18/12/11


Συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ
18/12/2011





Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Στη Σύνοδο συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και συγκεκριμένα η Αγροτική Ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Αλετράρης υποστήριξε τη συμπερίληψη στον προτεινόμενο Κανονισμό πρόνοιας για ενίσχυση της πρόωρης συνταξιοδότησης των γεωργών, με σκοπό τη βελτίωση της ηλικιακής διάρθρωσης των απασχολούμενων στη γεωργία. Ο Υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι θα πρέπει να αποφευχθούν επικαλύψεις μεταξύ του «πρασινίσματος» των Άμεσων Πληρωμών και των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Αλετράρης επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω απλοποίησης της πρότασης Κανονισμού και μείωσης του δημοσιονομικού κόστους.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας ο κ. Αλετράρης ανέφερε ότι οι Κύπριοι γεωργοί βιώνουν συχνά τις επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων και υποστήριξε τη συμπερίληψη εργαλείων διαχείρισης κινδύνου στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ο Υπουργός αναγνώρισε, παράλληλα, τη σημασία της προώθησης καινοτόμων πρακτικών για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα. Σημείωσε, ωστόσο, τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν συχνά τα μικρά κράτη μέλη, όπως η Κύπρος, στη δημιουργία ανάλογων μηχανισμών. Οι καινοτόμοι πρακτικές, τόνισε ο κ. Αλετράρης, θα πρέπει να μετατρέπονται σε χειροπιαστά μέτρα και εργαλεία, ώστε να προσφέρουν πραγματικά αποτελέσματα προς όφελος των γεωργών.

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε, επίσης, για το αίτημα της Κύπρου όπως ισχύσει και για το 2013 η παροχή της ενίσχυσης στον τομέα των εσπεριδοειδών, για σκοπούς χυμοποίησης, η οποία λήγει το 2012. Ο Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία του τομέα για την κυπριακή οικονομία, τη γεωργική παραγωγή και το περιβάλλον, σημειώνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας. Οι επιπτώσεις της ανομβρίας στις δενδρώδεις καλλιέργειες, τόνισε ο κ. Αλετράρης, είναι πολύ σοβαρές, αφού χρειάζονται χρόνια για την επαναφορά τους σε καλή παραγωγική κατάσταση. Ο τερματισμός της ενίσχυσης, επισήμανε, θα σημάνει την εγκατάλειψη πολλών καλλιεργειών εσπεριδοειδών, με σημαντικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Τις εργασίες της Συνόδου απασχόλησαν, επίσης, οι προτάσεις Κανονισμών για τον καθορισμό για το 2012 των αλιευτικών δυνατοτήτων που παρέχονται σε σκάφη της ΕΕ για κάποια αποθέματα ιχθύων. Στην παρέμβασή του ο κ. Υπουργός συμφώνησε με τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καθορισμό των ποσοστώσεων βάσει επιστημονικών γνωμοδοτήσεων, ωστόσο σημείωσε ότι η αυτόματη μείωση, σε περιπτώσεις αποθεμάτων με ελλιπή επιστημονικά δεδομένα, δεν ενδείκνυται. Σε ανάλογες περιπτώσεις, είπε, θα πρέπει να γίνεται εξέταση ανά απόθεμα βάσει καθορισμένων κριτηρίων. Καταλήγοντας, ο κ. Αλετράρης υποστήριξε τη σταδιακή επίτευξη της Μέγιστης Βιώσιμης Απόδοσης των αλιευμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.