13/12/11


Ο Υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες
13/12/2011





Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες και αφορούσε αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνονταν μια σειρά από θέματα, με κυριότερα αυτά του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 σε σχέση με τους προϋπολογισμούς για εσωτερικές υποθέσεις, η πρόοδος των εργασιών για τη σύσταση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, ανταλλαγή απόψεων για τις αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες τα κράτη μέλη της ΕΕ και συζήτηση αναφορικά με την Ανακοίνωση της Επιτροπής για τη Σφαιρική Προσέγγιση της Μετανάστευσης και της Κινητικότητας. Εκδόθηκαν, επίσης, Συμπεράσματα για την ένταξη μεταναστών στις κοινωνίες στη βάση σχετικής ανακοίνωσης της Επιτροπής, την οποία κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούλιο.

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020, ο Υπουργός Εσωτερικών χαιρέτησε τις προτάσεις της Επιτροπής, οι οποίες περιλαμβάνουν σημαντικές τροποποιήσεις που ικανοποιούν τις θέσεις της Κύπρου, όπως η ενοποίηση των Ταμείων Προσφύγων, Ένταξης και Επιστροφών και η υλοποίηση των διαφόρων δράσεων σε πολυετή βάση και των κριτηρίων επιλεξιμότητας σε εθνική βάση. Τόνισε, επίσης, την αναγκαιότητα εισαγωγής επιπρόσθετων κριτηρίων για την κατανομή των πόρων, όπως είναι η γεωγραφική θέση των κρατών μελών και ο διαχωρισμός τους σε ζώνες υψηλής και χαμηλής προτεραιότητας.

Αναφορικά με την πρόταση για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος απαιτεί κοινή αντιμετώπιση, συνεπώς θα πρέπει να ενισχύονται επαρκώς και τα μικρά κράτη μέλη, ώστε να είναι σε θέση να συμβάλουν ουσιαστικά στην κοινή προσπάθεια.

Κατά την ανταλλαγή απόψεων στη βάση εγγράφου που κατέθεσε η Πολωνική Προεδρία για τις αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ο κ. Υπουργός υπέδειξε την αναγκαιότητα όπως η ΕΕ ενεργήσει αποφασιστικά για τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες και την υπογραφή και εφαρμογή εκ μέρους της Τουρκίας σχετικής συμφωνίας, η οποία είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών τον περασμένο Φεβρουάριο. Πριν προχωρήσουμε, επισήμανε ο κ. Συλικιώτης, σε ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση διαλόγου για τις θεωρήσεις, αίτημα που εγείρει η Τουρκία ως προϋπόθεση για την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές στην τουρκική πλευρά ότι θα πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της τόσο στον τομέα της φύλαξης των συνόρων όσο και στο θέμα της επανεισδοχής παράνομων μεταναστών.

Παράλληλα, ο κ. Υπουργός τόνισε πως η ανάγκη για σωστή αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών πιέσεων αναδεικνύει τη σημασία της επίδειξης κοινοτικής αλληλεγγύης για ουσιαστική στήριξη εκείνων των κρατών μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και κατά συνέπεια δέχονται και τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις, αφού αποδεικνύεται πλέον πως τα ρεύματα παράνομων μεταναστών μετακινούνται στη συνέχεια προς το εσωτερικό της ΕΕ, επηρεάζοντας και άλλα κράτη μέλη.

Κατά τη συζήτηση της πορείας των εργασιών για την ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012, σύμφωνα με τον στόχο που έχει θέσει και η ΕΕ, ο κ. Συλικιώτης δεσμεύτηκε πως η Κυπριακή Προεδρία θα εργαστεί εποικοδομητικά και σε πνεύμα συνεργασίας με όλα τα θεσμικά όργανα, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός αυτός στόχος. Πολύ περισσότερο, ανέφερε, που γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί στο τέλος με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι μια συμφωνία «πακέτο» για το σύνολο των νομοθετημάτων που αποτελούν τη δεύτερη φάση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.