4/12/11

Ομιλία της Διευθύντριας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών δρος Ελεονώρας Γαβριηλίδη με θέμα: «Οι υπηρεσίες του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στα ΜΜΕ στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας», στο Δημοσιογραφικό Εργαστήρι «Κάλυψη της Κυπριακής Προεδρίας», στη Λεμεσό
04/12/2011





Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ανατέθηκε στο ΓΤΠ η διαμόρφωση και υλοποίηση της επικοινωνιακής στρατηγικής της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια μεγάλη πρόκληση, πίσω από την οποία κρύβεται μια μεγάλη ευθύνη νοουμένου ότι το 50% της επιτυχίας μιας Προεδρίας στηρίζεται στην επιτυχία της επικοινωνιακής εργασίας, πράγμα που σημαίνει και στην άριστη συνεργασία με τα ΜΜΕ. Αυτό ήταν κάτι που ήδη γνωρίζαμε αλλά και επιβεβαιώθηκε από όλους τους συνεργάτες μας στο εξωτερικό που είχαν την αντίστοιχη εμπειρία.

Μέσα από μια επικοινωνιακή στρατηγική προδιαγράφονται με σαφήνεια οι στόχοι και διαμορφώνονται οι κατάλληλες δομές για τη μετάδοση των μηνυμάτων στις ομάδες-στόχους, σε συνάρτηση με τον προβλεπόμενο χρονικό ορίζοντα και τους διαθέσιμους πόρους. Εξαιρετικά σημαντική θέση σε αυτό τον σχεδιασμό καταλαμβάνουν τα ΜΜΕ τόσο ως ομάδα-στόχος όσο και, κυρίως, ως συνεργάτης και πολλαπλασιαστής των μηνυμάτων που κατευθύνονται στην πολυπληθέστερη και πλέον ετερόκλητη ομάδα-στόχο: το ευρύ κοινό.

Η επιτυχία μιας επικοινωνιακής στρατηγικής έχει ως αφετηρία την ικανοποιητική τουλάχιστον κατάρτιση όλων των εμπλεκομένων. Με αυτό το σκεπτικό το ΓΤΠ σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς έχει επιδοθεί εδώ και καιρό σε μια έντονη προσπάθεια ενημέρωσης τόσο του προσωπικού του όσο και των εκπροσώπων των ΜΜΕ για όλες εκείνες τις διεργασίες που θα λάβουν χώραν στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας. Η παρούσα διοργάνωση είναι μόνο μία από μια σειρά σεμιναρίων/δημοσιογραφικών συναντήσεων που έγιναν ή προγραμματίζονται σε αυτό το πλαίσιο.

Η εξυπηρέτηση των εγχώριων και ξένων ΜΜΕ ούτως ή άλλως εμπίπτει στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΓΤΠ και είναι ένα καθήκον που παίρνουμε πολύ σοβαρά. Εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας, η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και του άρτια καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού του ΓΤΠ, μας επιτρέπει να πούμε με βεβαιότητα πως, σε στενή συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στα ΜΜΕ -εγχώρια και ξένα, χωρίς καμία διάκριση- πλήρη και κατανοητή πληροφόρηση, αλλά και εξαιρετικές διευκολύνσεις.

Σε αυτή μας την προσπάθεια ένα από σημαντικότερα όπλα μας θα είναι η επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας. Γεωγραφικά απομακρυσμένη καθώς είναι η Κύπρος, σχετικά, από την ηπειρωτική Ευρώπη, αναμένεται πως η ιστοσελίδα θα είναι η κύρια πηγή πληροφόρησης. Για τον λόγο αυτό καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες και συνεργαζόμαστε και με άλλους φορείς για να διασφαλίσουμε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι θα καλύπτει πλήρως την ανάγκη άμεσης και ολοκληρωμένης ενημέρωσης, θα είναι εύχρηστη ενώ θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια της.

Η ιστοσελίδα θα τεθεί επίσημα σε λειτουργία μερικές μόνο βδομάδες πριν από την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας. Ωστόσο, θα λειτουργήσει ανεπίσημα λίγο νωρίτερα, πρώτα πρώτα για να ελεγχθεί και μετά για να ξεκινήσει, μέσω ειδικού συνδέσμου στην ιστοσελίδα, η απαραίτητη διαπίστευση των εκπροσώπων των ΜΜΕ στις διάφορες συναντήσεις/συνόδους που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του εξαμήνου. Σημειώνεται, δε, ότι για σκοπούς ασφάλειας η διαδικασία της διαπίστευσης θα ακολουθείται ξεχωριστά για κάθε συνάντηση/σύνοδο.

