4/12/11


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε στο Δημοσιογραφικό Εργαστήρι με θέμα «Κάλυψη της Κυπριακής Προεδρίας 2012», στη Λεμεσό
04/12/2011





Η Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί εθνική υπόθεση είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου σε χαιρετισμό του Δημοσιογραφικό Εργαστήρι που διοργανώνεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, στη Λεμεσό, με θέμα «Κάλυψη της Κυπριακής Προεδρίας 2012».

Στην ομιλία του ο κ. Στεφάνου ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Κεντρικός στόχος της επικοινωνιακής πολιτικής που έχει αναλάβει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, είναι να καταστήσει το θέμα της Προεδρίας της Κύπρου στο Συμβούλιο της ΕΕ, υπόθεση όλων των Κυπρίων. Για να γίνει εθνική υπόθεση όλων, πέρα από τη γνώση που πρέπει να υπάρχει και την εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων σε αυτή την διαδικασία της προεδρίας, χρειάζεται η προεδρία να αποδεσμευθεί και να εξαιρεθεί από την πολιτική ατζέντα του εσωτερικού μετώπου, ειδικά όταν θα έχουμε μπει και στην προεκλογική περίοδο, εν όψει των Προεδρικών Εκλογών του 2013.

Αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί και αυτό είναι κάτι που όλοι μαζί θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το ζήτημα της αποδέσμευσης και εξαίρεσης της Κυπριακής Προεδρίας από την πολιτική ατζέντα του εσωτερικού μετώπου, θα πρέπει να αποτελέσει συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης, πολιτικών κομμάτων και οργανωμένων συνόλων.

Η Κύπρος πρέπει να αποδείξει ότι, ανεξαρτήτως μεγέθους, μπορεί με επάρκεια να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας προεδρίας, αλλά και στις ανάγκες για προώθηση της διαδικασίας ολοκλήρωσης της ΕΕ. Για να γίνει αυτό, η Κύπρος έχει το πρώτιστο καθήκον που έχει κάθε προεδρεύουσα χώρα: να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητικό στην επίλυση διαφόρων θεμάτων και προβλημάτων που είναι στην ατζέντα της ΕΕ και να λειτουργήσει σαν ένας έντιμος διαμεσολαβητής. Η χώρα μας έχει το πλεονέκτημα ότι δεν διαθέτει κρυφή ατζέντα, ούτε επηρεάζεται ή συμμετέχει στα μεγάλα συμφέροντα που διακυβεύονται στην ΕΕ.

Μπορεί η Κύπρος να εκπληρώσει μια Προεδρία με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και ατζέντα και ταυτόχρονα, μέσα από την αντικειμενικότητα, την ουδετερότητα, που χαρακτηρίζει την Κυπριακή Προεδρία, να κερδίσουμε πάρα πολλούς βαθμούς σε σχέση με τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, αλλά και σε ό,τι αφορά στο κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο μέσα στην ΕΕ όσο και ευρύτερα».

Τέλος, αναφερόμενος στην επικοινωνιακή πολιτική σε σχέση με την Κυπριακή Προεδρία, ο κ. Στεφάνου σημείωσε: «Το ΓΤΠ έχει σχεδιάσει γι’ αυτή την περίοδο διάφορες δραστηριότητες και δράσεις που αφορούν στην επιμόρφωση των δημοσιογράφων και την εξειδικευμένη ενασχόληση των ΜΜΕ για ζητήματα που αφορούν γενικότερα την ΕΕ και τις προεδρεύουσες χώρες και ειδικότερα την Κυπριακή Προεδρία. Θεωρούμε πως η επικοινωνιακή πολιτική της Κυπριακής Προεδρίας για να πετύχει χρειάζεται τη στενή συνεργασία και τον συντονισμό με τα ΜΜΕ».