοίνωση για την ανεύρεση φυσικού αερίου, κάτι που έγινε στην περίπτωση του Ισραήλ, ο κ. Καζαμίας απάντησε ότι «θέλω να το ελπίζω».