7/12/11

Ο Υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε στην 100ή Σύνοδο του Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και στην Υπουργική Σύνοδο που διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, στη Γενεύη
07/12/2011





Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης συμμετείχε χθες 6 Δεκεμβρίου στην 100ή Σύνοδο του Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στη Γενεύη, που σηματοδότησε και την 60ή επέτειο από την ίδρυσή του.

Σε παρέμβασή του ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε στις βασικές αιτίες της μετανάστευσης και της μετακίνησης των πληθυσμών, που συνοδεύονται από φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού και εντείνονται από τις κλιματικές αλλαγές, τις ανθρωπογενείς καταστροφές και τις ανισότητες μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Όλα αυτά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών, έχουν φέρει την παγκόσμια κοινωνία μπροστά στη μεγάλη πρόκληση για δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση της μετανάστευσης. Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Κύπρο, ο κ. Υπουργός είπε ότι λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, δεχόμαστε δυσανάλογους σε σχέση με τις δυνατότητες μας αριθμούς παράνομων μεταναστών και αιτητών ασύλου, πρόβλημα που μεγεθύνεται αφού, λόγω της τουρκικής κατοχής, η Δημοκρατία δεν ελέγχει ολόκληρη την επικράτειά της. Για αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, τόνισε ο κ. Συλικιώτης, η Κύπρος προωθεί τη σύναψη Συμφωνίας Συνεργασίας με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης με στόχο τη δημιουργία Γραφείου του Οργανισμού στην Κύπρο, που θα συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειές μας για αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι οι μεταναστευτικές προκλήσεις απαιτούν ενισχυμένη διεθνή συνεργασία και κάλεσε τον Οργανισμό να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της συνεργασίας που θα εφοδιάσει την παγκόσμια κοινωνία με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ανάπτυξη μιας οικουμενικής μεταναστευτικής προσέγγισης.

Κατά την παρουσία του στη Γενεύη, ο Υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε σήμερα στην Υπουργική Σύνοδο που διοργάνωσε η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών, με την ευκαιρία της 60ής επετείου της Συμβάσεως του 1951 και της 50ής επετείου της Συμβάσεως του 1961. Στην Σύνοδο συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών, ανάμεσα στους οποίους 50 Υπουργοί και μεταξύ αυτών η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Χίλαρι Κλίντον.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια εποχή που ο εξαναγκαστικός εκτοπισμός γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο φαινόμενο με ραγδαίες αυξητικές τάσεις, ενώ οι δυσμενέστατες επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση καθιστούν δυσκολότερη την ορθή διαχείριση των προσφύγων. Ανάφερε, επίσης, ότι οι επέτειοι προσφέρονται για ένα ψύχραιμο απολογισμό των όσων έχουμε πράξει ή αμελήσαμε να πράξουμε ως διεθνής κοινότητα, και ως εφαλτήριο για μια συλλογική και έντιμη προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των ευθυνών μας. Το θέμα των προσφύγων, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών, δεν είναι ούτε μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εθνικό ζήτημα αλλά ως ένα θέμα παγκόσμιο που απαιτεί αφοσίωση για την εξεύρεση υπερεθνικών λύσεων. Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι ο κυπριακός λαός γνωρίζει καλά τι σημαίνει ξεριζωμός και προσφυγιά καθώς βιώνει ακόμη τις συνέπειές τους στην ίδια του την πατρίδα. Είναι γι’ αυτό που έχουμε ένα λόγο παραπάνω να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες και να επιδεικνύουμε την απαραίτητη αλληλεγγύη και τον απόλυτο σεβασμό μας στα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων συνανθρώπων μας, είπε.

Η Ευρώπη, τόνισε ο κ. Συλικιώτης, ήταν παραδοσιακά ο χώρος που προσέφερε προστασία και αλληλεγγύη σε όσους έχρηζαν διεθνούς προστασίας και αυτές τις αρχές και αξίες οφείλει να συνεχίσει να υπερασπίζεται και να εφαρμόζει. Όπως είναι γνωστό, συνέχισε ο κ. Υπουργός, η ΕΕ έχει θέσει ως ένα βασικό πολιτικό στόχο τη δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012, στόχος που αποτελεί τον πυρήνα των επιδιώξεων του Υπουργείου Εσωτερικών για την Κυπριακή Προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Τέλος, ο κ. Συλικιώτης τόνισε εκ νέου ότι είναι πάγια θέση της Κύπρου πως η ευρωπαϊκή αυτή προσπάθεια πρέπει να έχει ως βασική επιδίωξή της τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού χώρου προστασίας και αλληλεγγύης, που θα παρέχει υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας, δίκαιες και αποτελεσματικές πρακτικές που θα προλαμβάνουν τις καταχρήσεις, αλλά και ομοιόμορφες διαδικασίες τόσο για την εκτίμηση των αιτήσεων ασύλου και τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο όσο και για τον προσδιορισμό του παρεχόμενου καθεστώτος.