Η ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας θα είναι άμεση και σε εικοσιτετράωρη βάση. Οι ανακοινώσεις Τύπου και τα άλλα εξειδικευμένα άρθρα (feature articles) που θα αναρτώνται, το ημερολόγιο της Προεδρίας καθώς και το υπόλοιπο σταθερό περιεχόμενο της ιστοσελίδας, το οποίο θα περιλαμβάνει πληροφορίες για την Προεδρία, το Συμβούλιο της ΕΕ και την Κύπρο, θα είναι διαθέσιμα σε τέσσερις γλώσσες: αγγλικά, ελληνικά, τουρκικά και γαλλικά.

Αυτός ο συνδυασμός ταχύτητας και ποιότητας πληροφόρησης που είναι και ο απαρέγκλιτος στόχος μας, αφορά και στο φωτογραφικό υλικό, το οποίο θα αναρτάται απευθείας σε ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα και θα διατίθεται δωρεάν. Το ίδιο ισχύει και για τις υπηρεσίες ζωντανής μετάδοσης (live streaming) που θα παρέχει ο Ραδιοτηλεοπτικός Οργανισμός Υποδοχής που είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και θα επιτρέπουν τη μετάδοση εικόνας και ήχου σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο την ώρα που παράγονται. Τόσο οι φωτογραφίες όσο και οι ζωντανές μεταδόσεις θα αρχειοθετούνται και θα είναι διαθέσιμες σε ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα.

Ένα υψηλού επιπέδου και πλήρως εξοπλισμένο Κέντρο Τύπου δίπλα από το κυρίως κτήριο, όπου θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις της Προεδρίας αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2012. Στόχος μας από την πρώτη στιγμή ήταν η δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών εργασίας για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Αυτό σημαίνει ότι το Κέντρο Τύπου θα προσφέρει στους δημοσιογράφους όχι μόνο τις απαραίτητες επαγγελματικού επιπέδου διευκολύνσεις, αλλά και ένα ευχάριστο περιβάλλον για τη διεκπεραίωση της εργασίας τους, είτε εργάζονται σε εσωτερικούς χώρους είτε σε εξωτερικούς.

Το Κέντρο Τύπου διαθέτει θέσεις εργασίας για 300 δημοσιογράφους με τη δυνατότητα 200 πρόσθετων θέσεων, 14 κουβούκλια ραδιοτηλεόρασης και αρκετές αίθουσες συνεντεύξεων Τύπου (briefing rooms) με άμεση επικοινωνία με την αίθουσα διασκέψεων χωρητικότητας 140 ατόμων, εξοπλισμένη με τελευταίας τεχνολογίας συστήματα για απευθείας μεταδόσεις όλων των τηλεοπτικών σταθμών. Σε όλους τους χώρους εργασίας στο Κέντρο Τύπου θα υπάρχουν τηλεοράσεις, απ’ όπου οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να παρακολουθούν ζωντανά τις δηλώσεις/συνεντεύξεις Τύπου σε αυτόματη μετάφραση, ενώ ένας τεχνικός υποστήριξης εξοπλισμού θα είναι πάντα στη διάθεσή τους.

Το Κέντρο Τύπου θα στελεχώνεται από έμπειρο προσωπικό του ΓΤΠ που θα φροντίζει, μεταξύ άλλων, για την ομαλή λειτουργία του Κέντρου και τη διοργάνωση συνεντεύξεων Τύπου. Στο Media Desk οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήματα για συνέντευξη με Υπουργούς ή άλλους αξιωματούχους συμμετέχοντες στο Συμβούλιο, ενώ θα διατίθεται κατάλογος, ο οποίος θα ανανεώνεται διαρκώς, με όλους τους συμμετέχοντες σε κάθε συνάντηση.

Η Προεδρία θα έχει τρεις εκπροσώπους Τύπου, ο ένας εκ των οποίων θα βρίσκεται στην Κύπρο και οι δύο στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος όγκος των συναντήσεων. Οι εκπρόσωποι Τύπου θα αποτελούν τη «φωνή» της Προεδρίας, με την ευθύνη να μεταφέρουν την πληροφόρηση προς τα ΜΜΕ, παράλληλα με την πληροφόρηση που θα παρέχεται μέσω της ιστοσελίδας.

Στη διάρκεια του εξαμήνου, το ΓΤΠ σε συνεργασία με το Ραδιοτηλεοπτικό Οργανισμό Υποδοχής (ΡΙΚ) θα εξασφαλίσουν μια συνεχή ροή πληροφόρησης, παρέχοντας ευκαιρίες κάλυψης της κάθε συνόδου του Συμβουλίου και ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη ημέρα της συνόδου θα πραγματοποιείται συνάντηση με τους δημοσιογράφους κατά την οποία θα δίνεται το ιστορικό των θεμάτων συζήτησης (background) και τι αναμένεται να ακολουθήσει την επομένη. Κατά την ημέρα διεξαγωγής της συνόδου, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών ο προεδρεύων Υπουργός θα κάνει ολιγόλεπτες δηλώσεις στον Ραδιοτηλεοπτικό Οργανισμό Υποδοχής οι οποίες θα μεταδίδονται ζωντανά. Στο μέσο της συνόδου ο προεδρεύων Υπουργός και ο αρμόδιος Επίτροπος θα δίνουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Μετά τη λήξη της συνόδου, ο προεδρεύων Υπουργός θα κάνει ολιγόλεπτες δηλώσεις στον Ραδιοτηλεοπτικό Οργανισμό Υποδοχής για τα συμπεράσματα της συνόδου. Και σε αυτή την περίπτωση οι δηλώσεις θα μεταδίδονται ζωντανά. Σημειώνεται ότι ο Ραδιοτηλεοπτικός Οργανισμός Υποδοχής θα χρησιμοποιεί μικρόφωνο χωρίς κανένα έμβλημα, ώστε οι υπόλοιποι σταθμοί να μπορούν χωρίς πρόβλημα να χρησιμοποιήσουν την εικόνα.

Ο Φωτογραφικός Οργανισμός Υποδοχής της Κυπριακής Προεδρίας -που κατά βάση θα είναι το Φωτογραφικό Τμήμα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών- θα καλύπτει όλες τις βασικές συναντήσεις και τις συνόδους των Συμβουλίων στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας. Η φωτογραφική κάλυψη περιλαμβάνει, επίσης, τις οικογενειακές φωτογραφίες, τις συνεντεύξεις Τύπου και άλλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Προεδρίας. Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Τμήμα του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, θα εξασφαλίζονται δωρεάν φωτογραφίες από τις συναντήσεις στις Βρυξέλλες. Ο τρόπος διάθεσης του φωτογραφικού υλικού θα έχει ως βασικές παραμέτρους την ταχύτητα, την προσβασιμότητα και την ποιότητα του υλικού, το οποίο θα αναρτάται απευθείας σε ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα της Προεδρίας. Εξάλλου, ο Φωτογραφικός Οργανισμός Υποδοχής θα έχει διαρκή παρουσία στο Κέντρο Τύπου, παρέχοντας όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις προς τους φωτογράφους.

Το ΓΤΠ, που είναι ως γνωστόν και ο εκδοτικός φορέας του Κράτους, ετοιμάζει δύο εξειδικευμένες εκδόσεις που θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των δημοσιογράφων που θα καλύπτουν την Κυπριακή Προεδρία και όχι μόνο: το Media Guide που περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για τα ΜΜΕ π.χ τη διαπίστευση των εκπροσώπων των ΜΜΕ για κάθε συνάντηση, τις διευκολύνσεις που παρέχουν ο Ραδιοτηλεοπτικός Οργανισμός Υποδοχής (ΡΙΚ) και ο Φωτογραφικός Οργανισμός Υποδοχής, χρήσιμα τηλέφωνα όπως τα αυτά των εκπροσώπων της προεδρίας και των εκπροσώπων Τύπου στα Υπουργεία, χάρτη της Πόλης κ.ο.κ και ένα Γλωσσάριο με όρους που συναντώνται στη διάρκεια των εργασιών μιας Προεδρίας. Σημειώνεται ότι όλες οι εκδόσεις της Προεδρίας, όπως άλλωστε όλες οι εκδόσεις του ΓΤΠ, θα διατίθενται και σε ηλεκτρονική μορφή.

Στην αρχή της παρουσίασης μου υπογράμμισα, όχι τυχαία, την καθοριστική σημασία που έχει για μια Προεδρία μια επικοινωνιακή επιτυχία που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πολύ καλή σχέση με εσάς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και στη μεταξύ μας συνεργασία. Σε αυτή τη σχέση το ΓΤΠ έχει επενδύσει διαχρονικά και επενδύει ακόμη περισσότερα τώρα. Είμαι βέβαιη ότι με τη δική σας συμβολή, προσηλωμένοι στον κοινό στόχο μιας επιτυχημένης Προεδρίας που θα καταστεί θετικό σημείο αναφοράς, θα καταφέρουμε να φέρουμε εις αίσιο πέρας αυτό το σημαντικότατο εθνικό καθήκον και στην πορεία να εξελίξουμε ακόμη περισσότερο την μεταξύ μας σχέση και συνεργασία.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους εκλεκτούς ομιλητές καθώς και όλους εσάς για τη συμμετοχή σας στο Δημοσιογραφικό Εργαστήρι. Και, βεβαίως, να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, και ειδικότερα στον Επικεφαλής του Γραφείου κ. Τάσο Γεωργίου για την πραγματικά πολύτιμη τους συνεργασία.